Subotica unapređuje socijalnu zaštitu: Uposliće lične pratioce

Danas Subotica ima 64 dece korisnika koji svoje teškoće u razvoju savladavaju uz pomoć ličnih pratilaca i 16 korisnika odraslih kojima je potreban personalni asistent.

Kako Centri za socijalni rad neće ubuduće moći da se bave pružanjem usluge ličnog pratioca deteta i personalnom asistencijom, Grad Subotica namerava da obezbedi ovu uslugu. Od pružaoca usluge zahtevaće se visoki standardi, a uposliće se 80 ljudi.
– Naš cilj je da kroz najkasnije dve godine Subotica bude primer dobre prakse. Lični pratioci i personalni asistenti imaće ugovore o radu i sva prava koja iz toga proizilaze, jer do sada oni su bili u statusu bez zdravstvene knjižice i uplaćenih doprinosa, formalno nezaposleni, i suštinski niko nije brinuo o ostvarivanju njihovih zakonski garantovanih prava– rekla je nedavno Jasmina Stevanović iz Sekretarijata za društvene delatnosti Grada Subotice.


Pružalac usluge biće u obavezi da obezbedi licenciranog ličnog pratioca/personalnog asistenta za svako dete ili punoletno lice, a ukoliko lica koja su do sada pružala uslugu ličnog pratioca/personalnog asistenta, to žele da nastave i u narednoj godini, biće im omogućeno da prođu obuku za obavljanje usluge, organizovane od strane pružaoca usluga i tako steknu licencu za pružanje usluge.
Subotica sada nema nijednog licenciranog ličnog pratioca, a do sada su primali samo po 10.000 dinara. Grad je sufinansirao uslugu pratilaca preko Centra za socijalni rad, a delom su učestvovali roditelji. Nastaviće se sa pružanjem usluge ličnog pratioca do kraja avgusta 2020. Pružaće se najviše osam sati dnevno, pet dana u nedelji, u zavisnosti od procenjenih potreba korisnika, najavila je Stevanović. Usluge personalnog asistenta koriste punoletne osobe sa invaliditetom. Rešenja o korišćenju usluga donosi Centar za socijalni rad.

 

DnevnikKOMENTARI

 1. Istina... kaže:

  Iako me mnogi na ovom portalu ne podnose, zamolio bih da me pazljivo saslusaju ovaj put – nemam nista zlo da kazem. Naime, u poslednje vreme sam primetio poteskoce u kretanju i razmisljanju, pa se plasim da necu moci da dajem svoje cenjeno misljenje na svaku vest na ovom portalu. Stoga bih zamolio gradske vlasti da mi udele jednog licnog pratioca (personalnog asistenta). Posto nemam direktnu vezu sa nekim iz gradske vlasti, zamolio bih nekog od vas komentatora, koji je u kontaktu s nekim od gradskih otaca, da me kontaktira na ljubiteljistine68@yahoo.com.

 2. mimi kaže:

  Draga Istina…
  Prvo morate pribaviti silnu medicinsku dokumentaciju o psiho-fizičkom stanju, na komisiji proći kategorizaciju za invalide.. za to vam treba dosta meseci..
  Sve to predati u CSR i tamo vas stave na listu.
  Vidi se da niste upućeni koliko ima odraslih koji nisu samostalni, ne znaju pisati, obavljati higijenu ili su prikovani za kolica, a vi ovde piskarate do mile volje..

OSTAVITE KOMENTAR