Subotičani još jednom pokazali svoju humanost

Subotičani su još jednom na delu pokazali svoju humanost. Zbog smanjenih rezervi krvi organizovana je promotivna akcija prikupljanja krvi koja je privukla veliki broj davalaca.

Subotičani su u redovima stajali kako bi dali tečnost koja život znači. I stari, sa više od stotinu dobrovoljnih davanja, i mladi koji prvi put daju krv.

Kao i poznate ličnosti koje su u prethodno sprovedenoj promotivnoj kampanji pozivali građane da im se pridruže. Jedna od njih jeste i dobitnica gradskog priznanja Pro Urbe Danijela Andrašić.

„Mislim da je davalaštvo krvi, bez obzira na tu nagradu koju sam dobila, jeste moja obaveza i moja želja da se svaki put odazovem dobrovoljnom davalaštvu krvi i, evo, još jedna prilika da i svojim primerom pokažem i pozovem građane. Smatram da je to zaista naša dužnost. Nešto što nas čini još humanijim i boljim, nešto što je vrlo specifično i mislim da bi svi trebali o tome da razmišljamo i uradimo na tome sve što mi možemo“, kaže Andrašić.

Masovna akcija, uz sve mere predostrožnosti, sprovedena je zbog smanjenih rezervi krvi u Opštoj bolnici, koja je opet izazvana epidemijom, sa idejom da uz Humanu subotu i Humani Božić postane tradicionalna, vezana za obeležavanje Svetskog dana srca.

„Mi smo navikli na humanost Subotičana, situacija u kojoj živimo u ovih poslednjih šest meseci, mislim naravno na pandemiju Korone je malo i davaoce, da kažem, sputala u ispoljavanju njihove humanosti kroz dobrovoljno davanje krvi. ovo je prilika da pokažemo još jednom na delu našu humanost i mislim da je Subotica svakako jedna od najhumanijih sredina“, ističe sekretar Crvenog krsta Subotica Siniša Trajković.

Ovakve akcije su uvek prilika da se prekontroliše i zdravlje davalaca, tako da su uz standardne preglede neophodne pre davanja, svim zainteresovanim na raspolaganju bili i stručnjaci iz Doma zdravlja, Zavoda za javno zdravlje i Apoteke Subotica.

RTVKOMENTARI

 1. Anonimni kaže:

  za divno čudo Bakić i Pastor nisu došli da daju krv

 2. Donor, donoris kaže:

  Doniranje krvi je manje humanost, a vise moralna obaveza. Doniranjem krvi sticemo i moralno pravo na transfuziju krvi ako nama ili nasim bliznjima jednom bude trebala.

 3. mađar kaže:

  Već znamo iz naše starije i bliže istorije: Krv se davalo prije nekih katastrofa a najviše mogućih ratnih dejstava…

 4. Kolompar Gustika kaže:

  Za nas rome kazu da nam je branje voce i povrce kokoske patke prasici od komsije u krvi. Ali to nije tacno meni pricali moj jedan brat je muzikus isao da da krv u bolnicu. Posle su rekli da je onaj sto je dobio od njega krv kada je ozdravio poceo sam od sebe da svira violinu a pre nikad nije violinu ni vidio u zivotu. Tako da je istina da je nama muzika u krvi i da bude srecan ko od nas cigani dobie krv.

OSTAVITE KOMENTAR

+ 45 = 46