Subotica prva u Srbiji:Besplatnu pravnu pomoć dobilo 705 Subotičana

U Srbiji se od 1. oktobra primenjuje Zakon o besplatnom zastupanju građana, a Subotica je 8 godina „pionir” u toj praksi. Pravnu pomoć, do usvajanja Zakona, besplatno dobilo 705 Subotičana!

U Srbiji se od 1. oktobra primenjuje Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći, pa sada sve lokalne samouprave siromašnim građanima i žrtvama određenih krivičnih dela, mogu da obezbede pravo na besplatnu pravnu pomoć.

Kancelarija zaštitnika građana u Subotici, u praksi preteča je novog Zakona, a prema rečima zaštitnika građana Subotice Zlatka Marosiuka, nijedan subotički advokat nije odbio da zastupa te građane, niti je naplatio uslugu.

„Do zvanične primene Zakona 1. oktobra, u Subotici je uslugu besplatnog zastupanja dobilo 705 Subotičana. Grad Subotica još od 2011. godine imao svoj Program besplatnog pravnog zastupanja, na osnovu Sporazuma Grada Subotice i Osnovne organizacije advokata Subotice”, kaže za Kurir Zlatko Marosiuk.

foto: N.H.

On kaže, da je sistem besplatne pravne pomoći primenjivan 8 godina u Subotici, kako je predviđeno članom 67. Ustava Srbije, a do donošenja Zakona.

„Građanima slabijih primanja, taj model omogućio je pravnu pomoć u sudovima, na osnovu Zakona, sa ciljem socijalne i humanitarne pomoći građanima, jer mnogi, bez besplatne usluge advokata, ne bi imali šansu da zaštite svoja prava”

„ Za prethodnih 8 godina, do donošenja Zakona, Grad je pružao uslugu ove pomoći građanima koji su zatražili pomoć u zastupanju. Najviše je bilo onih sa minimumom socijalne sigurnosti po članu porodičnog domaćinstva”, kaže Marosiuk.

Sudovi u ovim predmetima, uz podnošenja rešenja o odobravanju besplatnog pravnog zastupanja, odlagali su ili oslobađali stranke od dospelih sudskih taksi, do okončanja takvih predmeta.

Zahteve za besplatno pravno zastupanje odobravala je Komisija od 3 člana, i to dva advokata i zaštitnika građana.

„Zanemarljiv je broj neodobrenih zahteva. Predviđeno je bilo zastupanje samo u građanskim i upravnim pravnim stvarima. Krivica se nije radila”, naglašava zaštitnik građana Subotice.

Prema njegovim rečima, u programu su učestvovali advokati, članovi Advokatske komore, prema listi sastavljenoj po azbučnom redu.

„ Za 8 godina, nijedan advokat nije odbio zastupanje ili probao naplati svoje usluge, kod građanskog prava ili parničnih postupaka, ali to su najčešće bili zahtevi oko radnog prava, nezakoniti otkazi, neisplaćene zarade, predmeti iz porodičnih odnosa, najčešće tužbe radi izdržavanja i to pod ostvarivanjem prava na socijalnu pomoć, a takođe i naknade štete, sve što je održivo pred sudom”, kaže Marosiuk.

Usluga advokata nije koštala ni građane, ni grad Suboticu.

„ Naš Sporazum je bio preteča sistema besplatne pravne pomoći, jer takav Zakon nismo imali, do pre više od mesec dana. Ubuduće, zaštitnik građana bude lokalni ombudsman, zbog usklađivanja sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, a konačno, u tekst Zakona uneta je dredba o samostalnosti u radu”, kaže Zlatko Marosiuk.

(Kurir.rs/N.H. foto N.H.)KOMENTARI

 1. Istina... kaže:

  Svestki monopol na “pravdu” i “pravičnost!

