Škola omogućava zanatlijama da znanje potvrde diplomom

Građevinski radnici koji imaju zanat u svojim rukama, a nemaju potrebnu diplomu koja potvrđuje to znanje, moći će u budućnosti da to znanje potvrde i na papiru. Politehnička škola u Subotici je jedna od dvadeset i dve u zemlji koje učestvuju u programu priznavanja prethodnog učenja koji naša zemlja sprovodi uz podršku Evropske unije. Na ovaj način, firme će i na papiru imati potreban broj stručnjaka za određene poslove, radnici neće morati stalno da dokazuju zanat, a same škole ovim ulaze u svet neformalnog obrazovanja koji podrazumeva i programe obuka za sve one koji žele do zanata na ovaj način.

Armirači, zidari, tesari i rukovaoci građevinskih mašina. Brojni radnici su znanja ovih poslova stekli kroz dosadašnju radnu karijeru, ali za njih nemaju potvrdu na papiru, u vidu diplome. Politehnička škola u Subotici je jedna od škola u kojima će takvi radnici moći da prođu program sertifikacije tog znanja, kako bi i na papiru imali ono što već imaju u rukama.

 “To će onda kompanijama omogućiti da posluju legalno. Da se na konkurse, javne nabavke, na tendere, prijavljuju sa odgovarajućom strukturom svojih zaposlenih. Jer je činjenica da u kompanijama radi izvestan broj ljudi koji nije završio odgovarajuću školu, ali kroz decenijsku praksu u realizaciji tog svog zanimanja imaju kompetencije”- kaže direktor Politehničke škole u Subotici Iso Planić.

Pomoć u uvođenju škola u sistem neformalnog obrazovanja kroz obuke i priznavanje prethodnog učenja stiže iz Slovenije. Kvalifikacije koje zainteresovani steknu na ovaj način biće priznate na nivou Evropske unije.

“Zakon omogućava priznanje na onsovu standarda koji je zajednički i na osnovu zajedničkih alata koje i danas tu razvijamo za te dotične kvalifikacije”- kaže rukovodilac projekta Elido Bandelj.

Zainteresovanih kompanija i pojedinaca već ima, a prvi korak jeste sertifikacija programa obuka za pomenuta četiri obrazovna profila, što će omogućiti ne samo potvrdu već stečenog znanja, već i sticanje novog za sve druge zainteresovane u sistemu neformalnog obrazovanja.

RTVKOMENTARI

 1. Varoščanin kaže:

  Isto tako će im pomoći da se lakše zaposle u inostranstvu.

 2. S&S kaže:

  Škola sama sebe devalvira. Imamo već previše Megatrend diplomaca, sad još i ovo. Teško gradjevinarstvu kad se ovakvi stručnjaci nadju na gradilištu.

 3. Ovo je kaže:

  Legalizacija prodaje diploma bez regularne skolske obuke, bez pokrica.

 4. Petar G. kaže:

  Ovo u stvari nije ništa novo. Odavno sva JKP i organe državne uprave vode diletanti sa izmišljenim Megatrend/Singidunum/BK i sličnim diplomama. Nekima ni to nije dosta doplate još malo, pa budu i masteri.
  Ako mogu da u svim sferama naprednjačke države rukovode takvi. Šta onda fali da se zanatijama podele makar neki papiri? Kada zidaru, moleru ili tesaru pogledaš u dlanove lako se uveriš da li za život zarađuje radom. A kada počne da radi, brzo vidiš i ume li da uradi kvalitetno ili ne. Papir manje više.

 5. Ausländer kaže:

  @ Varoščanin
  09. 02. 2021. u 14:51

  Isto tako će im pomoći da se lakše zaposle u inostranstvu.

  Isto tako im moze pomoci u inostranstvu i da lakse izlete sa posla zbog nedovoljnog znanja i lose kvalifikacije. Naravno nece tek tako izleteti. Gazda ili personalni referent ce mu ljubazno reci – svaka vama cast na vasoj diplomi, nazalost vas rad u nasoj firmi smo mi nesto drugacije zamislili i nazalost moramo se rastati. Hvala na vasem trudu i sve najbolje u vasem buducem zivotu i radu.

 6. Pera kaže:

  Hvala za cenzuru. Suština svih “ekselentnosti” ne sme biti poznata. I ne znate koliko govorite ubijanjem govorenja.

 7. Ledenjak kaže:

  Po toj logici svaki vredan i pošten domaćin ,koji sam radi i popravlja svoje domaćinstvo ili sa svojim drugarima pomažu jedno drugom bi trebao da ima barem još tuce dipoloma Da se nadje zlu netrebalo kad nas isteraju napolje Inače priča se da se ovih dana traže švalje ,razmišljam da kod komšinice uzmem brzi kurs Možda može i ona da to overi na nekom parčetu papira, jer izgleda da institucija normalne škole više ne postoji.

 8. Pera kaže:

  Kako je ovaj “medij” “dobar”, “NIJE” cenzurisao moj NEOBJAVLJENI komentar. Ma, pravi “Milosrdni anđeo”.

  Uživajte u đubretu koje stvarate, valjajte se u njemu. To je vaša vrednost, vaša realnost, vaš domet, vaš život.

OSTAVITE KOMENTAR