Subotica slavi dan grada

Šest stotina trideset godina nakon prvog pisanog pominjanja prvog od dve stotine varijanti njenog imena zabeleženih kroz istoriju, najseverniji grad u Srbiji obeležio je svoj dan. Subotica slavi Dan grada, višednevnim raznovrsnim programima. Podizanjem zastave grada isped zdanja Gradske kuće u pratnji trubačkog orkestra i svečanom sednicom Skupštine, u Subotici je obeležen Dan grada. U svojim obraćanjima brojnim zvanicama, čelnici grada podsetili su kako na najznačajnije istorijske datume, tako i na rezultate ostvarene u prethodne dve godine aktuelnog saziva vlasti.

„Obeležavamo dan velikoga grada u Srbiji, petog grada po veličini. Tog dana i tih dana kada se slavi, svaki građanin se oseća bitnim i oseća svoju pripadnost ovome gradu. Ponavljam, mi imamo čime da se ponosimo, naš grad ima posebnu specifičnost, poseban svoju duh i mi to treba da gajimo i da razvijamo“- rekao je gradonačelnik Subotice Stevan Bakić.

„Ovaj grad je grad svih nas, svih nacionalnih zajednica i svih naroda koji ovde žive. Treba da budemo složni, treba da budemo ponosni svi mi na to da smo Subotičani“- dodao je predsednik Skupštine grada Balint Pastor.

Povodom dana grada, za počasnog građanina Subotice proglašen je dugogodišnji uspešni privrednik, sportski radnik, počasni predsednik Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić.

„Čuli ste da sam dobio razna priznanja, titule, nagrade i tako dalje. Ni jedno nije uporedivo sa ovim. Ni jedan dan u mom životu nije uporediv sa ovim“- rekao je Karadžić.

Dodeljena su i priznanja Pro Urbe, akademiku sa čuvenog Oksforda Enrdeu Šiliju, spisateljici Ildiki Lovaš i neformalnoj grupi „Naše malo nekome je sve“.

„Uvek sam živela sa Suboticom i za Suboticu, ako smem to tako da kažem i zato je ova nagrada najvažnija u mom životu jer označava sve što ja mislim o Subotici“- istakla je Lovaš.

„Ja sam već trideset i šest godina u Velikoj Britaniji, ali svake godine sam mesec dana provodio ovde u Subotici. Tu su mi bili roditelji, tu su mi bili dragi prijatelji i obožavao sam i još uvek volim ove divne zgrade koje nas okružuju, ovaj istorijski centar grada koji je stvarno neprevaziđen“- dodao je Šili.

Dan grada Subotice obeležava se u znak sećanja na 1. septembar 1779. godine, kada je Marija Terezija proglasila Suboticu slobodnim kraljevskim gradom u Austro-ugarskoj monarhiji.


RTVKOMENTARI

 1. matori kaže:

  Stevan Bakić i Marija Terezija???hm,hm,hm….

 2. S&S kaže:

  Jebali vas trubači. Nikad to nije bila muzika ovog grada i njegovih stanovnika. Sad tu neko želi da nam i na ovaj svečani dan pokaže da u stvari nikad neće biti Subotičanin. Žali bože koalicione partnere jer dozvoljavaju da ih javno ponižavaju. Ha ha trubači.

 3. Antifa kaže:

  Subotica je pod okupacijom od 1918. Ni jedna okupacija nikada u istoriji nije prosla dobro po okupatora na kraju. Kakve trube za dan grada? Koliko dodjosa u gradu zna da je 1. septembar dan grada?

 4. Dule kaže:

  @Antifa
  Na veliku žalost tvoju i tvojih istomišljenika Subotica je oslobođena 1918. i biće slobodna večno.

 5. Aust kaže:

  Bar da smo i dalje u Austro-ugarskoj monarhiji….bar bi ovaj ‘’grad’’ i licio i bio grad..

 6. adkersu kaže:

  Velika greška i dezinformacija u ovoj vesti koja je sa pravom izazvala negodovanja i reakcije u komentarima S&S i Antife. Podizanje zastave grada bila je u pratnji Gradskog duvačkog orkestra a ne nekog svadbarsko-kičerajskog trubačkog orkestra. Duvački orkestar ima sasvim drugi repertoar nego naširoko forsirani trubači. Proverite.

 7. Petar G. kaže:

  Lepa moja Subotico, šta si dočekala. Ko ti je gradonačelnik. Ko ti je počasni građanin.

  Oprosti nam grade naš voljeni, oprostite nam deco naša. Što smo dozvolili da nad nama vladaju Labani, Bakići, Milimiri, Karadžići…

 8. Milos kaže:

  Jel bio pozvan i vlasnik firme sombor elektro? koliko para nam je vec dosad uzeo red bi bio da i on bude pozvan, kad ste vec i toleta pozvali i castili ga diplomom.
  Inace gde su vam maske ? deca u skoli moraju maske da nose a vi se tu zaje*avate!! Tako dajete primer ostalima?
  Bando lopovska!!

 9. Trovach kaže:

  Jebes ovakav dan grada. Inace, bas sam na ovaj dan 2008. odlucio da ostavim cigarete, a u centru Van Gogh. Cinilo mi se da svi purnjaju, cak i supruga je ponekad zapalila, a ja kao divlja zver u kavezu. Naravno, izdrzao sam i od tada nisam zapalio. U stvari lazem, kumovi su posle nekoliko godina bili u Kubi i doneli njihove cigare. Morao sam da povucem po dim od dve vrste jer sam znao da je to poslednja prilika. Danas nemam nikakvu potrebu da zapalim.

 10. Lavrentije Berija& Edgar Hoover kaže:

  Stvarni gradonačelnik je Balint Pastor,a ovaj snishodljivi neukusni crnogorski poltron izaziva prezir,podsmeh i sramotu svih građana što sedi tu gde sedi.Umesto da se sa istomišljenicima sa dela konvertitske naprednjačka deponije iskreno pridruži bivšem kumu na Cetinju 5 septembra ovde javno glumi ono što svi znamo da nije jer je u međuvremenu krizman.Inače u sali kandidata za Zabelu muškog i ženskog odjela koliko hoćeš.A što se tiče Toleta,ako je informacija stigla do čika Soroša možda nagrada nešto i vredi..he he he …New age is here……..

 11. Anonimni kaže:

  Jos se secam pre neku godinu kad su ovi sektasi na vlasti bili u opoziciji kako su pljuvali po Danu grada ,a sad ga slave. Politika i vlast znaju cuda praviti

 12. jovan kaže:

  @Dule ,Subotica tako se ne oslobađa. Subotica je nastala kao slobodan grad u okviru Austrijskog carstva. Kamen temelj grada izgradnjom Gradskog pozorišta postavio je Johan Molzer graditelj i arhitekta prije 1878 godine a to znači prije Berlinskog kongresa kada je Srbija priznata u okviru svojih granica ,ali bez Kosova,Sanđaka i Vojvodine…

OSTAVITE KOMENTAR