Subotičani u vreme zemljotresa i kriza

U pokušaju da opiše rešenost Subotičana da pomognu unesrećenim građanima u drugim delovima zemlje, jedan lokalni funkcioner je juče nespretno pozajmio  frazu „pozorišna publika“ iz rečnika sportskih novinara. Kako kaže: “Subotičani su srušili mišljenje o svojim sugrađanima“, hoteći da kaže kako smo imali loše mišljenje o sebi samima.

 

Istina je da Subotičani često  gaje predrasude o Subotici kao kolektivitetu, gubeći iz vida da se vreme menja, da stasavaju nove generacije koje donose novu energiju i temperament.

 

Ako su Subotičani u nekim situacijama u prošlosti i bivali previše uzdržani, to se ne može reći za spremnost da organizovano pruže pomoć onome kome je potrebna. Jedino u dosadašnjem iskustvu nismo imali poziv na juriš u poplavljeni kraj, već je postojala razrađena organizacija kroz vojne jedinice, preduzeća, Crveni krst, jedinice civilne zaštite, brigade akcijaša i druge.

 

Novine pišu da su se u Subotici 1968. godine, zatekli mnogi Čehoslovački turisti za vreme sovjetske intervencije u toj zemljii. Sva subotička preduzeća obezbedila su nešto od onoga što proizvode a može da se nađe u pomoći. Odmah im je obezbeđen smeštaj, ustanove kulture su im otvorile svoja vrata, čak je i fudbalski klub Spartak podelio ulaznice za utakmice, ne bi li im olakšali brige i vreme koje su provodili ovde čekajući rasplet krize u svojoj zemlji.

 

Velika Jugoslavija i Subotičani pamte zemljotrese u Skoplju 1963, Banjaluci 1969, Crnoj Gori 1979, zbegove iz Mađarske 1956, pa na kraju i reku izbeglica devedesetih.

 

Nikako nije manir da čovek sam podseća druge, kako je pomagao i dao kad je trebalo. Ipak, ostala su svedočanstva starijih o nezaboravnim iskustvima i bliskosti među ljudima koja postoji u izuzetnim situacijama.

 

Čehoslovaci u hotelu Sport na Paliću, 1968. godine

hotel sport palic

Naredne godine su tu smeštena deca iz postradale Bosanske krajine

hotel sport na palicuKOMENTARI

 1. Stipane,siti se... kaže:

  Da,to upravo pocinje sa 1956.Otac u rovovima,nosimo hranu,cisti ves,sapun,svece….a kod snas Djule, izbeglice, tri familije sa granice,… smesno, ali se kuvalo i peklo, kao da je svaki dan Svetac. I dodju Cesi. Bas ih nismo volili, malo, malo, pa u nasu njivu. Triba stici do Jadrana. Al i tu smo nasli miru. Kad su se vracali, ostavljali su nam satore, kamp opremu, gumene camce (sad nam bas taki tribaju). O potresu u Skoplju? Te godine na Palicu, ni igla da stane, Smestaj pruzen, a kroz par godina i poziv na Ohrid. Zar solidarnost ne razvija drugarstvo, prijateljstvo…?! Bile su tu i poplave Dunava, koje se malo spominju. Ali mislim da je ta solidarnost nestala sa potresima i pomocima za Banja Luku, Kotor, Budvu, Herceg Novi… Gde su te silne barake, kamp prikolice, kvalitetni duseci i cebad… Za koji dan idem za Grcku. Virujem da cu opet vidit niku "nasu" (Treska, IMV Novo Mesto…itd) prikolicu…I tu nije kraj… Izbeglice, Hrvatska, Bosna, Kosovo…Halo di je tu… mani-mani…. sve POKRALI !!! A ja i dalje pomazem, ALI SAMO LICNO. Na stan, hranu, odicu, obucu…i ocekujem da mi se ti ljudi, kad tad, oduze jednom razglednicom, danas Emajlom. A vi picite minuse. Ovo je moj stav !!!

 2. Joso kaže:

  ako vec pises Bunjevacki ispostuj nas, pa pisi kako i triba od pocetka do kraja ne lomi na uvratinama..ovo ostalo ti je ucigurno kako si napiso i davo sam ti lajk..

