Subotica se priključuje Evropskoj nedelji borbe protiv rasizma

„Ko kaže da ne pristajemo jedni uz druge?“ ili „Who Says We Don’t Fit Together?” slogan je pod kojim će se od 16. do 24. marta obeležiti Evropska nedelja borbe protiv rasizma, a Subotica se pridružila velikom broju evropskih gradova koji su podržali kampanju evropske mreže protiv nacionalizma, rasizma, fašizma i podršku migrantima i izbeglicama – UNITED.

 

U okviru kampanje će na sajtu UNITED-a i društvenim mrežama biti objavljene fotografije gradonačelnika evropskih gradova i drugih istaknutih građana Evrope, koji su podržali kampanju.

 

Plakati ovogodišnje kampanje izloženi su u prostorijama Gradske kuće, Gradske biblioteke, Pozorišta „Kostolanji Deže“, Dečjeg pozorišta, Narodnog pozorišta, Likovnog susreta, Gradskog muzeja i Fondacije „Danilo Kiš“, kako bismo što više Subotičana podsetili na značaj borbe protiv rasizma.

 

Takođe, Subotica se priključila kampanji i izložbom postera organizacije UNITED, koja će od 21. marta do 15. aprila biti postavljena u Suvenirnici Gradskog muzeja (Trg slobode 1).

 

Nedelja borbe protiv rasizma održava se u organizaciji evropske mreže UNITED od 1992. godine, a uvek obuhvata 21. mart, međunarodni dan za eliminaciju svih oblika rasne diskriminacije. Taj dan je ustanovljen 1966. godine na zasedanju Generalne skupštine Organizacije Ujedinjenih nacija posle brutalnog ubistva demonstranata u Južnoafričkoj Republici. Podizanje građanske svesti u borbi protiv rasizma i drugih oblika rasne diskriminacije, ključno je u razbijanju stereotipa i predrasuda, kao i senzibiliranja građana ka različitosti.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 12 + 13 ?
Please leave these two fields as-is: