Subotica u “Coup de Fouet”

Partnersku saradnju unutar grupe „Nasmeši se Subotici“ na implementaciji Deklaracije o zaštiti kulturnog nasleđa u okvirima urbanističkog razvoja grada Subotice, jedinstveni model u Srbiji koji donosi harmoniju između postojećeg vrednog graditeljskog nasleđa i budućih razvojnih projekata, od početka prepoznaju i podržavaju organizacije i institucije iz lokalnog i regionalnog okruženja.

 

Kako članovi ističu, veliko priznanje za dosadašnji rad i pomoć u narednim projektima iskazao je potpredsednik Mreže evropskih gradova secesije iz Barselone.

 

U novom broju časopisa „Coup de Fouet“ objavljen je članak o subotičkoj Deklaraciji koji možete preuzeti na sajtu ArtNouveau.

 

Koautor teksta dr Viktorija Aladžić najavljuje nastavak saradnje i seriju tekstova koji će promovisati značaj izuzetnog nasleđa kulturne baštine, sa prepoznativljim samosvesnim duhom – duhom Subotice u sebi i sa definisanim statusom, kao delom baštine u okviru mreže evropskih gradova secesije.

 

Grupa institucija iz više gradova 1999. godine odlučila je osnovati zajedničku mrežu za povezivanje istraživanja, konzervaciju i prezentaciju te promociju naučnog pristupa koji će profesionalnim informisanjem osvestiti publiku i senzibilizirati je za kulturnu važnost i evropsku dimenziju secesijskog nasleđa, koje se nalazi gotovo na svakome koraku. Na nekoliko plenarnih sastanaka, okupljanjem svih inicijatora, predstavnika evropskih gradova bogatog secesijskog nasleđa dogovoren je grafički identitet, objavljena je i publikacija koja je bila predstavljena u svim gradovima-partnerima: Álesundu, Barceloni, Bruxellesu, Budimpešti, Glasgowu, Helsinkiju, Ljubljani, Nancyju, Palermu, Reusu, Rigi, Terrassi i Beču.

 

Peticiju za očuvanje graditeljskog nasleđa Subotice možete potpisati na sajtu SaveSubotica.org ili u knjižari „Plato“ i bioskopu „Art Cinema Lifka“.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR