Subotica prati trendove informacione tehnologije

Kada se spomene Subotica najpre se pomisli na najseverniji grad Srbije, grad secesije, na salaše, vinarije, jezero Palić i lagan vojvođanski tempo života. Međutim, mnogi ne znaju, čak ni njeni stanovnici, da je u novije vreme Subotica postala pravi IT grad. Mnogobrojni pokrenuti projekti firmi koje se bave informacionim tehnologijama, svedoče da će ovaj grad i u budućnosti igrati važnu ulogu u ovom delu biznisa.

Najseverniji grad Bačke, pokazao se i kao sjajno mesto na mapi naše zemlje, gde mladi po završetku školovanja mogu da pronađu posao i grade karijeru, naročito kada se radi o programerima, developerima, inžinjerima, dizajnerima, ali i brojnim drugim zanimanjima koji su poslednjih godina među najtraženijim na tržištu rada.

U cilju približavanja ovog sektora svim zainteresovanim stranama, osnovan je subotički IT klaster, koji danas okuplja šest obrazovnih ustanova i dvadesetak kompanija iz privrede koje zapošljavaju preko 1.200 ljudi, od kojih je preko 500 visoko kvalifikovanih kadrova. Sudeći po planovima, Subotica laganim ali sigurnim koracima postaje brend u IT sektoru kako u Srbiji, tako i u reginu, o čijim rezultatima će se tek govoriti.

TV KurirKOMENTARI

 1. Anonimni kaže:

  lol

 2. Alex kaže:

  Hahaha IT možda, a nas elektroinžinjere niko ni da pogleda.

 3. zoki kaže:

  u 80 posto grada spor ili nikakav internet

 4. Cokolada kaže:

  Lepo je sto se Subotica ovih dana pominje kao IT centar. Po svemu se prate trendovi osim po platama. Niko ne zalazi u to sto clanice IT klastera imaju nepisani dogovor (jer bi pisani bio protivzakonit) da ne uzimaju jedna drugoj radnike bez dogovora kako se cena rada programera ne bi podizala. Pa sad udri reklamu na sve strane jer “zvucne” IT kompanije ne mogu da nadju programera preko junior nivoa. Juniora jos i obrlate, ali cim nauci nesto, ode preko, ili u Novi Sad gde je trziste otvoreno i kompanije se agresivno bore za programere. Niko nije lud da ostane, koliko god su lepe reklame.

OSTAVITE KOMENTAR

+ 3 = 12