Subotica u potpunosti pokrivena protivgradnom zaštitom

U sezonu nestabilnijeg vremena Subotica ove godine ulazi potpuno spremna –  zahvaljujući investiciji Republičkog hidrometeorološkog zavoda, Grad je dobio 18 automatskih protivgradnih lansirnih stanica, koje zajedno sa dve starog tipa sa strelcima pokrivaju celokupnu teritoriju i štite od vremenskih nepogoda.

Stare protivgradne stanice polako odlaze u prošlost, a na njihovo mesto dolaze automatizovane lansirne stanice. Ipak u Subotici su aktivne još dve stanice sa strelcima – Bajmok i Bački Vinogradi. Pojas oko Bačkih Vinograda već 21 godinu čuva Ferenc Mora, a kako kaže došlo je vreme da i njega neko odmeni. Pretpostavlja da mu je ovo poslednja sezona koju će provesti u pripravnosti čekajući poziv iz Radarskog centra Bajša da deluje.

Juče je bio u pripravnosti jer je za Suboticu bio izdat žuti meteo alarm, ali kiše na kraju nije ni bilo, a ove godine još nije ispalio nijednu protivgradnu raketu. Za više od dve decenije koliko je proveo radeći kao strelac pamtio je vremenske nepogode, ali najgore je bilo pre tri godine.

Ukupno 18 automatskih lansirnih stanica raspoređeno je po svim delovima grada i njima upravlja Radarski centar Bajša, čime je i nadležnost nad protivgradnom zaštitom i nabavka raketa prešla u ruke Republičkog hidrometeorološkog zavoda, a lokalna samouprava će finansirati preostale dve sa strelcima.

Pre postavljanja automatskih lansirnih stanica uvek je postojao problem, jer nije ceo grad bio pokriven. Od 23 stanice, 13 je bilo aktivno, ostale nisu radile, neke su bile devastirane, a na drugima nije bilo strelaca, jer je mala plata pa je malo ko hteo da prihvati taj posao.

Sagovornica napominje da je zbog suše velika opasnost od gradonosnih oblaka, ali dodaje da ove godine još uvek nije bilo potrebe za delovanjem.

 

vojvodjanski.comKOMENTARI

 1. Anonimni kaže:

  E sad da sacekamo prvi grad pa da se taj koji je ovde lagao nas da se sam javno baci sa tornja!

 2. Bobes kaže:

  Kako juče kiše nije ni bilo, palo je 13l po kvadratnom metru.

 3. Suzy kaže:

  Volela bih da je ovo tačno ali pošto živimo u vreme laži verovatno je i ovo jedna u nizu. Da ti ljudi nisu lagali onda bi već pre pet godina imali novu bolnicu, akvapark, pozorište…
  Jedino u šta sam sigurna da je ovo plaćeno pet puta više od stvarne cene i da će obećanje važiti do prvog grada.

 4. Djuri kaže:

  Juče nam stradao voćnjak , jabuke od grada, toliko o tome šta je bilo , a šta ne,.. šteta velika, zasad ne može da se proceni, plodovi će biti eventualno za industriju po par dinara kg…

 5. dule kaže:

  @anonimni
  Ako ti ne budeš u pravo da se ti baciš.

  @Djuri
  Reci nam gde je to padao grad.

 6. Anonimni kaže:

  @ dule
  Bobes ti je vec objasnino ko treba da skace!!!

 7. Anonimni kaže:

  @ dule
  ajde strucnjak sad na gradsku kucu i hop-skok , da vidimo da li imas i obraza i casti kao sto imas dugacak jezik ili samo laprdas za sendvice i 2 crvene.. Vidis koliko ste nesposobni !! nismo dugo cekali da vidimo koliko ste jos jednom pokrali novce gradjana!!!

 8. Trovach kaže:

  Dule je glavni gradski bot.

 9. Ruža kaže:

  A šta se desilo danas juče su bili spremni za nevreme a danas ih iznenadio led i kiša ?

 10. Zora Brcan kaže:

  Pa kako da nije bilo kise juče, kod Majšanskog mosta padao i led velicine lešnika…

OSTAVITE KOMENTAR

9 + 1 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 8 + 3 ?
Please leave these two fields as-is: