Subotičani protestovali protiv uništavanja kulturnog nasleđa

Građanska inicijativa “Priroda i društvo” iz Subotice održala je danas, 7. decembra, na gradskom trgu protest protiv uništavanja kulturnog nasleđa, odnosno nezakonitog rušenja zaštićenih objekata i postavljanja svetlećih reklama po užem centru grada.

Na protestu se okupilo oko 150 građana i pročitan je apel, a ministru za kulturu i informisanje Republike Srbije uputili su otvoreno pismo.

Građani potpisivanjem apela zahtevaju od Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, Pokrajinske vlade, Vlade Republike Srbije i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije da shodno zakonskim ovlašćenjima preispitaju odluke gradskih službi Subotice koje su omogućile uništavanje kulturnog nasleđa u gradu, između ostalog i kroz nipodaštavanje odluke koju je donela Vlada Republike Srbije, a kojom je ulica Braće Radić proglašena za kulturno istorijsku celinu.

Apel je do sada potpisalo oko 350 građana.

Građanska inicijativa “Priroda i društvo” uputila je i Otvoreno pismo ministru kulture i informisanja Vladanu Vukosavljeviću, apelujući da iskoristi zakonom propisana ovlašćenja i pokrene proceduru prema Vladi Republike Srbije te zaustavi planove koji omogućavaju uništavanje kulturnog nasleđa grada.

Rušenjem zaštićenih zgrada, vi stvarate klimatizovane grobnice bez duha: Sabolč Tolnai

Reditelj i profesor na akademiji Sabolč Tolnai rekao je na protestu, obraćajući se građanima, da zahtevaju da se prestane sa uništavanjem kulturnog dobra i duha Subotice.

“Svaki dan isplivava sve više konkretnih dokaza o prljavim rabotama i sprege bogataša i vlasti. Rušenjem zaštićenih zgrada, vi stvarate klimatizovane grobnice bez duha, vi stvarate svet bez vazduha, bez lepote i bez nežnosti”, kazao je Tolnai.

On smatra da svetleće reklame u zaštićenoj zoni, na Korzou i na šetalištu, na Radijalcu, nisu slučajno postavljene.

“Možete da zamislite čiji mio osmeh ćemo uskoro da gledamo na svima njima… Mi koji želimo da ostanemo u ovoj zemlji, moramo da budemo svesni da je odgovornost na svima nama. Nema ko više da se bori umesto nas, nema ko da edukuje naše mlade umesto nas i nema ko da glasa umesto nas”, rekao je Tolnai.

Radio Slobodna Evropa je početkom novembra pisao o rušenjima kuća u zaštićenoj zoni, nakon čega je sredinom meseca objavljen i nastavak istraživanja o daljim, spornim rušenjima u centru Subotice. Nakon pritisaka javnosti, Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture u Subotici saopštio je krajem meseca da još uvek nije zaprimio zahtev za utvrđivanje mera tehničke zaštite za izgradnju novih objekata na mestu uklonjenih, u Ulici Braće Radić, kao i da fasade srušenih kuća treba da izgledaju kao originali.

Protest u Subotici

’Reklamne table nisu smetnja za kretanje pešaka’

U odgovoru Radio Slobodnoj Evropi od Javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje, Subotica, koja se odnose na postavljanje svetlećih reklamnih tabli, podsetili su da je na osnovu Zakona o oglašavanju i Odluke o oglašavanju na teritoriji Grada Subotice sproveden konkurs i licitacija za sticanje prava za postavljanje sredstava za oglašavanje na javnu površinu.

“Lice koje je sprovedenim konkursom i licitacijom steklo pravo za korišćenje javne površine na taj način postavlja sredsvo za oglašavanje na izlicitirane lokacije. To znači da sticalac prava sredstvo za oglašavanje postavlja o svom trošku, a u skladu sa Odlukom o naknadama za korišćenje opštinskih puteva i ulica za to plaća određenu naknadu. Na osnovu navedenog može se reći da Grad Subotica ne izdvaja apsolutno nikakva sredstva za postavljanje sredstava za oglašavanje ovog tipa, šta više, prihoduje godišnje oko milion dinara”, navedeno je u odgovoru ovog javnog preduzeća koji nam je prosledio gradski Pres centar.

