Subotica se od grada brani sa 130 raketa

U okolini Subotice postoje 23 protivgradne stanice, što je dovoljno da pokrije čitav atar, ali su tri devastirane i pretvorene u “divlje deponije”, a na četiri nema angažovanih strelaca. Nadležni kažu da je Grad obezbedio dovoljno raketa, ali smatraju da će najbolja zaštita od posledica vremenskih nepogoda biti obezbeđena automatizacijom Radarskog centra u Bajši.

Zahvaljujući protivgradnim raketama koje su tokom oluja u julu ispalili strelci, Subotica ovog leta nije pretrpela štetu od grada, iako je nevreme nanelo štetu usevima.

Uz 40 raketa koje su preostale od ranije, Subotica je ove godine već utrošila dva miliona dinara iz budžeta za kupovinu još 47 raketa visokog dometa. Aleksandar Vitković, sekretar Sekretarijata za poljoprivredu i zaštitu životne sredine, kaže da je za uspešnu odbranu od grada, u proseku, godišnje potrebno oko 40 ovakvih projektila te ocenjuje da je Subotica spremna za odbranu od gradonosnih oblaka.

“U okolini Subotice postoje 23 protivgradne stanice. Od ukupnog broja stanica, njih desetak nije u funkciji: stanice u Starom i Novom Žedniku i Čantaviru zbog toga što su devastirane i pretvorene u “divlje deponije”, a na Paliću, Mišićevu, Radanovcu i Đurđinu nedostaju strelci”, kaže Aleksandar Vitković, sekretar Sekretarijata za poljoprivredu i zaštitu životne sredine.

Za angažovanje strelaca koji ispaljuju protigradne rakete u periodu od 15. aprila do 15. oktobra, Subotica je ove godine u gradskom budžetu namenila 1,5 miliona dinara, koliko i Hidrometeorološki zavod Srbije, te su im isplaćene mesečne naknade u iznosu od po 4.000 dinara.


RTVKOMENTARI

 1. Anonimni kaže:

  Sad smo nedavno citali o raketama, moze li nesto novo?

 2. Istinom protiv lazi kaže:

  Posto ja nisam ucio matematku na raznim botovskim sega-mega univerzitetima kod nas je jos uvek 40 + 47 =87. Ali dobro laze se ko i uvek, a dok je ovaca bice i dzempera i u to ime ziveli!!!

 3. Tramp kaže:

  Najbolja odbrana od vremenskih nepogoda je ,osiguranje useva ,naravno gde nemoze da se postavi zastitna mŕeza.Ko u EU koristi još protiv gradne rakete?

 4. Kuio kaže:

  Jel ovo S 300 ili S400 sistem? Koliko mogu rakete vertikalno i horizontalno. Mofu li da pogode oblak u Madjarskoj i da li cemo na taj nacin da ugrozimo NATO? Hoce li nas opet bombardovati zbog slucajno pogosjenog gradonosnog oblaka?

 5. Burazer kaže:

  Suboticki PVO

OSTAVITE KOMENTAR

+ 13 = 21