Subotica ne odustaje od poreskih prijava

Upitan zašto je Subotica jedan od retkih gradova u kojima svi obveznici ponovo moraju podnositi prijave, zbog čega se stvaraju gužve, kako u Gradskoj kući, tako i po mesnim zajednicama, Maglai je rekao da je takvu odluku donela Skupština grada u novembru prošle godine, tako da je ona obavezujuća.

 

U međuvremenu je, po njegovim rečima, rok za podnošenje prijava produžen sa kraja marta, na kraj juna, a ako bude potrebe taj rok će i nakon toga biti dodatno produžen.

Neće biti kažnjavanja po tom osnovu, ako neko nije podneo poresku prijavu, čak ćemo i produžiti rok posle 31. juna, ako bude potrebe. Što se tiče poljoprivrednog zemljišta, gledaćemo da maksimalno pojednostavimo proceduru, rekao je Maglai gostujući na lokalnoj Ju eko televiziji.

 

maglai

On je kategorično odbacio mogućnost obustavljanja ovog postupka, s obrazloženjem da svaka uređena sredina mora imati uređen sistem plaćanja poreza.

Smatram da svaki naš član zajednice, prema svojim obavezama i mogućnostima treba da doprinosi opstajanju i razvoju ove zajednice. Da bi to postojalo, moramo imati tačnu evidenciju poreskih obveznika i obaveza, rekao je Maglai.

 

On smatra da je neprimereno da neki sugrađani uredno izmiruju svoje obaveze po pitanju poreza, a neki ne izmiruju, a samim tim i ne doprinose zajednici, jer se od tih poreza finansira zdravstvena, socijalna zaštita, obrazovanje i predškolske ustanove na lokalnom nivou.

 

Iz tog razloga, dodao je Maglai, prvi put u istoriji Subotice objavljeni su spiskovi pravnih i fizičkih lica, odnosno preduzetnika koji na osnovu javnih prihoda lokalnoj samoupravi duguju više od 715 miliona dinara.

 

Što se tiče poreza na poljoprivredno zemljište, koji će biti mnogo veći u odnosu na prethodni period, gradonačelnik Subotice je, uz konstataciju da je te izmene utvrdila republička Skupština, rekao da ne zna da li je on među najvećima u Srbiji.

Do prošlogodišnjih izmena zakona o oporezivanju, porez na zemljište je bio toliko mali da je bilo neisplativo štampati rešenja i slati uplatnice, a od ove godine poljoprivrednici će za najbolje zemljište plaćati 3.270 dinara poreza po hektaru, dok će porez na lošije zemljište biti upola manji.

 

To je jedna od onih alatki sa kojima su pokušali da zamene ono što su ukinuli lokalnim samoupravama. Ukinuti su mnogi prihodi i velikim delom i transferna sredstva i sada su na ovom porezu pokušali da nadomeste te izgubljene prihode lokalnim samoupravama, rekao je Maglai.

 

Gradonačelnik Subotice je ocenio da u ovom slučaju problem ne predstavlja visina poreza, već naknada za odvodnjavanje, i najavio da će zatražiti ukidanje tog nameta s obrazloženjem da u Subotici nema nikakvog odvodnjavanja.

Naši vlasnici poljoprivrednog zemljišta plaćaju nešto za šta ne dobijaju nikakvu protivuslugu i najverovatnije će Grad Subotica inicirati u skorijem vremenu kod nadležnog državnog organa da se preispita plaćanje naknade za odvodnjavanje, jer smatramo da za onu uslugu koja se ne pruža ne treba ništa da se plaća, rekao je Maglai.

 KOMENTARI

 1. dr,no kaže:

  Pa ovo je stvarno već deplasirano što radite sa gosp.Maglaijem, još ga i napadaju da je mađarski fiskal i kriv je štoje Mađar,što traži da se plačaju porezi. Pa glavna je Anka Trifunović ,ali ona nije Mađarica već Hrvatica koja je došla iz Hrvatske pa je postala načelnica porezne uprave Subotica. A na kraju krajeva zašto nekom smeta Mađar Maglai iz SVM -a, pa ta stranka je u najužoj koaliciji sa patriotskom srpskom strankom SNS ,gosp. Vučića.

 2. zorandjala kaže:

  Gos Maglai naredi da svi papiri koji su potrebni za prijavu poreza budu BESPLATNI ukoliko je u pitanju samo tacnost evidencije poreza .Ida ne zaboravim pocni sa kaznjavanjem svoje administracije koja neradi svij posao i gubi dokumantaciju.

 3. pravdoljub kaže:

  Nisam Madjar ali zaista podrzavam Maglaija.Covek je radan i vredan to moze mnogo ljudi da posvedoci nije ishitren i mudar je. Niasm nacionalista i nisam sovinista, ali mi je veoma neomiljeno inostarno politicko delovanje u nasem gradu. Grad Subotica je grad svih nas koji smo tu rodjeni ali je isto tako i grad svih onih koji su silom prilika dosli da zive u nas grad, ako postuju zakone i mentalitet ovoga grada dobro nam dosli. Porezi se moraju placati, ali zauzvrat neka nam se pri mesnim zajednicama obezbedi zivot dostojan coveka  ne da za svaku pa cak i najbanalniju sitnicu moramo trcati za grad i placati put, kao sto je slucaj sa penzionerima iz Tavankuta koji moraju da idu u grad po svoje penzije..

   

 4. timon kaže:

  Treba uzeti motke pa ovu bandu najurit iz gradske kuce.Niko nije protiv placanja poreza ali ovo je maltretiranje naroda i to samo u Subotici.Zasto  u drugim gradovima netreba ponovo prijavljivat pa zakon bi trebao vazit u celoj drzavi jednako.Ko ce sad da nadoknadi zaposlenim ljudima ovo gubljenje vremena po redovima.Sramota.

 5. Joška kaže:

  Maglai ,' Talpra Magyar hiv a haza ,rabok leszunk most vagy soha'.

 6. i kaže:

  U drugoj polovini prosle godine su mi  prestale stizati uplatnice za porez.Kada sam otiso u opstinu od sluzbenice sam dobio odgovor da je jedna druga sluzbenica sa sega mega skolom i jakom politickom pozadinom izbrisala greskom jako puno podataka u vezi poreza pa i moje stanje.Je li to istina i da li to ima veze sa ovim prijavama?

 7. esmeralda kaže:

  Slažem se "da je  neprimereno da neki sugrađani uredno izmiruju svoje obaveze po pitanju poreza, a neki ne izmiruju, a samim tim i ne doprinose zajednici, jer se od tih poreza finansira zdravstvena, socijalna zaštita, obrazovanje i predškolske ustanove na lokalnom nivou". Ali,  da li se to rešava objavljivanjem imena dužnika? Zna se da postoje i efikasnije zakonske mere, kao napr. podnošenje predloga za izvršenje, prinudna naplata! Ovako može biti i kontraproduktivno, jer je normalno da se čovek zapita : zašto ja da budem budala i plaćam, a onoliki svet, očigledno već godinama izbegava da doprinosi, a istovremeno uživa u i zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti i svim ostalim što pruža ta lokalna samouprava. Ili ipak zakon nije isti za sve?

   

 8. Makaran kaže:

  Mađari moraju vratiti Suboticu pod mađarsku ingerenciju ,i moraju se osloboditi se od petooktoberske bagre koja je uništila sve i svašta u subotičkoj opštini.Iza Maglaija stoji Mađarska država i visoka politika iste države

 9. igorac kaže:

  @timon

  Molim te ne govori u moje ime, a ni ostalih, vec samo u svoje ime.

  Ja sam protiv placanja poreza !!  Jer pored svih ostalih nameta jednostavno mi ne ostaje za to, a oni se povecavaju kamtau na kamatu..dok ne otmu sve.

  Trebao bi da placam porez na kucu koja je procenjena na 130.000 evra?!?! ko je to procenio? Ajde nek mi drzava plati tu vrednost kuce, kad su je vec procenili na toliko 

  I necu da placam porez !! Kad nemam ni odakle da platim 

 10. milje kaže:

  esmeralda                                                                                                                

  Slažem se sa tobom da bi konačno u Subotici,Vojvodini,Srbiji zakonske mere trebalo sprovesti onako kako je to zakonom propisano. Ne treba se baš pridržavati "Dušanovog zakonika" koji je predviđao drastične kazne za one koji nisu plaćali porez ali kakva smo država možda za neke prestupe treba primeniti i njega.Objavljivanje spiska dužnika više deluje kao stub srama, mada sam ubeđen da većinu sa spiska zabole i za to što je njihovo ime na spisku i za njihov dug prema državi.    

   

  makaran                                                                                                                          

  Ne razumem tvoj komentar. Da li hoćeš da kažeš da u Mađarskoj svi plaćaju porez i da nema dužnika? Što se tiče uništavanja,bagre,visoke politike,ingerencije već ako moram da biram ja bih se pre odlučio za "K und K" ili već pomenutog cara Dušana.

 11. Petar.SU kaže:

  Na salterima se pada u nesvest. Kad god nekom nesto treba moze da ponese sator da kampuje. Neverovatno je kako niko nista ne resava po tom pitanju.

 12. Dorfer kaže:

  Treba da znate da su građani Mađarske na državnom referendumu odbili zakon o porezu na imovinu kao neustavni zakon. Kada će naši političari  ili pojedinci to pokrenuti?

 13. zorandjala kaže:

  Dorfer:

  Treba da znate da su građani Mađarske na državnom referendumu odbili zakon o porezu na imovinu kao neustavni zakon. Kada će naši političari  ili pojedinci to pokrenuti?

   

  Zaboleme sta drugi rade .MENE ZIVOTNO ZANIMA STA SE KOD NAS DOGADJA oni su placali porez SSSR pa to nisi trazio da i mi placamo .Ostavite se jednom tog uporedjivanja i ko vam daje te informacije..

 14. Janez kaže:

  Ukrajina-Kijev !!!

 15. Dorfer kaže:

  zoranđala , Razliku od tebe očito da oni imaju malo više soli u glavi

 16. zorandjala kaže:

   

  Dorfer: zoranđala , Razliku od tebe očito da oni imaju malo više soli u glavi  

  I bibera u nosu.Ali i puno vise vode u usima.Zao mi je ja nikad nisam bio tudji sluga.

 17. igorac kaže:

   

  zorandjala:

  Dorfer: zoranđala , Razliku od tebe očito da oni imaju malo više soli u glavi  

  I bibera u nosu.Ali i puno vise vode u usima.Zao mi je ja nikad nisam bio tudji sluga

   

  zorandjala:

  Dorfer:

  Treba da znate da su građani Mađarske na državnom referendumu odbili zakon o porezu na imovinu kao neustavni zakon. Kada će naši političari  ili pojedinci to pokrenuti?

  Zaboleme sta drugi rade .MENE ZIVOTNO ZANIMA STA SE KOD NAS DOGADJA oni su placali porez SSSR pa to nisi trazio da i mi placamo .Ostavite se jednom tog uporedjivanja i ko vam daje te informacije..

   

   

  Covek ti lepo rekao sta se ti pravis pametan ?!? ja sam za referendum da se ne placa ni ovde..to je bespotreban namet koji je jako velik .

  A ti ga pametnjakovicu placaj ako imas ..ja necu 

OSTAVITE KOMENTAR