Na pitanje da li je postavljanje svetlećih City-light reklama na sred šetališta, na Radijalcu adekvatno mesto i da li je ono bezbedno za prolaznike i decu, odgovaraju da je “šetalište široko 9 m i da reklamna tabla širine 1,5 m ne predstavlja smetnju za kretanje pešaka, imajući u vidu da sa svake strane ostaje slobodan prostor od 3,75 m”.

U odgovoru su dodali i da se reklamne table ovog tipa postavljaju u pešačkim zonama, kao što je to učinjeno i u Amsterdamu, Beču, Beogradu, Novom Sadu, Nišu, i da na osnovu toga ne postoji ni jedan razlog da se reklame tog tipa ne postave i u Subotici.

Ulica braće Radić jedna od poslednjih ulica koja čini jedinstvenu celinu sa objektima građanske arhitekture u Subotici podignutim u rasponu od sredine 18. do sredine 20. veka i predstavlja jednu od najvrednijih očuvanih uličnih celina u Vojvodini. Kuće koje su u njoj izgrađene pripadaju različitim stilskim pravcima (klasicizmu, eklektici sa stilskim obeležjima neorenesanse, neobaroka, secesiji).

 

Slobodna EvropaKOMENTARI

 1. janos kaže:

  Najveci kriminal je u Javno preduzeće za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje, Subotica.Odavno to preduzece treba da posete Tuzilastvo za organizovani kriminal i policija.Mnogo tendera je tu sumljivo za pocetak.

 2. Zx kaže:

  Ne zivim vise u Subotici i nisam imao priliku da vidim sporne reklamne panoe niti da se sapletem o njih.
  Ipak, smatram da su estetski mnogo prihvatljiviji kada se na njima reklamira neki kulturni dogadjaj ili slicno, a bice mnogo manje kada na njima, pred izbore, zablistaju lica i poruke o boljoj buducnosti nasih dragih politicara.
  Tako da bi trebalo da se uklone na vreme, znaci odmah sada.
  Mozda kroz tu akciju da se poskidaju i table firmi koje ne postoje vec 20 ako ne i vise godina a krase fasade u steogom centru.
  Da li postoji zakon koji to sankcionise ili se samo ne primenjuje od kada ja znam za sebe (pola veka)???
  Na kraju, slazem se i sa misljenjima da ovi panoi daju taj neki svetski smek gradu koji to vec dugo nije.

 3. Dragi Điki kaže:

  Stručnjak za marketing je u slučaju ovih reklamnih tabli ispao slep kod očiju. Kako je moguće da nije predvideo šta će da izazove postavljanje 25 bilborda po šetalištu. I jedan jedini bi bio sporan a ne 25.
  U toku filma pet puta ubace reklame po 10 minuta i terorišu nas. I onda dođe marketing stručnjak i kaže “zašto samo po 10 minuta, ima da bude pet puta po pola sata, lepše je”.
  Onaj ko tvrdi da se bilbordima ulepšava grad taj je stvarno neobrazovan. Nigde u istorijskom jezgru ne postavljaju se ovakve reklame. Idite bar do Segedina da vidite kako izgleda centar.
  Za Beograd i Novi Sad ne znam da li imaju tako nešto ali to ne treba da nam bude uzor jer su to upropašteni gradovi.
  Ako ste pametni, skinite ih sami jer oni neće potrajati. Najduže onoliko koliko je SNS na vlasti.

 4. Z kaže:

  Reklamne table su savrsene, i mogo bolje izgledaju kao te stare komunisticke povrsine na kojom su lepili plakate kao nenormalni. jedino na radialcu malo preterivano, ali kao na slici, namerno su tako slikane kao da se ne vidi od table nista, inace uzivo uopste nemoze da se primeti, ili ako moze, ne smeta toliko kao sto vidimo na slikama. I drugi stvar: ako ove table bi bilo u Pesti, uopste nebi ni primetio, i ako dobro znam, turizam moramo da gledamo i turizam mora da napreduje. znaci sto se mene tice dobar korak. Srusenje zgrade na Bracoj: nije bilo moja zgrada, znaci kratak mi je zivot da trosim vreme na pitanje “sta, ko, zasto je to srusio!

 5. istvan kaže:

  Bravo za peticiju.
  Samo neka nastavi i dalje sa akcijom. Ne treba stati na jednom danu, treba nastaviti prikupljanje potipisa i u narednim danima.