   

 3. Pravdomrz kaže:

  Ajooj "Stipane,siti se…" ako te nadje "Pravdoljub" …CIGURNO će ti dati nemilosrdnu lekciju iz pravDopisa i ikavice, plus iz "ruganja i kečanja", očitaće ti bukvicu iz biblije, a tu je u svom elementu, naravno, kada lično poznaje svakog svetca, naročito Svetog Stipana, kojeg s posebnom pažnjom posmatra, i izuzetno voli. Stipane, drago mi je, da si pravi Subotičanin iskrenog srca, a kao takav, naravno i pomažaš ljudima u nevolji. Ja sam mnogo mladji, pa nisam mogo 1956 pomagati, ali želim, da MI ostanemo i nadalje oni koji drugima pomažu u nevolji. Nisam baš siguran, dali bi nama i ko bi tako ljudski i nasebično pomagao, ako ne daj Bože nama zatrebao pomoć. Bolje i da to ne saznamo nikad.

 4. CICIRINELLA kaže:

  Kao i uvek tekst Lanskog za 10+.

  E pa ja mislim da su subotičani smotani i do bola tunjav svet. Oni nisu velegradski svet, oni su rođeni uzdržani i ostaće „uzdržani“ na vek i vekova.

  A mogli bi oni ( čuj ovo oni, pa i ja sam oni ) da budu „manje“ uzdržani. Kako? Pa lepo nek se ugledaju na druge kako rade , nije teško samo treba iskopirati.

  Recimo odemo na kvantaš za male pare kupimo čitav kamion ( može i omanji kombi, proglasićemo ga kamionom ) kupusa i krumplike pa jednu fotografiju od gore , pa od dole , pa sa strane, anfas profil pa u sve novine sve televizije, YuEco , 023 , CITY …..

  ili spakujemo svu tu pomoć u škatule i oblepimo sa plakatima naših pevača Svilara, Vasića, Vojvodića pa udri larmu ( kao ona Matovićka ) … nije da smo toliko šuntavi

  ili izadjemo pa na sav glas u svim udarnim emisijama, u svim subotičkim novinama provrti priču kako smo digli kredit da bi pomogli

  ili ……

  Priznajem, sve ideje sam „pokrao“ od onih neuzdržanih koji se danima vrte po medijima i pišu po tabloidima pa nakon čitanja tih „udarnih“ vesti imam utisak „masovnosti“ , „neuzdržanosti“, bez samoreklame , hvalisanja …… Ma milina jedna. A moji subotičani , smotan i tunjav neki svet.

  Ostajte vi meni takvi kakvi ste zajedno samnom koji ništa bolji nisam. Zato vas i volim i volim što sam subotičanin. Znam da je sve što ste uradili bilo iskreno, neuzdržano. 

 5. nenad kaže:

  Secam se devedes i neke, bio mali i otisli na more u Crnu Goru preko sindikata. Kad tamo, zapalila se crnogorska suma. Gore brda i sve strah da se pozar ne spusti na primorije. Vecina turista, muskaraca, medju kojima i moj otac odose da pomognu oko gasenja vatre. Od 10 dana na moru oni su 5 proveli grasuci pozar po brdima. I nikad nije rekao da mu je letovanje propalo. 

 6. Ivica kaže:

  @CICIRINELLA

   

  Svaka čast za komentar. Koliko nama Subotičanima deluje glupo da se reklamiramo i hvalimo humanitarnim akcijama, toliko se drugi takmiče…

   

  Gledam juče vesti, gradonačelnik NS-a se šepuri po Krupnju, a onda ide vest kako je Zrenjanin u Vojvodini prikupio najviše humanitarne pomoći, čak 3,5 tone ( a u Subotici prikupljeno 7 tona)…

   

  I tako…glupo je odmeravati, čak i neukusno, al ostatak zemlje o nama ima mišljenje kakvo ima…

 7. djomla kaže:

  3,5 tone? Imam osecaj da se toliko stvari trenutno nalazi u Severovom restoranu. Svaki radnik "propalog" Severa je dobrovoljno dao koliko je mogao. Uglavnom do 500 do 1000 dinara. 

 8. Mister No kaže:

  Kako se zove lokalni funkcioner spomenut na pocetku teksta i sta je on licno uradio po pitanju pomoci kada se usuduje da proziva Suboticane?Da nije dao deo svojih primanja za postradale?Neka krene od sebe kao sto je red i neka ne razmislja za druge.Uvek se nadu neki dusebriznici.Secam se da je devedesetih godina jedan srpski ratni heroj ronio suze zbog izbeglica, danas se zna da je taj coveo pljackao te izbeglice koje je oplakivao i profitirao na njima.cool

OSTAVITE KOMENTAR