Subotičani složni u pružanju pomoći

Više hiljada Subotičana doniralo je humanitarnu pomoć u hrani, vodi i odeći, nekoliko stotina njih učestvovalo je u odbrani od poplava u Sremskoj Mitrovici i Šapcu, a pojedinci su se sami uputili u ugrožena područja kako bi pružili pomoć.

 

Jedan od njih je jedriličar s Palića Zoltan Skala, koji se već u petak, nakon prvih informacijama o poplavama u Srbiji, uputio ka ugroženim područjima. Istovremeno i član Rotari kluba, Skala je sa prijateljima organizovao odlazak nekoliko kombija, sa jednim čamcem za spašavanje u Šabac.

 

 

Zahvaljujući subotičkim pekarima i mesarima, obezbedili su meso i ostale potrepštine i priperimili osam hiljada obroka za dobrovoljce koji su podizali i branili nasipe kod Šapca, a nakon toga napunili i nekoliko stotina džakova s peskom. Nakon toga su se s obrocima zaputili u Obrenovac.

 

"Ono što sam ja doživeo u Šapcu i Obrenovcu je da kada treba nešto u ovoj državi napraviti, onda smo svi spremni – iznenađujuće mnogo akademaca, koji su nam jako mnogo pomogli, jer tih osam hiljada obroka, nije to samo da se kaže cifra, to je trebalo ispeći, trebalo iseći, istovariti i doturiti do onog ljudstva koji je branio Šabac", rekao je Skala dopisniku Tanjuga.

 

Osim njega, Subotičani su, što u ličnom aranžmanu, što organizovano, takođe pomagali odbranu od poplava u Sremskoj Mitrovici i Obrenovcu.

 

Tehnicka skola humanitarna pomoc poplave (6)

 

Sve konfesije i sve nacije "lomile kičmu" na bedemima

 

Kako je na današnjoj pres konferenciji izjavio načelnik Severnobačkog okruga i komandant okružnog štaba za vanredne situacije Dragi Vučković, iz Subotice je poslato 50 železničara u Rumu, a takođe je na svoje zadatke otišlo i 100 policajaca.

 

Osim njih, Socijalistička partija Srbije, Savez vojvođanskih Mađara organizovali su odlazak po 50, a Srpska napredna stranka 100 dobrovoljaca, mada je interesovanje građana bilo daleko veće, ali su odabrani mlađi i snažniji ljudi i autobusima "Suboticatransa" upućeni u Sremsku Mitrovicu.

"Ti momci su kičmu izlomili, da bi se bilo urađeno kako treba, blagovremeno. Ono što meni čini posebno zadovoljstvo i ono što je jasno kao dan, da su se u ovoj nevolji udružili svi – i Srbi i Mađari i Hrvati i Bunjevci, sve konfesije i sve nacije, bez obzira ko je šta i kakav je, jedinstveni smo bili i pokazali smo kapacitet zajednice", rekao je Vučković, uz izvinjenje svima onima koji su se odazvali, a nisu upućeni u ugrožena područja.

 

On je dodao da se osim dobrovoljaca, u Sremskoj Mitrovici pojavilo mnogo preduzetnika iz Subotice, koji su uputili pomoć u ovaj grad.

Vučković napominje da je na teritoriji okruga spremno 984 mesta za prihvat osoba sa ugroženih područja, a pronađen je prostor za smeštaj, zbrinjavanje i ishranu životinja.

 

Na 30 stepeni usevi će biti "skuvani"

 

Što se samog okruga tiče, Vučković napominje da padavine nisu izazvale veće probleme, ali ističe da su usevi pod vodom, što kada se uzme u obzir da se najavljuje porast temperature na 30 stepeni u narednih nekoliko dana, preti da će doći do toga da će usevi biti praktično "skuvani".

 

Od početka vanrednog stanja, Subotičani su se masovno odazvali pozivu za prikupljanje humanitarne pomoći za pogođene u poplavama. Na više od deset punktova u gradu, u organizaciji kulturno-umetničkih društava, škola, društvenih grupa prikuplja se pomoć koja se predaje Crvenom krstu, koji koordiniše celu akciju.

 

Prema rečima zamenika sekretara ove organizacije u Subotici Mihalja Pecea, do sada je prikupljeno 60 tona humanitarne pomoći, a do sada su, uz finansijsku podršku lokalne samouprave, upućena dva kamiona pomoći i nekoliko kombi vozila sa hranom i vodom, higijenskim paketima, brašnom ka ugroženim područjima.

 

Polovina prikupljene pomoći do sada u Subotici čini najneophodnija garderoba, koje sada ima dovoljno, pa stoga apeluju da više ne donose tu vrstu pomoći, već je naglasak na vodi, sredstvima za higijenu, hrani i odeći za bebe, koju za dalji transport priprema više od stotinu volontera.

 

TanjugKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR