Subotičani osetili zemljotres

Danas, dvadeset i koji minut posle podneva, u Subotici se dogodio zemljotres. Oni Subotičani koji su ga osetili, kažu da je blago njihanje trajalo tridesetak sekundi.

Za sada još nema zvaničnih podataka za Suboticu, međutim, stižu vesti iz Beograda i drugih krajeva Srbije da se zemlja tresla. Ovih dana zemljotres drma Hrvatsku pa je ovo pomeranje tla verovatno taj seizmički talas.

Da li je ovo smirivanje nakon onoga što se dešavalo u komšiluku ili je tek najava jačih udara, pokazaće se narednih sati.

Poslednji osetniji zemljotres u Subotici, bio je 1998. godine kada je epicentar bio u Mionici.KOMENTARI

 1. Anonimni kaže:

  Da osetila sam u 12 i 25 činilo mi se da mi se zamantalo u glavi

 2. realno kaže:

  Nedaj boze da se ovde desi veci potres pa da se pokaze kvalitet sve novogradnje od 1200e/kvadratu. Mislim da bi samo stara prozivka i nesto radijalca prezivelo, ostatak kao kule od karata, ne daj bozecnikome.

 3. Nemadalje kaže:

  Još nam samo to fali u ovoj godini.

 4. X-MEN kaže:

  realno *
  Gde je kv2 1200 e, osim tamo u centru grada ona pametna zgrada kod pere ždere??Nigde više,,,,ali se slažem da je sve loše urađeno sem što je pravio ” integral”!!

 5. Zaklina brcic kostic kaže:

  Na Segedinskom putu 15 na 8.om spratu su se micali kreveti i mali luster

 6. No name kaže:

  X-MEN – Jako je “dobro” pravio “Integral”, taj sistem “tunelske oplate” kojim su građene mnoge zgrade, to je metod kao da se dr Mengele umešao u arhitekturu! U “Tokiju” kada komšija na prvom spratu buši rupu da okači sliku, tresu se stanovi i tri ili četiri sprata iznad i okolo! Osim toga potpuno prostorno nefunkcionalni i neracionalni stanovi, imao sam priliku da boravim u dvosobnom od 60-tak kvadrata od kojih maltene polovina otpada na dugačak, mračan i bezvezan hodnik koji za ništa ne može da se koristi, čak ni za ormariće jer onda prosto dve osobe ne mogu da se mimoiđu! O “termo izolaciji” te betončine da ne pričam. Pucanju i prokišnjavanju ravnih krovova takođe. “Limenke” na Radijalcu, neprevaziđeni simbol “kvaliteta”! Zna se kako su nastajale takve zgradurine, kada je arhitektima koji su u “Tokiju” planirali 4-spratnice polupismeni predsednik SSRN preškrabao projekte i dodao još 4 sprata i to brzo da se gradi “tunelskom oplatom”, da bi se “radnička klasa” usrećila tamo i na Prozivki uglavnom sa isfantaziranih 1000 stanova godišnje (što se, i pored toga, nikada nije ostvarilo!). Ne znam kakvi su ovi novi, ne verujem da su toliko loši, materijali su ipak savremeniji i doprinose bar energetskoj efikasnosti, samo mi “Integral” nemoj pominjati! A za zemljotres, ne daj Bože da proverimo koje bi teže pogodio!

 7. Anonimni kaže:

  nazalost zato se godinama unazad prodaju stanovi bezi se u kuce i na selo a kad se delilo svi smo bili hepi nismo mislili o tome onda

 8. Bubanj kaže:

  Žao mi je komšija baš su loše prošli srećom nema mnogo žrtava

 9. Oki kaže:

  Kako vi lupetate, pa to je za Pulicera!!!

 10. Buby kaže:

  Još samo ova dva preživeti.Nadam se da neće neki vulkan,meteor…kako je krenulo

 11. Tata mata literata kaže:

  @ Oki

  A sta je to Pulicer?

 12. Ignacije Parčetić kaže:

  Zgrade rađene tunelskom oplatom, već svojom povezanošću svakog najmanjeg dela sa svim drugim delovima zgrade, daju neprevaziđenu krutost konstruktivnih elemenata. Cement i šljunak su kao i u vreme izgradnje Prozivke, nema potrebe lupetati o tome da su novoizgrađene zgrade čvršće od onih koje je izrađivao “Integral”. On je imao veliki broj diplomiranih inžinjera, za razliku od sadašnje situacije, gde se oni angažuju povremeno. Postojao je tada “Građevinski institut” kojem se na ispitivanje, od svakog kamiona sa betonom, koji je pravila savremena industrijska betonjerka, a ne mešalica od 300kg nosila kocka 20×20 cm. Sadašnja gradnja bazira se na stubovima, a između izolacioni keramički blokovi, prilepljeni za stubove malterom. Što se termoizolacije tiče, zgrada u Braće Radić od broja 144-152 na zidovima se nalaze stiropor ploče od 5cm, zaštićene spolja specijalnim nanosom koji štiti od vlage i fizičkih oštećenja. Isti slučaj je i u Jo Lajoša, samo to malo ko zna. Ja sam u vreme zemljotresa bio u sobi, luster se nije ni pomerio.

 13. Croat kaže:

  ignjacije za zemljotres nije dobro da je zgrada kruta jer se lomi. zato se u Japanu zgrade grade na “tockovima” koje im daju elasticnost da se ne sruse.

 14. Trovach kaže:

  Osetio sam podrhtavanje samo zato sto sam na poslu u tom momentu sedeo na stolici koja ima tanke metalne noge koje su to prenele na mene. Bilo mi je cudno, a primetio sam da se lisce cveca u kancelariji njise. Tada sam shvatio da je negde bio zemljotres.

 15. uzas kaže:

  Ja sam osetio u kancelariji. Sedeci u stolici i drzeci ruke na stolu u laktovima, prvo mi se ucinilo da mi se tresu ruke, pa sam pomislio da mi je mozda nesto lose ili da sam bolestan, ne daj boze da cu dobiti slog ili infarkt. I onda posle desetak minuta procitam na netu da je bio zemljotres.
  Ali 1998 se dobro secam. Stanovao sam na visim spratovima i prvo sam cuo pucketanje betona i bilo mi cudno, ustao sa kreveta i imao osecaj kao da se zgrad ljulja metar tamo vamo. Uzasan osecaj, ne daj boze nikome da to dozivi. Usrao sam se ko grlica.

 16. Croat kaže:

  udaljili smo se od zemljotresa al evo jedne pricice. Kada sam bio u Telavivu posetio sam muzej savremene umetnosti. Deo izlozbe je bio u prefabrikovanim zgradama. Vecina predstavljenih zgrada su bili zapadni, francuski pogotovo ali i dva Jugoslovenska tipa. Njujorska MoMa je cak i izdala knjigu o modernoj poratnoj arhitekturi u Jugoslaviji gde vrlo povoljno pisi u arhitekturi tog vremena. Praceni su svetski trendovi i u nekim slucajevima cak bili avangarda. Knjiga je odlicna i preporucujem je https://www.amazon.com/Toward-Concrete-Utopia-Architecture-Yugoslavia/dp/1633450511 Recimo potrazite Jugoslovenski paviljon na Expo 1958 u Briselu i vidite sta smo onda bili sposobnibda dizajniramo a sta sad . Na kraju krajeva i nasa Hala Sportova je divna koja je unistena sa onom losom i bezidejnom preradom.

 17. Marija kaže:

  Mi koji stanujemo na Sencanskom putu, kod nas je stalno zemljotres, jer to sve bruji od kamiona i autobusa, pa nažalost nebih znali ni da je pravi zemljotres.

 18. ing kaže:

  Ignacije Parčetić . Naime te zgrade od kasetnih konstrukcija sa montažnom oplatom ,jesu kruti i to bi bilo problem kod večih potresa . Verovatno kada su koristilitu tehnologiju građene su računali da u seizmološkom pogledu Subotica leži na peskovitom i glinenom zemljištu koja amortizuje potrese te su i zato koristili tu tehnologiju. Ali to ne znači da kod večih i dugotrajnih potresa ne bi došlo do oštećenje kod tih zgrada. Kod novih zgrada koji se grade AB skeletnom konstrukcijom statičari koriste poseban proračun za ojačanje ‘ranjivih’ delova te konstrukcije. Da li kod novih zgrada sve ovo se primenjuje veliko je pitanje? Evidentno je niko ne proverava kvalitet betona pa se dogodili da kada su demontirali oplatu ceo spratni deo se srušilo. Danas svi su eksperti za AB beton zahvaljaljući raznim računarskim programima za izračun statike i dinamike .Ustvari računarski program određuje konstrukciju zgrade a ne zdrav razum i stručnost statičara.

 19. Trovach kaže:

  @ing…Moj pokojni tata je opisivao zemljotres koji je doziveo kao mladic pocetkom 60-ih. Mozda je bio bas onaj u Skoplju i rekao je da se tlo ljuljalo pod njegovim nogama i da je video da se jedan dimnjak srusio (dimnjaci, razumljivo, inace prvi padaju). To bi verovatno i bio najjaci zemljotres koji moze strefiti Suboticu. Imamo srecu sto se nalazimo na takvom terenu. Pored toga, nemamo ni reku koja bi mogla izazvati velike poplave (jaki letnji pljuskovi naprave samo lokalnu stetu), nemamo vulkane, opasne i otrovne zivotinje, cunamije i postoji samo opasnost od jacih oluja i grada. Rekao bih da je Subotica zato jedno od najbezbednijih mesta na Svetu.

