Subotica usvojila plan regulacije za najveću vetroelektranu u Evropi

Grad Subotica usvojio je Plan detaljne regulacije za izgradnju vetroelektrane “Maestrale ring” u Čantaviru, što je prvi korak i preduslov za izradu projekata za najveću vetroelektranu u Evropi.

Plan je da park obuhvati 6.626 hektara teritorije grada, u prvom redu okolinu Čantavira, Bikova i Starog Žednika.

Prema ranijim najavama, turbine će biti smeštene na najmanje jedan kilometar od naselja, a kako prenosi RTV Pannon, usvajanje ovog plana je prvi korak realizacije investicije koju gradi lokalna firma italijanske Fintel Energija Grupe, piše portal Energija Balkana.

Direktor Javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Subotica Predrag Radivojević kaže da će snaga vetroelektrane, kada bude završena, biti 600 megavata i da će proizvoditi više od 1.000 gigavat časova struje godišnje.

To je, dodaje, dovoljno električne energije za više od 200.000 domaćinstava.

Navodi da je ono što će ostati kao trajni benefit za grad Suboticu mreža od više od 100 kilometara atarskih puteva koja treba da pokrije dopremanje opreme do 113 stubnih mesta, odnosno 113 vetrogeneratora.

Kaže i da će investitor dalje, u saradnji sa resornim ministarstvom i pokrajinskim institucijama, nastaviti da razvija ovaj projekat do izgradnje.

Radivojević je rekao da će, kada započne izgradnja, između 300 i 400 ljudi većinom iz lokalne sredine, biti zaposleno na izgradnji ovog vetroparka.

Odbor direktora kompanije koja je investitor je saopštio, kako je Tanjug preneo početkom februara, da se pokreće ambiciozni projekat izgradnje novih vetroparkova među kojima se nalazi i projekat razvoja najvećeg vetroparka na evropskom kontinentu.

Tada je generalni direktor kompanije Fintel Energija, Tiziano Giovannetti najavio, ne navodeći lokaciju, da će ovim projektima Srbija biti među zemljama koje će se najbrže uključiti u energetsku tranziciju sa fosilnih goriva na izvore čiste energije.

RTVKOMENTARI

 1. avet kaže:

  “ono što će ostati kao trajni benefit za grad Suboticu je mreža od više od 100 kilometara atarskih puteva”

  Pošto se ovaj vetropark gradi na teritoriji opštine Subotica, meni bi pravi BENEFIT bio na primer kada bi svi stanovnici opštine Subotica plaćali struju upola jeftinije.
  A atarske puteve će svakako kompanija da koristi za redovno održavanje i servis vetrogeneratora, to je benefit za kompaniju, ne za nas, pošto će oni imati puteve za prilazak vetrogeneratorima.

 2. bać Nesto kaže:

  Ovo je potpuno blesav plan.Baš danas se u hrvatskom Saboru vodi diskusija o besmislenosti,neisplativosti i ekološkoj katastrofi koju je prouzrokovala vjetroelektrana Krš-Pađene.Zastpnica Vidović Krišto je rekla da je Plenkovićeva vlada sudjeovala u koruptivnim radnjama oko izgradnje toga,a ministru Ćoriću se drma fotelja,a možda još i nešto drugo.To je međunarodna mafija dio koje su vjerojatno i ovi naši.

 3. Bunjevac kaže:

  Vetrogeneratore mogu zagovarati samo vetrogonje i jebivetri.

 4. zig zigi kaže:

  Ne znam zasto al meni jako smrdi ovaj dil.
  Mozda zato jer u zadnjih 30 godina nijedna investicija nije bila uspesna, svi su bili neke mucke. Jos kad sam procitao da kostic ulaze u ovo onda mi je odmah bilo jasno da nije cist posao. To je isto ko da laban ulaze…
  Daj Boze da nije tako ali imam osecaj da ni ovog puta nece biti od kera slanine.
  Par godina pa cemo videti.

 5. bać Nesto kaže:

  Potražite na Google-u “Krš Pađene” pa ćete vidjeti o čemu se radi.

 6. ŠTA ONI ZNAJU kaže:

  KADA KRENETE ATOPUTEM KROZ MAĐARSKU, AUSTRIJU I DALJE, CELIM PUTEM SE VIDE VETROGENERATORI. EVROPA JE ZACRTALA DA 20 POSTO ENERGIJE DOBIJE OD ENERGIJE VETRA.

 7. Arpad kaže:

  Nisu u stanju sastaviti par tobogana na Palicu u akvaparku za dve godine a ne da ce vetrogeneratore

 8. I.S. kaže:

  U sred navedene lokacije vetroparka je aerodrom Bikovo.
  Neki dan ste pisali kako je taj aerodrom od najvećeg potencijala i mogućeg značaja za budućnost Subotice. Da je tamo sada privremeni granični prelaz koji je od velike koristi gradu. A sad pišete da će tamo definitivno da se izgradi vetropark.
  Pa sad, kako planirate da sleću i poleću avioni odatle? U cik cak između vetrenjača? Pa ne može to baš tako. Znači džabe se išao Pastor slikati na aerodromu nedavno. Ništa od investicija, proširenja, džaba i granični prelaz.

OSTAVITE KOMENTAR