Subotica obeležžava Svetski dan secesije

Subotica se priključuje obeležavanju 10. juna – Svetskog dana secesije, koji je ustanovljen prošle godine, na inicijativu Muzeja primenjene umetnosti u Budimpešti i časopisa Secesija.

 

detalji-secesije-korzo-4-foto-b-vuckovic

Deseti dan juna je ustanovljen kao Svetski dan secesije, jer su na taj dan preminula dvojica velikana secesijske arhitekate Španac Antonio Gaudi, arhitekta koji je ostavio nemerljiv trag u arhitekturi Barselone, i Eden Lehner, Subotičanima poznat i kao projektant Leovićeve palate u Subotici.

 

Ove godine, u obležavanje Svetskog dana secesije su se uključile institucije odnosno gradovi iz Mađarske, Belgije, Portugalije, Italije, Švedske i Francuske – kroz predavanja, izložbe, publikacije i turističke obilaske.

 

U Subotici će se ovim povodom organizovati stručno vođenje kroz enterijere secesijskih građevina u centru Subotice, kao što su sinagoga, Demeterova palata, Leovićeva palata i Rajhlova palata.

 

Osim toga, u toku je i foto “selfi” konkurs posvećen Secesiji, u kojem se bira najlepši selfi nastao ispred zgrada, detalja, enterijera, predmeta i slika u stilu secesije, a snimljen u Subotici ili na Paliću.

 

Najboljih 10 fotografija će biti objavljene na Svetski dan secesije na sajtu www.visitsubotica.rs i facebook stranicama: VisitSubotica i Secesija u Subotici – Szecešzió Szabadkan, na kojima se može dobiti više informacija o načinu učešća.

 

Uz ove dve aktivnosti, ljubitelji secesije će imati priliku da 10. juna u Gradskom muzeju po promotivnoj ceni kupe knjigu "Secesija u subotičkim javnim zbirkama“ koja sadrži studije dve istoričarki umetnosti, Olge K. Ninkov i Ljubice Vuković Dulić. Organizatori ovih aktivnosti su Turistička organizacija grada Subotice, Gradski muzej Subotica, Moderna galerija "Likovni susret", Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture Subotica i Zavod za kulturu vojvođanskih Jevreja "dr. Milko Izidor". Secesija je evropski umetnički pravac nastao oko 1900. godine.

 

U Francuskoj se ovaj stil naziva “art nouveau”, u SAD “style liberty” a u Engleskoj “modern style”.

 

U Beču se govori o secesionističkom stilu budući da je pre svega reč o antiakademskom stavu secesije koji je podsticao razvoj novog, modernog umetničkog stvaralaštva.

 

S obzirom na to da je tada pripadala Austrougarskoj, termin “secesija” označava arhitektonske objekte nastale u ovom stilu u Subotici početkom 20. veka, a koji su specifični po kombinaciji cvetne ornamentike, narodnih motiva, kovanog gvožđa, boje i keramike.

 

Među njima se posebno izdvajaju Rajhl palata i Gradska kuća, koja se i zvanično nalazi među 10 graditeljskih čuda Srbije.

 

RTVKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR