Subotica: Program obuke početnika u poslovanju

Mnogi mladi ljudi u Srbiji imaju određenih tehničkih znanja za pokretanje sopstvenog biznisa, međutim nedostaje im znanje koje je potrebno da bi se napravio odgovarajući biznis plan i da bi otvorili svoja, mala preduzeća. Za njih veliku pomoć predstavljaju obuke za početnike u poslovanju. Jedna takva obuka je ove nedelje održana u Subotici.

Nacionalna služba za zapošljavanje je otvorila konkurs za zamozapošljavanje, a Ministarstvo privrede, u saradnji sa Fondom za razvoj, programe za početnike u poslovanju, žene i mlade preduzetnike.

Da bi neko konkurisao za sredstva iz tih programa preporučeno je, pa čak i obavezno, da prođe obuku za početnike u poslovanju.

Aleksandar Bogdanovski je završio Visoku tehničku školu za programiranje, radio je u jednoj stranoj kompaniji gde je stekao određeno znanje, i sada planira da otvori Agenciju za digitalni marketing.

„Očekujem da ću dobiti osnovna znanja u svim oblastima koje su mi potrebne da bih otvorio firmu, poput nekih pravnih saveta, izrade biznis plana i sve detaljno što je potrebno za otvaranje agencije, jer tehničkog znanja imam, ali sa pravne strane i ostalo, naravno da je uvek dobrodošla pomoć“, objašnjava Bogdanovski.

Obuku u Subotici je organizovala Regionalna razvojna agencija „Panonreg“.

Kako je zamenica direktora te agencije Ljubica Mesaroš istakla, njihov cilj je da početnike u poslovanju upoznaju sa načinom kako da razviju poslovnu ideju, i kako da ta ideja bude održiva.

„Mi ćemo proći sve elemente njihovog poslovanja, od toga kako da analiziraju poslovnu ideju, a kroz delove poslovnog plana, odnosno biznis plana ćemo ih upoznati sa time kako da upravljaju resursima, kako da upravljaju finansijama, kako da plasiraju svoje proizvode i usluge na tržištu, zato što je tržište uvek konačan cilj i sud daje o nekom proizvodu, tek se valorizuju na tržištu“, ističe Ljubica Mesaroš.

Na skupu koji je održan u Subotici bilo je dvadesetak polaznika, i svi oni su na kraju dvodnevne obuke dobili potvrdu, koja im je kod konkurisanja za sredstva preko programa Nacionalne službe za zapošljavanje neophodna, a preporučuje se i kod programa Ministarstva privrede, odnosno Fonda za razvoj.

 

RTVKOMENTARI

  1. Novci ilegalni operite se kaže:

    Pranje para.

OSTAVITE KOMENTAR

+ 49 = 55

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 13 + 11 ?
Please leave these two fields as-is: