Subotica na vodi: Urbicid koji se mora zaustaviti

Povodom obraćanja predsednika skupštine grada Subotica Balint Pastora, u vezi sa planom detaljne regulacije Zone II, u kome je optužio kreatore tog plana da ne rade u javnom interesu odnosno u interesu grada te da su im prioritet privatni investitori, Stranka slobode i pravde Subotica smatra da je posredi još jedna predstava za građane Subotice.

Naime, u Statutu Javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Subotica stoji da svaku svoju delatnost mora da obavlja u javnom interesu. Svedoci smo da ovo najskorije dešavanje potvrđuje da interes privatnih investitora prevazilazi opšti javni interes Subotice. Ovo nije ništa novo, nažalost imamo više primera u prošlosti: rušenje objekata u ulici Braće Radić koji su bili pod zaštitom Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Subotica, zatim ulica Petefi Šandora, Narodno Pozorište kao i čuvena „zelena fontana“ koji su bili simboli grada Subotice i činili je prepoznatljivom u regionu i šire. Možda će nekome zvučati pretenciozno, ali ulica Petra Drapšina je Subotici isto ono što je Skadarlija Beogradu.

Postavlja se pitanje kako je moguće da predsednik skupštine grada preko medija saznaje da je po ovom planu detaljne regulacije predviđeno rušenje čak 90% objekata u ulici Petra Drapšina?  Direktorka Međuopštinskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture sa sedištem u Subotici Leda Šiling je kadar Saveza Vojvođanskih Mađara (SVM), te postavljamo pitanje kako je moguće da ovaj zavod dopušta rušenje gradskog jezgra koje je proglašeno za nepokretno kulturno dobro od velikog značaja za grad i Republiku Srbiju. Dok je na čelu zavoda za JP za Upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Predrag Radivojević, istaknuti kadar SNS iz Beograda.

Zahtevamo od aktuelne gradske vlasti da ne pravi predstavu za javnost u kojoj ste jedan dan  iznenađeni što svoj plan vidite u medijima, a drugi dan vođeni rejting politikom, navodno spašavate grad od svojih ljudi koje ste vi postavili?

Subotica je oduvek bila prepoznatljiva po svojoj specifičnoj arhitekturi i stilu gradnje, koju bi danas pojedinci iz vlasti bili spremni da zarad ličnih interesa dramatično i trajno naruše. Pitamo se ko vodi ovaj grad poslednjih sedam godina? Da li je to koalicija SNS – SVM ili je to koalicija krupnog kapitala i privatnih investitora, dok pomenute političke stranke donose odluke koje gle „igrom slučaja“ savršeno odgovaraju planovima i profitu privatnihm investitora. 

SSP Subotica smatra da je predviđeni plan za rušenje objekata u delu grada koje je proglašeno za nepokretno kulturno dobro od velikiog značaja za Republiku Srbiju u suprotnosti sa pozitivnim zakonodavstvom Republike Srbije te bi zbog toga nadležno tužilaštvo trebalo pod hitno da reaguje.

Služba za informisanje GrO SSP SuboticaKOMENTARI

 1. Toranj kaže:

  Moramo sačuvati našu Suboticu, baš ovakva kakva je. Sa najlepšim secesijskim zgradama u regionu.Takve objekte sačuvati, a one koje su već polusrušene, nisu više ni za stanovanje, a nemaju istorijsku vrednosti rušiti i graditi moderne funkcionalne objekte.Moramo naći neki balans. Da ne ostanemo konzervirani u prošlosti, ali negovati kulturno-istorijsku baštinu.

 2. Aco kaže:

  Jedina predstava ste vi na čelu sa Đikijom i Marinikom i to tragi-komična. Subotica nikad lepše nije izgledala i još puno ima da se uradi da bi zablistala u pravom sjaju. A naravno da se vodilo i da će se voditi računa o starom jezgru i zaštićenim objektima koji daju šarm i prepoznatljivost gradu. Bar o onim koji se nisu urušili zahvaljujući brižnicima poput vas koji su ranijih decenija vodili grad.

 3. Ko porudio grad secamo se kaže:

  Ajd samo se vi ne javljajte ssp.
  Istine radi grad je uništen pod
  Kasom i zutima.ko rušio poziriste.
  Sta su cakanj i kasa sve kupovali
  I porusili po gradu.sad serete kao sacuvajmo.pogledaj grad i palic
  Tek se sad radi nesto.
  Ono ruglo u centru porusiti i nesto izgraditi .
  Pogledate samo napustene kuce
  Privatne nasta lice u centru.
  Ajd ne serite vise oko toga.
  I ne pravite se kao neznate ko je rušio po gradu.

 4. Croat kaže:

  Cinjenica je da taj deo mora da se sredi al kako verovati vlasti koji rusi u zasticenoj zoni ul Brace Radic i dozvoljava gradnju koja potpuno bezi iz gabarita. Sta ce onda sve dozvoliti u Gombos sokaku? Ovde mora biti ozbiljna rasprava visegotovih varijanti i referendum gradjana. Ne sme da se ponovi jos jedno pozoriste !

 5. Thomas kaže:

  @evo ga croat
  Lesic komplekse? Problem? Bio i ostao luzer

 6. Rax kaže:

  Ko su ovi, samo da se ne javljaju ovi sto su do sada harali. Ko je srusio kucu na uglu djure d., gde je sada zgrada sa ideom? Muka mi je od svi proslih i buducih. Ko je srusio g. Kupatiolo i ko dozvoljava taj krs vise desetine godina u takvom stanju. Samo dveri mogu da se oglase, jer oni jos nisu bile na vlasti, svi ostali da cute! Gotivim Djilasa, jer ga smatram vrlo inteligentnim, ali nema moc, u srbiji se belim rukavimaca ne postize nista.

 7. Travka al zanosna kaže:

  Nema nama leba , nije bilo ni sa onima ,nema ga ni sa ovima a kako stvari stoje nece ga biti ni sa onima sto dodju posle ovih.

 8. Gradili ste,na vam kaže:

  Meni Subotica ista Priština.Cak Priština deluje i bolje.

 9. Taca kaže:

  Predsednik skupštine grada saznaje preko medija?
  Pa nisu oni ti koji trebaju to prvo da izglasaju, a posle daju dozvole građevinskoj mafiji?!?

 10. Jo kaže:

  Pola grada nema asfalt, vodu i kanalizaciju.A u centru nedeljno nešto rade.Zašto ima drugorazrednih i trećerazrednih građana, kada svi plaćamo porez?

OSTAVITE KOMENTAR