Subotičani među javom i međ snom

Reklamni panoi nikli preko noći u Subotičanima su izazvali opravdano nezadovoljstvo. Od toliko nedovršenih projekata, toliko toga za napraviti i popraviti kako bi ovaj grad nastavio dostojanstveno da stari, prioritet su dobile table koje građanima ovoga grada oduzimaju ono malo uživanja u miru i slobodi koje su mogli sebi da priušte još jedino u šetnji.

Čak i ovako novi novcijati ruže izgled najvećeg subotičkog šetališta, a njihova nepraktičnost tek treba da dođe na red.

Pod pretpostavkom da zanemarimo sve od strane građana navedene primedbe, što se u Subotici sada već redovno dešava, postavlja se pitanje šta će se reklamirati na ovim metar i po širokim i dva i po metra visokim panelima. U ovom gradu retko koja prodavnica, osim onih sa robom široke potrošnje, može da opstane.

Narod ovde zanimaju jedino nedeljni katalozi megamarketa, za drugo ne preostaje.

Možda su autori imali ideju da se na panoima nađu proizvodi o kojima bi Subotičani mogli da sanjaju, da im teže, da im budu putokaz za budućnost; pa tu dolaze u obzir auto kuće sa ponudom najnovijih vozila, zlatare, razna sredstva i tretmani za podmlađivanje, obećanja u izbornoj kampanji…

Ali od onoga što bi građane danas stvarno moglo da zanima tu bi jedino mogle biti cene na tezgama s buvljaka, akcije u megamarketima, popusti u seknd hendovima i oglasi za rad u inostranstvu. To je naša stvarnost.

Lidl ponedeljkomKOMENTARI

 1. Zoran kaže:

  Uniformisani bilbordovi

 2. I.S. kaže:

  Možda na leto budu reklame za letovanje. Na primer u Morinju.

 3. Relja kaže:

  Izuzetno maliciozan tekst, neprofesionalan i tendenciozan. Činjenica je da su table na Radijalcu loše postavljene, tu nema dileme, ali da li će ih neko iznajmljivati u to ne brinite. To su dobre lokacije i cene su korektne za ozbiljne firme koje znaju šta je marketing. Siguran sam da će većina biti izdata i to poznatim brendovima, a vi posle napravite novu vest u kojoj ćete reći kako su to politički nametnute kompanije i da su gratis objavljene.

 4. NaIvan kaže:

  @Relja
  “Izuzetno maliciozan tekst, neprofesionalan i tendenciozan.”

  Pa po tebi kakav tekst može da se piše na ovu temu, kada postavljanje ovih reklamnih tabli izazivaju žestok gnev većine subotičana.
  Tvoj tekst je tendenciozan.
  Ti si verovatno jedan od igrača u ovoj igri, čim sigurno znaš i cene iznajmljivanja i koje ozbiljne firme su zainteresovane za postavljanje svojih reklama.
  Da su dobre lokacije, i to dobro znaš, a da ti odam tajnu, ima još bolja lokacija.
  To je Gradska kuća.
  Postaviti na toranj pano od 20-30 metara na sve 4 strane sveta, jer, Bože moj, Gradska kuća se vidi čak i iz predgrađa Subotice, sa bilo koje strane.
  Predpostavljam da je cena koštanja postavljanja ovih panoa paprena.
  Mogli su taj novac da potroše na 1000 drugih, potrebnijih stvari u Subotici.

 5. DJURA kaže:

  1000000/26/12/30=106,83din toliko ce grad da prihoduje po jednom panelu dnevno.
  Prihod/broj panela/broj meseci/broj dana u mesecu=106,83

 6. ludilo kaže:

  Kakvu korist ce imati grad Subotica od ovih panoa? Zar vredi milion dinara godisnje a da nam uniste vizuelni identite najznacajnijih ulica u gradu?
  O tome kako ce se rasporediti ostalih 10 miliona dinara koje ce ovi panoi zaraditi godisnje, verujem da je gospodin Laban sa svojim saradnicima vec dogovorio u kafani.

 7. Marko kaže:

  Jeste maliciozan tekst veoma. Nisam ovo ocekivao od vas.

 8. Makica kaže:

  Ja da sam firma koja plaća gradu zakup ovih panoa i koja plaća panoe i njihovo postavljanje, isto kao što neki drugi plaćaju zakup bilborda, lepo bih vas tužio. Inače se slažem da na Radijalcu nisu nimalo srećno postavljeni. Jbg, ne razumeju se baš. Verovatno će se opasuljiti pa ih pomeriti bar malo u stranu.

 9. supermind1 kaže:

  ALO NADLEZNI! pogledajte primer dobre prakse na Palicu! nisu stavili nasred setalista, vec pored!

 10. ludilo kaže:

  Znaci Marko i Relja imaju neke veze sa ovim panoima….Jeste, tekst je jako maliciozan ali samo zato sto niste vise opleli po ovim hostaplerima. Gde je bio javni tender za zakup ovih panoa ili za davanje dozvole za postavljanje. Mozda bi neki Janko ili Pera dali vecu lovu gradu za ove panoe a ne samo 1 milion dinara

 11. ludilo kaže:

  Neverovatno….stvarno ispada da ce grad dnevno dobijati 100 dinara po panelu!!!! Sramota!!!!!!!!!!
  Pa ajde dajte meni, ja cu vam dati barem 200 dinara po panelu dnevno.
  Gde je bio tender za ovaj posao????

 12. ludilo kaže:

  @supermind1

  O boze, pa to na Palicu nije po zakonu. Treba ovako kao sto je na Radijalcu

  Idem sada do gradske kuce da se zalim na postavljen pano na Palicu jer nije po zakonu postavljen.

  hahahahhahahahah

 13. NaIvan kaže:

  @Makica
  Da nisi i ti jedan od njih?
  Ja sumnjam u tebe.
  Javljaju se ovde nekoliko pojedinaca kao ti, neiskreni.
  Misle da su vešti u manipulisanju sa mišljenjem javnosti, sa interesantnim komentarima, pokušavajući da skrenu sa glavne teme.
  Tih par ljudi koji su sve ovo osmislili, su videli da je vrag odneo šalu, pa sad pokušavaju one fazone sa nekim kompromisima.
  Znate već one fazone, ne sviđa mi se, ali bi možda ipak bili lepi ti panoi, samo da su malo levlje 5 cm ili desnije 30 cm.
  Pa nismo mi baš svi sisali vesla da ne pročitamo šta pokušavate nekoj legitimnoj većini nametnuti.
  Nećemo nikakve panoe, rekla je većina.
  A ne sad tu malo levlje, malo desnije ili sa strane, samo nekako ako bi moglo.
  Šipak.

 14. pajsero na tronu kaže:

  Park i setalista nisu za panoe i bilo kakve reklame.Ni na radijalcu,ni na Palicu ,Ni na korzou.Tekst nije maliciozan nego je objektivan a mogli bi ih zamoliti da napisu jedan maliciozan tekst na ovu temu pa da usporedimo kako bi to izgledalo.Mislim da se manjini ovog grada to sigurno ne bi dopalo.Nazalost,manjini ali mocnoj manjini.
  Park i setalista i rekreativni delovi grada nisu komercionalne arene.Shvatite vise vi prosli,pretprosli,sadasnji i buduci magistarski doktori zvani vlast.
  Neki put me stid sto sam i predskolsko isao kad vidim ko je sve Dr,Mr,Fr,Sr…..

 15. yu kaže:

  Laura, bravo ovakvi tekstovi nam nedostaju!

 16. yu kaže:

  Sat smo pomerili, pomerite i vi vaš.

 17. Captain kaže:

  Nisam siguran ali mislim da ce svaki iole inteligentniji sef marketinga izbegavati i klonoti se onih mesta za reklamu koja su na zlu glasu, i kod vecine potencijalnih kupaca nepozeljna. Mozes ti biti lep kao Apolon, ali ako se udvaras devojci i pri tome cackas nos, tvoje sanse su nula. Da bi jedna reklama imala pozitivni uticaj na potencijalnog kupca, mora biti smestena u jedan pozitivni ambijent. Reklamni pano smesten nasred setalista, izaziva gnev prolaznika i to sve zajedno sa svojim reklamnim sadrzajem. Takvo reklamiranje je kontraproduktivno. Ovaj pokusaj ekonomske propagande izgleda kao i reklama za puding i sladoled u klozetu zeljeznicke stanice. Reklamirati proizvode je jedno, a znati kako se reklamiraju (i gde) je nesto sasvim drugo.

 18. Igor kaže:

  Ma daj bre, i ovo sve stavljate u politicku konotaciju jelbl vas politika sve

 19. Tuki kaže:

  Postavlljati fizicke prepreke, reklamne svetlece panoe u digitalnij eri, interneta jeste totalni promasaj, narocito ato se to obavlja preko privatne firme ciji je vlasnik prodaje kao navodni “strucnjak za digitalni marketing”, a u sustini izvlaci novac od grada za ovakve fizicke prepreke i gluposti. Dalje, o kakvoj zaradi grada prica grad? Pa koliko su samo kostale izgradnja (dovlacenje struje, ta skalamerija citava, radnici angazovani na postavljanju, betoniranje…)nema tu nikakve zarade gradu, osim sto ce zaraditi proticnu bojler kroz koji se novac izvlaci i oni koji to placaju novcem gradjana! Mene bi bilo barem malo sramota, njih nije u to sam siguran.

 20. Danilo Uzlac kaže:

  Momak je vec trazio od grada da mu dozvoli izmestanje tabli o svom trosku a inace sve radove i opremu sama firma placa sto da ste se udubili malo mogli ste i sami da vidite. Sve je skroz cisto.
  Odakle im pare? Pogledajte im javne finansijske izvestaje. Svaka banka ili lizing kuca bi im odobrila sredstva. Posluju pozitivno od osnivanja.
  I da, treba ih izmestiti da ne stoje po sredini nego po strani sto ce se verujem i desiti jer su totalno ludi ako ih ostave po sredini setalista.

 21. Esteban kaže:

  Pitanje je vremena kada će mo videti NJEGA na panoima, pazite šta sam rekao.

 22. Istina kaže:

  Neverovatan biznis. Ovaj investitor ce povratiti celu investiciju za par meseci. Ako bude izdao svih 26 panoa za pare koje trazi to mu dodje oko 100.000 eura godisnje. Gradu ce davati manje od 10.000 godisnje. Lep posao su smislili ali ovde grad najvise gubi. Investitor bi pristao i da daje 50% od dobiti jer bi mu i ovako ostalo cisto 50.000 eura godisnje. Proizilazi da je ovo visoko koruptivni posao, odnosno neki celnici u gradu ce dobijati keš svaki mesec na ruke za ovako nisku cenu zakupa javne povrsine. Zasto grad nije sam napravio ove panoe pa onda izdao privatnicima na licitaciji?????

 23. Iva kaže:

  Istina, kako si ti razumes u ekonomiju, kao Mara u kriv k.

  Uzelac je dao dobro objasnjenje i videcete vremenom da ce sve biti ok.

  Ljubi cika.

 24. Pera kaže:

  Lica politicara pre izbora.Jos vise da ljute narod.Zbogom Naprednjaci uskoro kao i sav preletacki sljam

 25. Starosedelac kaže:

  Ovo pokazuje da su nam na vlasti sve sami stručnjaci i majstori svoga zanata. Zanat im je lopovskog tipa, znaju kako pokrasti građane. Građani osim što pišu po društvenim mrežama ništa ne rade povodom idiotizma sve prisutnog. Hajde da mi to uklonimo na demokratski način. Ako su oni imali pravo da bespravno postave te pamnoe, imamo i mi pravo da ih uklonimo.

