Subotica na Kulturnoj ruti Saveta Evrope

 Mreža gradova secesije – Réseau Art Nouveau Network, čiji je Subotica član, 11. aprila ove godine sertifikovana  je  kao Kulturna ruta Saveta Evrope.

 

Mreža gradova secesije od 1999. godine kreira aktivnu kooperaciju i razmenu među brojnim evropskim gradovima po pitanju izučavanja i zaštite evropske i svetske baštine secesije, i istovremeno promoviše i širi saznanje o značaju, kulturnim vrednostima i evropskoj dimenziji ove baštine.

 

Na taj način mreža odgovara različitim kriterijumima na osnovu kojih je prepoznata od strane Saveta Evrope kao kulturni i obrazovni kooperativni program o baštini koji ima za cilj razvoj i promociju maršuta baziranih na istorijskoj ruti, kulturnom konceptu, fenomenu transnacionalnog značaja i od značaja za razumevanje i poštovanje zajedničkih evropskih vrednosti.

 

Ova kulturna ruta pridružuje se spisku prethodnih 29 kulturnih ruta koje su sertifikovane u periodu od 1987. godine, kada je ovaj program pokrenut od strane Saveta Evrope. Njegov cilj je da demonstrira kako nasleđe različitih zemalja i kultura Evrope doprinosi zajedničkom kulturnom nasleđu. Kulturne rute ostvaruju fundamentalne principe Saveta Evrope: ljudska prava, kulturnu demokratiju, kulturnu različitost i identitet, dijalog, uzajamnu razmenu i obogaćivanje preko državnih granica i kroz vekove.

secesija subotica

Neformalna grupa građana „Nasmeši se Subotici“KOMENTARI

 1. Braca kaže:

  yes

 2. adkersu kaže:

  I još jedna lepa vest vezana za kulturni turizam. Pre desetak dana zvanično je stigao sertifikat da je Subotica u okviru projekta ATRIUM (Architecture of Totalitarian Regimes of the XX Century in Urban Management – Arhitektura totalitarnih režima XX veka u urbanom menadžmentu) uvrštena u kulturnu rutu jugoistočne Evrope transnacionalnog karaktera. Projekat je obuhvatio 71 lokaciju u 10 zemalja u regionu (Italija, Slovenija, Hrvatska, Mađarska, Slovačka, Rumunija,Bugarska, Grčka, Albanija i Srbija). Iz Srbije jedini partner bila je Subotica posredstvom Turističkog klastera mikroregije Subotica-Palić a uvrštene su sledeće lokacije u gradu: zgrada suda, "kifla", " Tokio" sa okolnim zgradama,  kompleks nove opštine, zgrada Otvorenog univerziteta i Radijalac.

   

 3. stormwatch kaže:

  Subotici i Srbiji vise odgovara da budu uvrsteni u neki projekat koji bi se recimo zvao

  SLUTCRIMES

  Sick Legacy born Under Communistic regimes, applied to Minds of Deluded People even in the 21th Century.

   

   

OSTAVITE KOMENTAR