 6. ana kaže:

  Zar zbog tih milion dinara trebamo narusiti lepotu naseg grada, zar milion dinara godisnje odobrava “vandalizam” koji ce novim generacijama izbrisati svaki trag (ako se ovako nastavi) lepote zbog koje nas grad posecuju turisti a i zbog cega ga mi njeni gradjani volimo.

 7. Milos kaže:

  @ Z ne lupetaj, turizam nisu reklamne table koje zauzimaju javne povrsine.

 8. Opa Bato kaže:

  Eto, to je cela istina, 350 nezadovoljnih danima maltretira većinu svojih sugrađana. I šta su na kraju postigli? Tresla se gora rodio se miš…
  Ljudi, dozovite se pameti (ako je nešto preostalo)! Vratite osmehe na vaša lica, razmišljajte pozitivno i sve će vam izgledati lepše. A bliže se i svečari – Sveti Nikola, Božić, Nova godina … 😀
  OK, mogu da shvatim da niste nečim zadovoljni, ali onda recite svoje mišljenje na pristojan način. Bez onih otrcanih i uvredljivih reči: botovi, krezubi, sendvičari, lopovi, budale, nazadnjaci …
  Što ranije shvatite da manjina nije većina i da se normalnim ponašanjem smatra ono kako se ponaša većina, ranije ćete “postati normalni”, a samo u normalnoj komunikaciji se može postići normalno rešenje.
  U protivnom samo ćete upropastiti svoje duhovno zdravlje jer vam sa ovakvim ponašanjem predstoji još mnogo poraza do prolećnih izbora. Nakon njih vi ćete predstavljati samo statističku grešku, kao što je i 350 potpisa u odnosu na 105.681 stanovnika ovog grada (bez prigradskih naselja).

 9. Atlas kaže:

  Na svetlećoj reklami u centru, pametni i vredni djaci. Bravo!

 10. ludak kaže:

  ko ce placati struju koji ti panoi trose? Prikljuceni su na struju, nemaju svoje elektricno brojilo, pa se cisto pitam ko ce da placa trosak struje. Placace grad, pa onda od 1 miliona dinara, nece mu na kraju ostati ni polovina sume. Smejurija od dobrog posla sa aspekta grada. Struju ne mogu da naplacuju od vlasnika jer ti panoi nemaju svoje elektrosatove…..Dobar biznis.

 11. Trovach kaže:

  @Z…Bio sam vise puta u Dubrovniku i na Stradunu nikada nisam video reklamne table, niti bi one privukle turiste. Nisam ih video ni u Veneciji, Parizu i Kairu. Nema ih ni u Minhenu, Ljubljani, Pargi, Budimpesti…
  Zao mi je sto smo supruga i ja juce radili do 13h, dosli smo na trg malo kasnije, ali nikog vise nije bilo, sem prodavaca na standovima.

 12. yu kaže:

  KAD ĆE STANOVNICI PROZIVKE POČETI DA POTPISUJU PETICIJU DA IM ZATVORE TROVAČNICU. OTVORENI KANALIZACIONI KANAL OD ČIJEG SMRADA SAD NA PROZIVCI NEMOŽE DA SE DIŠE.?

 13. Bas taj kaže:

  Tako je to kada dodjsi vladaju gradom..

 14. Istina... kaže:

  U vreme univerzalnih prevara reći istinu je revolucionarno delo – Orvel
  Niko nije toliko mrzak ljudima kao onaj koji govori istinu – Platon

 15. Verum kaže:

  @ Istina,

  Ono sta ja kod tebe ne razumem je razlog zasto trosis tvoj raskosni talenat po ovom portalu sa uglavnom priprostim i jednostavnim ljudima ciji zivotni horizont ne prelazi preko ivice tanjira sa paradickom corbe?
  Mislim da bi tebi pravo mesto bilo na portalu B92. tamo su redakcija i komentatori na tebi primerenoj obrazovnoj razini. Tamo bi se sigurno bolje osecao i bio daleko bolje shvacen i prihvacen, i uopste osecao bi se kao svoj medju svojima. Tvoj intelektualni domet je upravo stvoren za jedno takvo mesto kao sto je B92, ne bi imao nesporazuma sa okolinom, redakcija i publika bi te prihvatili kao svoga, i odmah shvatili da si ti njihove gore list, njihov istomisljenik, i da delis sa njima iste intelekualne, eticke, kulturne i sve ostale norme i vrednosti.