 20. Tremebundus kaže:

  @ Trovach
  U leto 1963 godine u Nedelju oko 5 sati ujutro dogodio se je razorni zemljotres u Skoplju. Ceo grad je bio jos na spavanju. Bilo je preko 1000 mrtvih i vise hilada povredjenih. Preko 80% samog grada je bilo razoreno. Citave gradske cetvrti su potpuno zbrisane. Komunikacijska tehnika nije bila kao ova danas i ostatak drzave je dosta kasnije saznao za nesrecu i njene razorne posledice. Komandant Skopskog garnizona je sa nesto jos upotrebljive radio tehnike uspeo da uhvati kontakt sa komandom Pristinskog garnizona. Od tamo su telefonske linije bile intaktne i tek tada se saznalo o dogadjaju i razmerama nesrece. Mobilisano je ljudstvo i tehnika JNA za spasavanje ranjenih i zatrpanih kao i spasavanje materijalnih dobara. Jedinice vojne policije su patrolirale izmedju rusevina i oruzjem sprecavale svaki pokusaj kradje i pljacke. Par dana kasnije kroz Suboticu su prosle iz pravca Madjarske, vojne kolone inzenjerskih jedinica Crvene armije sa teskom tehnikom za rasciscavanje rusevina, kao i sanitetom. Iz pravca Grcke su pristigla jedinice US Army sa svojom tehnikom i tu su Amerikanci i Sovjeti bili (valjda prvi puta) zdruzeni na zajednickom zadatku. Povredjeni koji su mogli podneti transport su evakuisani u bolnice sirom drzave. Deca su poslana u odgovarajuce domove i letovalista da sacekaju normalizaciju stanja. Mnoge drzave su dale svaku vrstu pomoci u novcu, sanitetskom i gradjevinskom materijalu i tehnici. Pocelo se sa izgradnjm stanova i materijalna sredstva su obezbedjena raspisivanjem opstenarodnog zajma. Otklanjanje posledica potresa je trajalo jos izvesno vreme, ali je u potpunosti privedeno kraju. Ja sam samo mesec dana posle potresa bio u Skoplju. Sve ulice su tada vec bile rascicene i saobracaj se normalno odvijao. Gradjevinski sut je odnosen teskim kamionima , civilnim i vojnim, i vec tada se moglo videti da sve tece generalstabski isplanirano i po konkretnom sistemu. Bila jednom jedna zemlja Jugoslavija.

 21. Trovach kaže:

  @Tremebundus…Znam o tom zemljotresu dosta detalja jer imam staru knjigu “Najvece katastrofe covjecanstva”. Naravno, Vi ste to videli na licu mesta, a ja sam se rodio tek 5 godina kasnije. Inace, bas sam i mislio na taj zemljotres iako ga tata nije naveo (ili se ne secam), ali verujem da se moze osetiti cak u Subotici sa tolike razdaljine. Onaj razorni zemljotres u Lisabonu (i on se navodi u knjizi) se osetio cak u Nemackoj gde je nekoliko manjih jezera odjednom presusilo.

 22. Inspektor.. kaže:

  @Trovach : Donekle se slažemo, Jedino su nam dotepenci ukrali i uništili vetrozaštitni pojas-šumu na severnom delu grada ( posekli su sve što se mrdalo). Naime taj vetrozaštitni pojas postavljen je za vreme Austrijske carevine na ovom prostoru .Sad grad kod velikih suša i vetrova ‘guši se’ u milonim tona peska i prašine koju severni vetrovi nose na grad. Prema tome zdravlje subotičana i te kako je ugrožena.

 23. amacak kaže:

  inspektore (imri, meritor, joka …) da se sutra desi zemljotres u subotici ti bi našao način da optužiš “dotepance”.

 24. Trovach kaže:

  @Inspektor…Ne samo da bi trebalo obnoviti vetrozastitni pojas kod Kelebije, nego ga prosiriti i jugozapadnije prema Tavankutu, jer su cesti i zapadni vetrovi koji nas zatrpavaju prasinom. Ona je mozda i najveci neprijatelj zdravlja Suboticana, ali smo skoro bezbedni od velikih prirodnih katastrofa.
  Mozda taj vetrozastitni pojas ne bi morao obavezno biti neka suma, nego, recimo, zasadi oraha koji je visok i efikasno smanjuje snagu vetra, a donosi i cenjen plod. U prvim godinama se zdruzeno sadi sa kajsijom.

 25. Kontrolor kaže:

  @ amacak

  inspektore (imri, meritor, joka …)

  Zaboravio si da navedes nikname “Megille” njega je najduze koristio i pod tim nikom su objavljeni najznacajniji prilozi od antologijske vrednosti.

 26. amacak kaže:

  “Zaboravio si da navedes nikname “Megille” njega je najduze koristio i pod tim nikom su objavljeni najznacajniji prilozi od antologijske vrednosti.”

  tačno. i još gomilu drugih nikova je koristio ali komentari su uvek isti, sa istim stilom, pravopisnim greškama, specifičnim izrazima i (skoro) uvek besmisleni.

OSTAVITE KOMENTAR