Subotica obeležila Dan oslobođenja od fašizma

Intoniranjem himne „Bože pravde” i minutom ćutanja u znak sećanja na pale žrtve, u Velikoj većnici Gradske kuće otpočela je svečana sednica Skupštine grada kojom je obeležena 71. godišnjica oslobođenja Subotice od fašizma i nacizma u Drugom svetskom ratu.

Oslobođenje_Subotice_oktobra_1944

“Neofašizam, kroz novi svetski poredak, donosi zlo. Velike sile se takmiče da prigrabe bogatstvo malih zemalja, da njihove teritorije pretvore u svoje poligone. I to je strašno”, istakao je Svetomir Atanacković, predsednik SUBNOR-a Vojvodine i potpredsednik SUBNOR-a Srbije.

Predsednik SUBNOR-a Subotice Maksim Bakrač podsetio je da je oko 2.000 Subotičana pripadalo VIII Vojvođanskoj udarnoj brigadi, te da je u bitkama za slobodu poginulo 586 njih, a više od 1.000 ranjeno. Gradonačelnik Subotice Jene Maglai je istakao da se ne smeju zaboraviti žrtve fašizma i nacizma niti oni koji su se borili za slobodu.

“Jedinice Crvene armije i partizanskih snaga – 3. Ukrajinski puk pod komandom maršala Tolbuhina i 46. Divizija ruske Crvene armije – oslobodili su Suboticu i taj događaj ne treba da odbacujemo niti zaboravimo”, rekao je Jene Maglai, gradonačelnik Subotice.

Povodom Dana oslobođenja Subotice, delegacije SUBNOR-a, Vojske Srbije, Ruske federacije, Belorusije, Ukrajine, Mađarske, Hrvatske i brojna udruženja položili su vence i cveće na Spomenik žrtvama fašizma i palim vojnicima ruske Crvene armije.

 

RTVKOMENTARI

  1. bac vranje kaže:

    hmmmm zanimljivo svira se himna protiv koje su ti isti koje ih danas slavite ustali zbog tiranije i nepravde, krajnje cinicno,kad ste vec intonirali trebali ste onu pod kojom su ti ljudi ginulki i dali svoje zivote da bi Vi imali ovo sto sad imate ,a ne onu protiv koje su se borili da je zbace!!

  2. Kertvaros kaže:

    Marsal Tolbuhin je komandovao 3. Ukrainskim frontom. Puk je suvise “sitna” vojna formacija da bi njome komandovao jedan armijski marsal.

OSTAVITE KOMENTAR