Subotica – Ne tresi tepih na terasi

Kućni red u zgradama uskoro bi trebalo da bude promenjen, novine će se mahom odnositi na vreme odmora, kao i na nivo dozvoljene buke.

Zanimljivo je da ta pravila nisu ista svuda, te će različitu kaznu platiti Subotičanin i Novosađanin koji, recimo, drže stari nameštaj na terasi, dok je Nišlijama dozvoljeno i da peku papriku, a najrigorznija pravila važe u Čačku, gde kazne za građane idu i do 25.000 dinara, dok je u ostalim mestima u proseku oko pet puta manje.

Subotica – Ne tresi tepih na terasi

Zabranjeno je u zajedničkim prostorijama subotičkih zgrada držati stvari, a po izuzetnom odbrenju skupštine zgrade, stanari ih mogu držati u zajedničkim prostorijama, ali ne duže od sedam dana.

Zabranjeno je trešenje tepiha, dušeka, ćilima i slično, kao i bacanje smeća sa prozora, terasa, lođa i balkon, kao i polivanje istih vodom, kao i sušenje veša ispod prozora i izvan terasa, lođa i balkona, a skupština zgrade je dužna da obezbedi mesto za istresanje prostirki i sušenje veša.

Skupština zgrade je u obavezi i da odredi mesto za odlaganje ogreva.

U vremenu od 15 do 18 i od 23 do 7 časova, stanari se moraju ponašati tako da omoguće potpun mir i tišinu u zgradi.

Takođe, ulazni hodnik i stepenište zgrade, koja nema uređaj za automatsko osvetljavanje, moraju noću biti osvetljeni do 24 časa.

Ukoliko se stanar ogluši o bilo koju od ovih zabrana, sleduje mu kazna koja je fiksna i iznosi 5.000 dinara.

KAZNE

Tresenje tepiha – 5.000

Bacanje smeća kroz prozor – 5.000

Polivanje terase vodom – 5.000

Držanje stvari u zajedničkim prostorijama – 5.000

Buka u vreme odmora – 5.000

 

 

BLIC

 KOMENTARI

 1. JACEMKAZEM kaže:

  Sve ovo je otprilike bilo i u dosadasnjem zakonu nema bas neka velika novina. Stvar je u tome da zele lgalizovati jos jednu mogucnost ubiranja para. Samo pitam: zajednicke prostorije su zato da stoje i zvrje prazne? Po meni nisu, nego su zato da ih stanari koriste jer to je njihovo i zasto ne bi mogli drzati neke svoje stvari koji im trenutno ne trebju ali ce im kroz izvesno vreme trebati u tim prostorijama? Te prostorije jedino treba odrzavati tj. da ne bude nista samo tako pobacano unutra kao i da budu ciste. Ne shvatam s kojim pravom se odlucuje o nasoj svoji??????? jer to je nase nije vlasnistvo ni grada, ni inspekcija ni nikoga drugog. To je isto kao da bi rekli da u kucama u supama se stvari mogu drzati samo 7 dana. Ej bre stanite malo!!!!!

 2. Fux.. kaže:

  Sada mogu podiči plate od naplačenih kazni ‘profeionalnim stručnjacima’ koji ni sada nisu imali male plate,a sad će moći računati i na 100.000,00 dinara mesečno…Ne bave se građevinskom stručnom održavanjem zgrada jer to ne znaju i nije im ni struka a ako jest bez prakse su pa će postati ‘savetnici i naplačivači’ po zradama…ala im vera.

 3. Anonimni kaže:

  dzabe pricate subotickim seljacima…

  @jacem kazem ajde da pravimo otpade od zajednickih prostorija *safet

 4. mario kaže:

  Ma ovo su price za malu decu.U Senoinoj 5 muku muce stanari sa stanom u prizemlju gde se okupljaju najgori narkomani u gradu,iz stana se oseti nesnosan smrad i buka i nikom nista.Pas iz tog stana vrsi nuzdu u ulazu zgrade pored liftova i pravo je cudo sto se stanari te zgrade ne zaraze.Ovo je prica vlasnika stana koji zivi u toj zgradi i koji kaze da su oni nemocni dok drzavne organe toliko taj slucaj i ne interesuje.

 5. bac Vranje kaže:

  Zaboravili su da kazu kolike su kazne kad voda kaplje na javnu povrsinu sa klima uredjaja. Pa lepo da krenu od gradske kuce ,preko suda i ostalim javnih zgrada pa da naplacuju. Jer prvo nek pogledaju balvan u svom oku,a onda da gledaju trunku u tudjem

 6. Majstor Jolža kaže:

  Onda di da tresem?

 7. bac Vranje kaže:

  @ Majstor Jolža
  otreses ga u WC-u 😀

 8. Majstor Jolža kaže:

  @ bac Vranje
  Nemam tamo mista. Moram izić na balkon i dobro ga zamanit da pukne kao bič.

 9. bac Vranje kaže:

  @ Majstor Jolža
  hahahahah …onda gledaj da ispod prolazi komunalni policajac 😀

 10. paulina kaže:

  opet novi stari NAMET na stanare…treba im novaca…a šta je sa institucijama koja i te kako krši zakon…studentrski dom ” Bosa Milićević” je sagrađen u sred stambenog bloka, njihov vešeraj radi od ujutru od 6,oo sati pa do 13, 14 časova , kako kad, to toliko bruji kao da Vam je traktor ispod prozora, prijavljivali komunalnoj inspekciji i gle čuda, inspekcija svaki put utvrdi da je buka u ” okviru zakona” 59 decibela, naravno nikada n zovu stanare da budu prisutni kada se meri buka, a ovi iz doma jednostavno smanje mašine, dok se u dogovoru sa direktorom meri buka, i stanari mogu da popuše,,,naravno u svim institucijama su direktori iz vlastti, i boli njih dupe za stanare, i naravno da će uvek institucije biti u pravu, a da ne pričam o glasnoj muzici i svakodnevnim žurkama, gde opet popuše stanari, jer kada se zov dom, portir hladno saopšti sa je rukovodstvo doma dozvolilo žurku, i opet im se je za stanare….I GDE JE TU ZAKON I PRIMENA ZAKONA….interesantno je da svaki zakon lupa po džepu građane, i to one obične, ne članove vladajuče stranke

 11. Mic po mic... kaže:

  @ paulina : ‘ Sve je okviru zakona’ 59 decibela…Još ako taj decibel meri onaj opštinski ekolog koji je zaposlen još iz vremena Kasine i Agošton Gabrijeline administracije kada je i preko noći dobio stan na prozivci ,promenio ko zna koliko mađarskih i nemađarskih stranaka. Od takvih želiš bre ‘iznuditi’ pravdu? Zaboravi draga moja.

OSTAVITE KOMENTAR