Subotica obnavlja rodnu kuću Jovana Pačua

Grad Subotica raspisao je javnu nabavku za obnovu rodne kuće poznatog srpskog kompozitora i pijaniste Jovana Pačua.

Kuća se nalazi u Mesnoj zajednici Aleksandrovo, već godinama je u lošem stanju, a u ovom javnom nabavkom planirana je obnova krova objekta.

Objekat predstavlja dobro pod prethodnom zaštitom Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Subotici.

Paču se školovao u rodnoj Subotici, u Pragu i Pešti. Bio je učenik Bedžiha Smetane. Uporedo s muzičkim obrazovanjem završio je i medicinu.

Smatran je muzičkim virtuozom. Romantik, srpski patriota, izrazito salonski bidermajerski kompozitor. Mnoge narodne i građanske melodije harmonizovao je za hor i klavir. Bio je i plodan publicista.

Poznat je po delima “Chansonette Serbe”, “Bez tebe draga”, “Prag je ovo milog srpstva”, “Čuj Dušane”, “Svetosavska pesma”.

 

RTVKOMENTARI

 1. Stevan DREN MLINAREC kaže:

  Svaka CAST !! Pozdravljam takav potez !!

 2. Lagerkvist kaže:

  To što je objekat pod prethodnom zaštitom ne znači ništa. I zgrada nekadašnjeg bioskopa Zvezda je bila pod istom zaštitom, kao i prva kasarna, kao i zanatske, autentične kuće u ulici pored gimnazije. Na svim tim mestima nikla su neka rugla, nakon što su objekti zaštićeni….. Jer prednost imaju neki drugi interesi, a ne očuvanje kulturnog nasleđa Subotice.

 3. Ja kaže:

  Koji su kriterijumi za redosled obnove objekata koje finansira opstina? Opstinski potezi su vrlo nelogicni. Na samom korzou su zgrade u uzasno losem stanju a od njihovog izgleda ima koristi ceo grad.

 4. Arh... kaže:

  @ Lagerkvist : O čemu se ti čudiš…? Gradsko pozorište -maskotu grada su hteli do temelja porušiti. Naime ta zgrada nije imao ,srpski pedigre’ jer je građen za vreme austrijskog Carstva na ovoj teritoriji ,pored tog graditelji su bili austrijanci…Istu sudbinu čeka I i II kasarna na Paličkom putu…

 5. Subot'čan kaže:

  Ja sam čuo da Srbijani hoće da poruše Gradsku kuću. To što su devedesetih ponovo nacrtali mađarske grbove kao nekad što su bili, što su obnovili i čuvaju vitraže sa mađarskim kraljevima, Košutom. Marijom Terezijom i Francom Jozefom, što su napisali nekoliko debelih monografija…to je da oni nas zavaraju.

 6. Indijanac kaže:

  “Objekat predstavlja dobro pod prethodnom zaštitom Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Subotici.”

  Aha-ha, pa zato i izgleda tako jadno, samo što se ne sruši od silne brige te ustanove.
  Samo da ga obnove, Kineski turisti će navaliti tamo svi da se slikaju ispred te kuće, da bi mogli posle u Kini da se hvale da su bili u kući Jovana Pačua.
  Imam utisak da će ta kuća od naših para lepo da se sredi i onda će nekome BITNOM da pripadne za džabe.

 7. Libertin kaže:

  U arhitektonskom smislu kuca je nula. Pitanje je da li se gradjevinsko – tehnicki uopste moze restaurirati. Ukoliko moze, pitanje je o smislu ulozenog ( javnog ) novca i dobiti koja iz toga proizilazi. (u kulturoloskom smislu pre svega). Srbi i Bidermeier to su dva razlicita pojma, isto kao i Srbi i Barok. Meni se cini da sama rodna kuca, kao i licnost kompozitora sluze u prvom redu za necije sitnopolitikantske potrebe i odgovarajuce promocije. Kompozitor se skolovao i radio u jednom istorijskom segmentu, kao i u jednom podneblju koje je prihvatio kao svoje. Takvo nesto je sasvim normalno i zove se naturalizacija i privatna je stvar pojedinca. Praviti iz toga nekakvi politicki cin, ostavlja iza sebe dosta bljutavi ukus, narocito ako se posmatra u kontekstu najnovijih dogadjaja oko Danila Kisa.

 8. Folkorac kaže:

  #indijanac, stvarno ti nadimak u potpunosti odgovara, vidi se koliko poznaješ kulturu grada i njene ustanove. U toj zgradi se nalazi kulturno umetničko društvo od 76 godine, i renovira se zgrada Kud-a, a od čijih novaca, sigurno nije od tvojih

 9. Indijanac kaže:

  @Folkorac
  Ni ne poričem, ja jesam Indijanac.
  Nisam znao da se tamo nalazi KUD.
  Sada znam.
  Nigde to u vesti nisam pročitao i ako je to stvarno tamo od 1976-e godine i od tada se koristi u te svrhe, po izgledu i stanju i prozora i zidova i kapije se vidi da tamo vi ni dinara niste uložili, samo ste prostorije koristili.
  Pevali i plesali.
  Znaš onu priču o cvrčku i mravu.
  Treba to i održavati i stvarno je u tom slučaju vreme da vam neko napokon to sredi i okreči.
  A od čijih para, diskutabilno je, nije to baš tako sigurno da nije I od mojih.

 10. Arh.. kaže:

  @ Folkorac : Paču Jovan živio i stvarao u nekom drugom svetu zvanu Austrougarska Monarchija. U to vrema granice Srbije su bili podaleko od Subotice.Naime Srbija je u svojim novim granicama je priznata 1878 godine na Berlinskom kongresu ,a Subotica nije se nalazila u tim ganicama.Ali ako već govorimo o važnim istorijskim ličnostima -onda treba da govorimo o svim tim ljudima koji su stvarali i gradili grad od svog osnutka. Ovakve pojedinačne -politikanske odluke ko je važnije od važnijega samo deplasira istorijske prave činjenice…

 11. CH kaže:

  Javni poslovi šansa za punjenje džepove. A ko je ovaj kompozitor? Siguran sam da 99% suboticana nikada nije čuo o njemu.

OSTAVITE KOMENTAR