 26. stormwatch kaže:

  @Danilo

  A ja se pitam shto je chovek dosho i fino bez ikakvog predstavljanja plana Subotichanima udario barikade na omiljeno shetalishte u sred centra grada? Ja koliko cujem od vasih politichara na vlasti ispade vi dole najdemokratskija zemlja maltene na svetu sa najtransparentnijom vladom…to je kako vi to predstavljate….u pravoj demokratiji – postavljanje barikada Subotichanima na najlepshe shetalishte i po samom centru grada trebalo je mesecima unapred biti propraceno prezentacijama u gradskoj kuci, javnim raspravama, skupovima i referendumom….ali osh malo sutra…..shto se gospodin nije setio da sa strane shetalishta NE UZURPIRAJUCI NI CENTIMETAR PESHACKIH DELOVA uklopi reklame u kante za smece ili klupe za sedenje…moglo se i tako napraviti…ali nije se napravilo tako….te price o izmestanju reklama iz sopstvenog dzepa…to je sve prica u prazno…ova govnarija je napravljena novcima Subotichana….a to Subotichani NISU HTELI jer niko normalan u ludilu ne bi zheleo ovakve protuprirodne skarabuzhevine u centru grada iako to vama po bg i ns lichi na metropolu….Ako ovakav diletantizam i apsolutno nepostovanje istorijskog centra jednog pravog grada prodje i ovaj put kod Subotichana, bice to najshonjaviji grad na svetu….ali koliko vidim ovo nece proci!!!!!!

 27. Ivica kaže:

  Para vrti gde burgija neće! To nam je osnova u nasem gradu! Dosli neki sa strane i ponasaju se kao da im je ,, baćo” ostavio Suboticu u amanet.

 28. janos kaže:

  Nagora vlast u gradu ubedljivo.Sve se radi samo da bi se sto vise pokralo,a Tuzilastvo i policija na sve to cute.Pojedinci se nenormalno bogate,a tek ovi sto pokradeno iznose u Montenegro,e oni su posebna prica.Iskreno se nadam da ce neko od gore lupiti sakom o sto i pohapsiti ove probisvete.

 29. Mister No kaže:

  @ stormwatch
  Mislim da će proći i ova glupost,możda grešim. Ratnici paorskog srca,śta bi rekao Balaśević. Paorima nije u genima da idu na barikade,radije okopavaju svoju njivu.

 30. istina kaže:

  @ IVA

  pogodila te je istinita racunica ove finansijske mahinacije sa panoima?

  Zasto se niko nije setio ovoga nego samo odabrani ljudi?

  Zasto meni Laban ne dozvoli da stavim kiosk na sred Korzoa za 500 dinara dnevno?

  Iva, razumem te da branis nekoga koga poznajes ali mani me se sa tvojom verzijom

 31. stormwatch kaže:

  @Mister No

  Razlog shto sam navratio ovde u leglo botova i placenika sistema koji vrshe sistematsko unishtavanje zemlje od 2012 je taj shto nikada za tih dugih 8 godina do sada nisam video toliki revolt Subotichana posle svih jebavanja, pljacki, kradje plata i penzija, afera i nametanja govneta koje se prodaju kao metropolski nachin zhivota. Subotichani mogu pojesti mnogo vishe govana od svih ostalih zajedno, ali kada film prekipi……….postaviti barikade na shetalishte i shirom najuzheg gradskog jezgra, unishtiti na ovako beskrupulozan i nestruchan nachin trademark Subotice……to ovaj put nece proci u tonovima ravnicharske pasivnosti….

 32. Nepozvan kaže:

  Ne daj Boze sta nam od grada rade !Naravno da ima veze sa politikom,cenjeni gradonacelnik je morao da odobri

OSTAVITE KOMENTAR