 16. Metropolista kaže:

  Mislim da su gospoda u pravu i da bilbordi nikom ne smetaju.Trebali bi ih postaviti po svim putevima po Subotici pogotovo pored hotela patrije.Boze moj automobilima ostaje po jedna traka sa obe strane.Sto bi automobili naleteli na njih.Koji kreteni ? I sta znaci strucnjak za marketing ? To mu pise u diplomi ? Mozda su strucnjaci za strucnjarstvo ? Ili su diplomirali diplomski za diplomu sa ocenom dipl ?Po sred setalista prepreka i prepreka ne smeta setacima ? Rec prepreka.znaci u prevodu “ne smetati” ili “ne isprečeno” ?
  Stvarno su strucnjaci.

 17. Dragi Điki kaže:

  Pametni i vredni đaci na bilbordu? Kako je to krasno! Ko ima nešto protiv nevine dečice…To je mogao smisliti samo marketing GENIJE! Nek na druge bilborde stavi patrijarha Pavla, Papa Franju i tako još nešto. To je moj predlog ako stručnjak to već nije smislio.

 18. Trovach kaže:

  @Verum…Pretpostavljam da se salite. Na B92 se u vestima o nauci najvise javljaju teoreticari zavera i kracionisti.

 19. Trovach kaže:

  @Opa Bato…Upravo broj minusa na tvoj komentar govori da si ti i tvoji istomisljenici u velikoj manjini. Druga je stvar sto su ljudi lenji, pa im je lakse da ostave komentar, nego da stvarno nesto preduzmu. Mozda ih je bilo samo 350 (a bilo bi ih i 352 da smo supruga i ja mogli stici na vreme), ali to su ljudi koji javno zele reci ako se sa necim ne slazu. Ostali sede po kaficima.

 20. Mikloš. kaže:

  @ janos : Sprega urbanocidnog i kultorocidnog krimiala je sprega Subotičke opštine i Subotičkog katastra.Naime oni su u dosluha sa svim rabotama koji se događaju oko raznih malverzacijama oko urbanizacija,preuređenja i preparcelizacijama privatnih imovina u gradu i to bez znanja i saglasnosti vlasnika nekretnina.Na taj način falsifikuju se dokumenti …itd
  Kada se stranka žali kod Subotičkog katastra jer je primetio njihov ‘grešku’ onda često dobije odgovor da je sve rađeno na osnovu naloga-odluke aktuelnog gradonačelnika…ali može da se žali Reubličkom katastru i pri tom treba da još i plati taksu pri uručenju žalbe…Za tuđu nemar i grešku da plati oštećena stranka …?

 21. Verum kaže:

  @ Trovach

  Ja sam sasvim ozbiljno mislio to sto sam napisao. Hocu da kazem kakav je B92 portal, takvi su mu i urednici i komentatori. Nas “Istina” bi se tamo osecao kao riba u vodi. Na portalu Gradsubotica je sveden na ulogu kera, koga svako sutira i tera od sebe, ali on zahvaljujuci svom psecem mentalitetu uvek ponovo dolazi i mase repom, odnosno ceka da ga neko pomiluje po glavici u udeli mu neki pozitivan lajk.

 22. Werbung kaže:

  @ Dragi Điki

  Nije to nista novo ni genijalno. U srednjem veku su ljudi u nevolji i kada dalje nisu znali, uzimali sliku kakvog sveca ili njegovu statuu i drzali ispred sebe. Naravno niko se nije usudio da udari na sveca. U socijalizmu kada bi dosli da nekome ruse bespravno sagradjeni objekat, on bi pred buldozere izasao sa celom porodicom, zene i deca obavezno u prvi red, i ono sto je najvaznije, pomogucstvu postaviti sto vecu Titovu sliku. I sada ko ce bagerom na Tita? Ovo sa vrednim djacima je inace bilo kod Mc Donaldsa uobicajeno. Zaposlene su slabo placali, ali su im davali stimulans tako sto ce najboljeg radnika za tu nedelju pohvaliti i staviti njegovu sliku tako da ga svi posetioci vide. Ono sto je najzanimljivije, bilo je stvarno i takvih radnika kojima je slika na vidnom mestu bila vaznija i milija od suve love u dzepu.

 23. Maja kaže:

  U ovom gradu pomak je evidentan. Žalosno da pojedincima smeta boljitak našeg grada . Nije valjda da sledite opozicione prodane duše zapada, koje ne vole sebe a ne našu zemlju i naš narod.Grad je prelep

OSTAVITE KOMENTAR