Subotica ne poštuje apel ministra energetike

Ono što je u fudbalu tandem Tirke-Moša to je u srpskoj energetici TENT-Đerdap. Potpuno različiti kompleksi koji se idealno dopunjuju dajući uvek vrhunski rezlutat.

 

Ovaj tandem okosnica je sprske privrede i industrije. Dva giganta koja su poslednjih dana ušli u probleme zbog neveremena ne smeju da prestanu da prozivode električnu energiju. Mogu u određenoj meri da smanje ukupnu proizvodnju ali ne smeju da stanu jer bi izazvalo kolaps u snabdevanju koji bi se direktno odrazio i na ostatak sprske industrije. Procenjuje se da bi nastali gubici u industriji bili veći od onih koje trenutno trpi poljoprivreda. A ukupna šteta je za sada procenjena na 1 milijardu evra.

tent

Kopovi TENT-a su pod vodom, ugalj je vlažan a voda preti i samom postrojenju gde su smešteni generatori i turbine. Pupme iz Slovenije izvlače vodu. U problemu je Kostolac B kao i kop "Drvno" što dodatno komplikuje energetsku situaciju. 

 

Ministar energetike Aleksandar Antić apelovao na građane da štede. Za sada, štednja treba da bude u granicama normalnog, što ne znači da će već koliko sutra ona biti mnogo drastičnija.

 

Šta možemo da uradimo

 

Subotičani su pokazali veliku dozu solidarnosti. Autobusi sa dobrovoljcima su na terenu kod Save, dok je u Tehničkoj školi za samo nekoliko sati sakupljena velika količina humanitarne pomoći. Ono što još možemo da uradimo je i da ugasimo po koju sijalicu u svom domaćinstvu, računare i tv kada se ne koriste ali i dekorativnu rasvetu sa velikog broja objekata i spomenika u samom gradu.

 

Gradska kuća delimično osvetljena

Dekorativna rasveta (4)

Dekorativna rasveta (3)

 

Kompletna rasveta biblioteke upaljena

Dekorativna rasveta (5)

 

Muzej

Dekorativna rasveta (7)

 

Sinagoga

Dekorativna rasveta (8)

 

Gimanzija "Svetozar Marković"

Dekorativna rasveta (9)

 

Glavna pošta

Dekorativna rasveta (2)KOMENTARI

 1. filip kaže:

  Ajde Maglai okreni tri broja i pogasite tu rasvetu. Kako mislite da građani štede kada sami ne želite to.

 2. Ivica kaže:

  Ono što se takođe može odraditi je i gašenje jednog reda javne ulične rasvete, tamo gde je to moguće. Svake zime smo svedoci da se to neretko i radi tokom kritičnih perioda, kao npr. u ulicama Braće Radić, Štrosmajerovoj, Trgu Žrtava fašizma, Splitskoj aleji i mnogim drugima.

   

  Večeras to nije slučaj:

 3. Darko kaže:

  Mislim da se možemo strpiti koji dan bez dekoracije i ulične rasvete! Ajde Jene malo solidarnosti!

 4. pravdoljub kaže:

  Sto trazite od nas da stedimo, kada mi i ovako stedimo. Uzmite lepo i poiskljucivajte na javnim povrsinama svetla i ta silna dekorativna svetlapo gradu, ako Vam vec toliko smeta. Ostavite se Vi nas koji potrosimo najvise 450- do 500 kilovata.Kakvi ste jos ce te nam uvesti restrikcije..

 5. liliputanac kaže:

  a za tri dana ce nam djavo biti kriv sto su restrikcije…

 6. vokille kaže:

  Grad kad ne treba svetli kao Las Vegas! 
  A tokom zime pola lampi pogašeno, ko je ovde lud. Ovo može da se obije mnogim stanovnicima grada u glavu kad krenu restrikcije….

 7. mujo kaže:

  U Beogradu i Novom Sadu su pogasili su dekorativnu rasvetu. Jedino nas gradonacelnik kao da zivi u Budimpesti.

 8. zeljko kaže:

  Gasite dekorativnu rasvetu, pokazite malo saosecanja,pokazite da ste ljudi…

   

 9. Ivan kaže:

  Jene Maglai (ne)čovek pokazuje koliko je human, najmanje prilikom štednje da se isključi dekor rasveta,oglušuje se na molbu da se štedi.Revanšizam i dokazivanje praznog ljudova bez trunke ljudskosti eto o tome se radi.Nadam se skorom dolasku vraga da ga već povede sa sobom. Saosećanja nema

 10. dejan01234@gmail.com kaže:

  gasite   rasvetu .za vreme restrikcije    smo navikli  u mraku cool

 11. pauk kaže:

  Nama dosta znace investicije iz Nemacke i Madjarske, Austrije i Evrope, te investicije zaposljavaju nase ljude. Sta nas briga za misljenje nekog ministra? Ko uopste pise ovakve vesti?

 12. jasso kaže:

  Djomla sa svime se slazem sa tobom u ovom tekstu,ali se potkrala jedna greska ili glupost,a to je da djerdap smanjuje proizvodnju sa vecim prilivom vode,kad je tako onda on povecava a termoelektrane smanjuju…

 13. BUBA MARA kaže:

  Pa nemogu da verujem da je gradonacelnik Subotice toliko nezainteresovan za stanje u zemlji.Najmanje sto bi mogao da ucini jeste da se pogase ta silna nepotrebna osvetljenja po gradu.Trebamo li mi savesni gradjani da ispastamo zbog nesavesnog gradonacelnik?.Pitam se samo sutra da nas nedaj boze zadesi neka nesreca kako bi se ponasao i ocekivao bilo kakvu pomoc i solidarnost?Ponekad me bude stid sto sam Suboticanka…Ima nas puno dobrih ljudi ovde u ovom gradu a tuzno je sto nas uvek svrstavaju u isti kos sa onima kojima boli uvo za sve,bitno im je da su njihove zadnjice obezbedjene.Uzas jedan!!!

   

 14. Ivica kaže:

  jasso,

   

  Nisam ni ja stručan kada je ova oblast u pitanju, ali razmiljšam logično: kada je previsok vodostaj, hidroelektrane moraju da otvore komore kako ne bi došlo do izlivanja reke, a u tom momentu zbog brzine protoka nije mguća regularna proizvodnja jer bi došlo do kvara opreme…Možda bi neka moderna elektrana izdržala, to ne kažem…

 15. djomla kaže:

   

  jasso:

  Djomla sa svime se slazem sa tobom u ovom tekstu,ali se potkrala jedna greska ili glupost,a to je da djerdap smanjuje proizvodnju sa vecim prilivom vode,kad je tako onda on povecava a termoelektrane smanjuju…

   

  Nije se potkrala greska. Rekoh da su TENT i Djerdap dobar tandem koji zajedno daje vrhunske rezultate – sto je u energetici ocenjuje kroz sigurnost i pouzdanost sistema. Kada je vodostaj visok tada se Djerpad opterecuje a TENT rastereti kako bi se uradili redovni remonti i povecale zalihe ugla iz kopova koji se vadi kako bi se susio. U slucaju niskog vodostaja ili potrebe da se napune akumulacije jezera, TENT preuzima na sebe veliki deo proizvodnje. Kombinacija funkcionise idealno. Da nemamo jednog od ta dva, imali bi velike probleme. Sasvim siguno je neko tih godina razmisljao o tome.

  Danas je vodostaj visok i moramo sto pre povuci vodu iz Save kroz Dunav zbog cega se ta voda ne pusta na turbinu vec mimo nje. Kolicina vode na turbini mora biti kontrolisana kako se ne bi ostetila. U ovom slucaju potrebno je pustiti znatnu vecu kolicinu od dozvoljene.

  Za ocekivati je da u trenucima smanjenja vodostaja na Savi, Djerdap napuni svoje jezero jer ce sasvim siguno morati preduzeti dobar deo proizvodnje u narednim mesecima, jer ce TENTu trebati delimicna sanacija i ponovona akumulacija kamapaciteta uglja koji je sada pod vodom. Zima je tu – za svega 5,6 meseci. Bez TENT-a pola Srbije ce se smrznuti.

 16. vokille kaže:

  Kao neko ko studira energetiku, turbine u Đerdapu su i dalje među najboljima na svetu, oni koji su ih pravili su se pobrinuli da traju. Mada do sada se nisu morale boriti sa ovakvom bujicom, videćemo kako će to uticati, da li je to preko operativne granice turbina i puštanja vode iz ustava zajedno. I sasvim je logično da sa smanjenjem proizvodnje u TENTu dolazi do povećanja proizvodnje u Đerdapu, u toj ,,diktaturi'' su upravo imali obzir da se ovako nešto može dogoditi, zato se ta dva sistema mogu dopunjavati međusobno. 

  Nažalost, odbrana TENTa nikada nije bila adekvatna, potrebno je da korito Save bude tamo  uređeno da se ovako nešto ne bi ponovo dogodilo, Vojvodina energetski u potpunosti zavisi od Tenta, delimično Kostolca i Đerdapa.  

OSTAVITE KOMENTAR