Subotičani vole da čitaju

Ljubitelji knjiga će vam bez dvoumljenja reći da svoje slobodno vreme najrađe provode uz knjigu. Stvorena za svaku priliku ona je tu i kad je napolju plus 40 i minus 20, kada pljušti kiša, duva vetar, dok čekamo, kad putujemo, kad smo tužni, sami, u prirodi, da nas opusti, nasmeje, pomogne…

Zato nije retkost da u Gradskoj biblioteci naiđete na gužvu skoro kao u supermarketu. Istina, tome je doprinelo i jednokratno radno vreme, ali činjenica je da Subotičani vole da čitaju. Članova ima oko šest hiljada, a najbrojniji su oni od 40-60 godina.

A šta se najviše čita?

– Osim ličnih afiniteta prema određenoj oblasti i tematici, čitaoci se najčešće vode trenutnim raspoloženjem, pa ljudi koji žele da se malo odmore od briga i problema traže knjigu koja će ih opustiti, a onda posle opet naiđe period kada požele nešto ozbiljnije i „teže“ – kaže Jelena Cvetić, diplomirani bibliotekar, koja je tu da vam pomogne da nađete ono što vam treba.

– Što se tiče beletristike, tu najviše uticaja imaju mediji i marketing jer generalno neka knjiga koja je dobro medijski propraćena i ima privlačnu reklamu zainteresuje čitaoce i bude tražena. Ipak, najbolje idu knjige po preporuci – kaže Jelena. – Pored  beletristike traži se i stručna literatura prvenstveno iz oblasti psihologije i pedagogije. Što se tiče psihologije najčešće  su to teme vezane za samopouzdanje, samopoštovanje, motivaciju, prevladavanje kriza i strahova, a knjige iz pedagogije uzimaju roditelji, kao priručnik i savetnik u odgajanju dece i studenti Visoke škole za obrazovanje vaspitača.

Poslednjih decenija vodi se više računa o zdravom životu, ishrani i fizičkoj aktivnosti pa su i te knjige naročito popularne. U subotičkoj Gradskoj biblioteci redovno obnavljaju lektire, nabavljaju nove knjige i prate želje svojih članova.

– Nekada nas oni i sami upućuju na knjige koje bi voleli da imamo na policama i mi se zaista u tom smislu i trudimo, a zahvalni smo i našim sugrađanima koji kupuju nove knjige i nakon čitanja ih poklone biblioteci. Godišnje tako dobijemo čak 100-200 veoma popularnih naslova.

Za neke naslove postoji i lista čekanja.

– To je počelo od serijala romana  „Pedeset nijansi“ kada je na listi čekanja bilo i četrdeset naših članova.  Tako tražen je bio i naslov „Ringišpil“ Jelene Bačić Alimpić, a sada su to knjige Fredrika Bakmana, Lusinde Rajli i Elene Ferante.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR