Subotica trening centar za dualno obrazovanje

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja odredilo je Suboticu za jedan od 12 trening centara za dualno obrazovanje u Srbiji.

To je saopšteno nakon sastanka direktora srednjih stručnih škola iz Severnobačkog okruga sa predstavnicima grada i resornog ministarstva na kome je razmatran plan upisa na dualne obrazovne profile u školskoj 2021/2022. godini.

Hemijsko- tehnološka škola u Subotici će, pored pekara koje obrazuje na srpskom i poslastičara koji pohađaju nastavu na mađarskom jeziku, prema planu upisa na dualne obrazovne profile u školskoj 2021/2022. godini, školovati i prehrambene tehničare, modelare odeće i vinare-vinogradare.

“Za te novoplanirane obrazovne profile postoji ogromno interesovanje, posebno za vinara-vinogradara. Samo u bližoj okolini Subotice ima više od 12 vinarija koje, kao i ostali u našoj državi, stalno traže kvalifikovanu, stručnu, obrazovanu radnu snagu. Mislim da će na ovaj način potrebe i zahtevi lokalne privrede biti zadovoljene na najbolji mogući način”, kaže Nikola Matković, direktor Hemijsko-tehnološke škole u Subotici.

U Subotici, u kojoj na ovaj način kadrove obrazuju i Politehnička, Ekonomska škola “Bosa Milićević” i Tehnička škola “Ivan Sarić”, grad potpomaže obrazovanje u skladu sa potrebama privrede.

“Subotica je jedan od pionira dualnog obrazovanja u Srbiji. Grad učestvuje u sagledavanju potreba i utiče na upis učenika u srednje škole sa dualnim obrazovanjem, ali i stimuliše učenike da biraju ova tražena zanimanja tako što svake godine dodeljuje 30 stipendija. Tako će biti i narednih godina”, izjavio je Stevan Bakić, gradonačelnik Subotice.

Resorno ministarstvo odredilo je Hemijsko- tehnološku školu u Subotici za jedan od 12 trening centara za dualno obrazovanje u Srbiji, izjavila je pomoćnica ministra prosvete za dualno obrazovanje i vaspitanje profesor dr Gabrijela Grujić nakon sastanka sa direktorima srednjih stručnih škola iz Bačke Topole i Subotice.

“Subotica ima priliku da dobije status trening centra. Jedno od osnovnih, strateških načela naše Vlade je da pomognemo svim mladim u Republici Srbiji da steknu potrebni kvalitet znanja kroz dualni model obrazovanja. Na taj način odgovaramo na potrebe kompanija i stranih investitora koji posluju u Subotici i ovom regionu. U prethodnom periodu bili smo svedoci da ovde dolaze kompanije koje se opredeljuju da posluju u našem regionu jer raspolažemo sa kvalitetnim kadrom”, izjavila je profesor dr Gabrijela Grujić, pomoćnica ministra prosvete za dualno obrazovanje i vaspitanje.

Na sastanku u Subotici, koju je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja odredilo za jedan od centara za dualno školovanje u Srbiji, zaključeno je da ovaj vid obrazovanja radnicima obezbeđuje siguran posao, a poslodavcima stručne i kvalifikovane kadrove te da predstavlja pravi odgovor na iskazane potrebe privrede.

RTVKOMENTARI

 1. Niko kaže:

  Ako je to Tehnoloska skola za poslasticare, vinogradare pa sta onda traze u toj skoli veterinarski tehnicari?
  Zar su ta zanimanja ista?
  Sramota.

 2. Brabant kaže:

  @Niko

  Vidis Niko, ti nemas bas mnogo iskustva sa skolama i skolovanjem pa je red da ti neko to malo objasni. Ta zanimanja nisu ista, kao sto ni ucionice nisu iste. Opsti predmeti za sva ta zanimanja su isti. Strucni predmeti se jako razlikuju: Opste predmete mogu poslasticari, vinogradari, i veterinarski tehnicari zajedno da uce i spremaju. Srucne predmete uce svako za sebe, a posebno se obrazuju na praksi koju svako obavlja tamo za sta se obrazuje. Postoji velika (ogromna) razlika izmedju veterinara (Dr.med. vet. ) i veterinarskog tehnicara.

OSTAVITE KOMENTAR