Subotica: Svaki peti razvedeni roditelj ne plaća alimentaciju

Svaki peti roditelj koji se razveo u Subotici ne plaća izdržavanje svoje dece, zbog čega ponovo završavaju na sudu, rečeno je danas u Subotici na tribini Pokrajinskog ombudsmana posvećenoj neplaćanju izdržavanja. S obzirom na to da se radi o deci, ovakvi predmeti za sud imaju prioritet, a zaštitnik građana naglašava da dok sud ne uradi svoj posao deca moraju imati podršku i predlaže korišćenje Fonda solidarnosti, dok se ovo pitanje zakonski ne uredi.

Oko hiljadu i tri stotine predmeta godišnje u Osnovnom sudu u Subotici tiče se porodičnog prava, a u dvadeset odsto razvedenih brakova neplaćanjem izdržavanja se bavi sud. Kako je predstavljeno na skupu u organizaciji Pokrajinskog ombudsmana negde je razlog nemaština, a negde i inat, a nisu retki ni slučajevi gde neko od bivših supružnika traži povećanje, odnosno smanjenje alimentacije.

“Roditelj koji treba da plaća alimentaciju, pogotovo kada je tek razvod krenuo, onda su jako svi ogorčeni na dugu stranu, nekako uvek to tumače kao – neću ja njoj da dam te pare. Nekako se uvek doživljava kao – to sam majci dao. A, ne da je potrebno za dete. Iako ja i kao sudija i kao majka bi rekla da stvarno za dete treba mnogo i drugog truda i brige i pažnje, a ne samo novac”, kazala je predsednica Osnovnog suda u Subotici Rozalija Tumbas.

Ombudsman ističe da se nedavanje izdržavanja ne odnosi samo na decu, koja jesu najugroženija. I baš zbog toga ističe potrebu za društvenom solidarnošću. Dok se to pitanje zakonski ne uredi, preporučuje korišćenje instituta Fonda solidarnosti koji je osnovan za radnike iz propalih preduzeća.

“U mnogim zemljama postoji nešto što se zove Alimentacioni fond. Međutim, mi ne možemo čekati, deca ne mogu da čekaju, stari ne mogu da čekaju, supružnici kojima je ta pomoć potrebna oni ne mogu da čekaju da se donese novi građanski zakonik i da se da rešenje koje će biti, dakle, na nivou zakona. Moramo u ovom trenutku da koristimo mehanizme koje sada imamo”, naglašava pokrajinski zaštitnik građana prof dr Zoran Pavlović.

Za sve navedeno poverioci imaju mogućnosti besplatnog pravnog savetovanja. Procesuiranje i naplata neizdržavanja su, kako je istaknuto, prioritet za sud i najlakše se te presude sprovode ukoliko onaj koji duguje poseduje imovinu. Ali, veća pretnja za dužnike su zatvorske kazne.

 

RTVKOMENTARI

 1. bac Vranje kaže:

  A da li Pokrajnski ombudsman ima podatak koliko njih zavrsi u zatvoru jer je placanje alimetacije obavezno i u slucaju ne placanje sledi zatvorska kazna ili koliko su puta izvrsitelji prinudno naplatili istu?? Samo da vidimo podatak kako funkcionise nase pravosudje kad su zene u pitanju i nije 8. mart.

 2. Razmislite kaže:

  To je strasno.No, da se zna da su mnogi ocevi zavrsili opravdano u zatvoru zbog neplacanja alimentacije.Pitanje za sve,koja majka je kaznjena sto neda ocevima da vide svoju decu,na zalost nijedna.Tu vaze dvostruki arsini.Ocevi su mnogo puta nezasticeni.I sa decom de manipulise.

 3. Anonimni kaže:

  Pravosuđe ne funkcioniše nikako nit je ko od dužnika završio u zatvoru nit mu je konfiskovana imovina nit je dat nalog od suda za administrativnu zabranu putem novč.primanja – zakonom su dosta zaštičeni

 4. amacak kaže:

  nisam bio u toj situaciji ali logično je da jei teško uplaćivati pare na račun osobe sa kojom si u svađi. možda bi problem mogao da se smanji prihvatanjem uplatnica za obdanište, računa za školske knjige i sličnih stvari koje idu direktno detetu.

 5. Trovach kaže:

  Kakvi su to roditelji koji ne zele ucestvovati u izdrzavanju svoje dece?

 6. Com kaže:

  Roditelj je dužan plaćati alimentaciju, bilo da je u pitanju majka ili otac. Sve više se dešava da je dete kod oca, a majka otišla u nepoznatom pravcu. Na žalost deca ispaštaju a država mora pronaći rešenje da olakša samohranom roditelju.

 7. Irena kinces kaže:

  Bivsi muz 5 god ne placaj bolje cuti sta radim nema drugo.

 8. Mlacenje prazne slame kaže:

  „S obzirom na to da se radi o deci, ovakvi predmeti za sud imaju prioritet…“
  – verovatno zato procesi u sudu traju godinama i u tom periodu roditelj kod koga nisu deca nema obavezu placanja alimentacije, a roditelj kod koga su deca treba normalno da zivi i obezbedi deci sve..
  -trebalo bi da je nebitno ko placa a ko prima alimentaciju i de se paznja obrati na sta se novac od alimentacije trosi..
  -jos jedno od poremecenih shvatanja: ako jedan roditelj placa alimentaciju za jedno dete 10.000 to ne znaci da su samo to pare za dete nego i drugi roditelj treba istu sumu da odvoji za dete..
  -kod nas se alimentacije odredjuju odokativnom metodom jer neko za dete od 15 godina placa 2000 din, neko 10.000 a neko i 25.000, a zar ne bi trebalo da je za svako dete od npr 15 godina potreban isti iznos, a onda sve ostalo sto je roditelj u mogucnosti da obezbedi da se smatra dobrom voljom..
  -praksa je da se kazni roditelj koji je sposobniji te da se on/ona izuje iz cipela jer bolje zaradjuje a u isto vreme ne zamera se drugom roditelju sto je nesposoban..
  uzaludne su sve te tribine i prazne price kada niko nista ne radi..o trovanju dece i sprecavanju kontakta sa jednim od roditelja bi se tek moglo razgovarati u nedogled
  Sramotan je i za sud i za drzavu nacin na koji se sve ovo obavlja a svima su puna usta dece..fuj

 9. OČAJ.. kaže:

  Razvod je težak , deci posebno pada. Ali kada jedno od “velike” dece padne pod uticaj svojih roditelja koji su shvatili da njihovo dete nije za brak sa drugom stranom e tada nastupaju strahote i neminovno razbijanje porodica , zahvaljući taštama i svekrvama.
  Moj lični problem je nemogućnost viđanja dece kada ja to želim jer nemam svoje prevozno sredstvo za dolazak dece kod mene potrebno je da plaćam prevoz. Nezaposlena sam i obolela osoba.
  Alimentaciju plaćam sa kašnjenjem iako sam bio izložen pretnjama od strane bivše supruge da će me tužiti, rekao sam dam sve što imam i zaista neretko sam i gladovao da bih deci dao njihovo one stvari koje im pribavim poput bicikla ili nečega drugoga to ne ubrajam jer to bih kupio svakako.
  Mora i druga strana a i sud da shvati da ukoliko je neko u situaciji kao ja da treba razumevanja i ad će mo dati tu alimentaciju možda sa kašnjenjem ali ipak daćemo od svoje dece lično ja nemogu i neću da bežim.
  I na kraju pošto su deca pretežno kod majki dešava se da otac nema prava pristupa u kuću gde su deca, te neretko sa decom mora ad se viđa po parkovima i na ulici. Neretko ima slučajeva i da majke ne obaveštavaju očeve o priredbama i ostalim aktivnostima vezanim za decu.
  Naprimer ukoliko pitam bivšu suprugu kako mi dete uči, odgovor je “super, dobro”-ali ipak ne biva tako, sve se sazna i dozna.
  Kao otac nesmem ništa reći ako bivša supruga viče ili čak udari dete, jer ako bilo šta kažem ja ću biti taj koji će završiti u policiji pa možda i u pritvoru.

OSTAVITE KOMENTAR