 2. Zaprepasten kaže:

  Pa dobro ljudi da li je to moguce da u zemlji Srbiji sve do kraja druge decenije 21 veka nije postojala mogucnost za sve njene stanovnike, bez obzira na njihovo materijalno stanje, da ostvare svoja zakonska prava. Znaci li to da je sve do pre par dana zakon vazio samo za one imucnije gradjane koji imaju dovoljno novaca. Znaci li to da je sirotinju svako mogao da raspali nogom u straznjicu bez da snosi bilo kakve konsekvencije? Znaci li to da se u Srbiji pravo kupovalo novcem, a ne na osnovu vazecih zakona i ustava? Znaci li to da u Srbiji nisu svi gradjani bili ravnopravni pred zakonom?

 3. rax kaže:

  sve to tako znaci, ali sam sigurna da sam ovim sudstvom sve ostaje po starom i pored ove velikodusne ponude. ne da sirotinja nema pravo, vec politicari i njihovi biznismeni odlucuju od zivotu i smrti svakog ko ne pripada njima. srbija ce uvek ostati ovakva kakva je sada.

 4. Mister No kaže:

  Teoretski lepo zvuči,malčice je drukčije u praksi. Pravda nije ista za sve ni u mnogo sigurnijim zemljama,a kamoli u banana republikama.

 5. Dusan kaže:

  Besplatni advokati traze nadoknadu i ako je ne dobiju, zakopaju sirotinju vise nego da nije bilo odbrane. Kada se na takav postupak advokata zalite zastitniku gradjana, koji je i posredovao u dobijanju istog, dobijete odgovor da on tu nista ne moze. Tu je advokatska komora i on nema nikakvih prava nad dodeljenim advokatima. Mozete jos i cuti od zastitnika gradjan da su se i drugi zalili na istog advokata, ali je on tu nemocan. Njegovo pravo pocinje i zavrsava sa dodeljivanjem advokata i on ce i dalje lepo da “pomaze” sirotinji i istog advokata ce da dodeli sledecem nesrecniku, kome bi bar 5 puta bilo bolje da ga ukopava samo problem koji ima, a ne i njegov “branioc”.

 6. Pravna zastita kaže:

  Zivim vec dugo Nemackoj i kao sto imam zdravstveno osiguranje, po istom principu imam i pravno osiguranje. Naravno na dobrovoljnoj bazi. Osiguran sam preko jednog osiguravajuceg drustva i ono snosi sve troskove vodjenja eventualnog sudskog procesa. Unapred je izdovojen brakorazvodni proces ili krivicno delo kao ubistvo, razbojnistvo ili slicno. Osiguranje snosi troskove iz domena gradjanskog prava, saobracaja, radnog prava ili sl. Godisnje me to kosta nesto ispod 200€ Toliko u teoriji. U praksi ja mogu sebi da izaberem advokata po vlastitom nahodjenju, ali on prihvata parnicu samo pod uslovom da postoje realne sanse da se parnica i dobije. U suprotnom mu osiguranje nece platiti troskove (niti ja) je je morao znati da je tuzba unapred propala i bezizgledna. Osiguranje inace garantuje preuzimanje sudskih i advokatskih troskova do visine od 50 000 €. Ukoliko trebam odbranu od necije tuzbe, onda nema ogranicenja. Sa jednim takvim osiguranjem ja mirno spavam jer znam da u svako doba mogu da se pravno kvalifikovano informisem ili branim ukoliko smatram da mi je neko pravo ugrozeno. Meni je advokat unapred duzan da saopsti – vi ste u pravu, vi niste u pravu, ili vi ste samo delimicno u pravu. Do sada sam dva puta uzeo i koristio moje pravno osiguranje. U oba dva slucaja nije doslo do parnice. Objasnio sam advokatu moje vidjenje stvari, on ga je potvrdio, poslao drugoj strani odgovarajuce pismo potrkepljeno sa par paragrafa i stvar je resena.

OSTAVITE KOMENTAR