Subotička fabrika vagona – nekada štrajkovi glađu, danas siguran posao

Nedavno se navršila decenija druge privatizacije subotičke fabrike vagona Bratstvo. Pre više od deset godina radnici ove fabrike štrajkovali su glađu, a danas novi vlasnici iz Slovačke ne mogu da nađu dovoljno radnika koliko im je potrebno za ostvarenje ambicija u Subotici.

Kašnjenje zarada, manjak posla, štrajkovi glađu. Ovako je to izgledalo u fabrici vagona Bratstvo pre više od deset godina. Danas, dijametralno suprotna slika. Radnika, koji koriste savremenu opremu, sada ima za trećinu više nego pre decenije, i u svakom momentu dobri zavarivači ovde mogu da računaju na siguran posao. Onima koji su tada radili da je neko ovo pričao – ne bi verovali.

“Prvih deset godina mog rada u Tartravagonki Bratstvo obeležili su štrajkovi, nesigurnost plasmana proizvoda, nezadovoljstvo radnika, restrukturiranje firme i svi ostali problemi koji su iz toga proizašli. Nakon dve hiljade jedanaeste, to jest nakon privatizacije od strane Tatravagonke Bratstvo je krenulo na bolje. Radnici su postali zadovoljniji. Nama radnicima je bila najbitnija zarada koja je redovna svakog meseca, proizvodnja je kontinuirana, radimo uglavnom za strane kupce, dakle za poznate kupce i jako se puno ulaže u modernizaciju proizvodnje”, kaže vođa projekata u Tatravagonka Bratstvo Izidor Vuković.

Preciznije, u to je uloženo više od trinaest miliona evra. Nova farbara, nova peskara, novi automati za zavarivanje. Iz proizvodnih pogona, nakon nebrojeno decenija izlaze novi vagoni, cisterne na železnim točkovima za kupce iz zapadne Evrope.

“Fabrika Tatravagonka Bratstvo biće jedna stabilna fabrika na tržištu gde može da radi nove, moderne vagone i gde ima deo kapaciteta za održavanje vagona, to znači za reviziju (remont i modernizaciju)”, veruje njen direktor Vladimir Sedlak.

I tu se priča ne završava. Pri kraju je izgradnja hale za proizvodnju novih vagona. Vlasnik je obezbedio kapital za ulaganje, a radnici svakoga dana ulažu napore da osvoje što više komponenti, kako bi procenat uvoznih delova u novim vagonima bio što manji, s ciljem da jednog dana prugama Evrope jure vagoni sto posto mejd in Subotica.

RTVKOMENTARI

 1. Loher kaže:

  Dok vas ne kupi Siemens unisti procese, razvija dobre majstore pa vas posle preproda

 2. Hajduk kaže:

  Bratstvo dobra kompanija? Možda bi trebalo da pitate zaposlene o uslovima u kojima rade, i njihovo mišljenje o kompaniji.. Ovako izgleda kao plaćena reklama. @ Loher dobrodošli u kapitalizam, velika riba jede malu, samo pare su bitne..

 3. Bivši kaže:

  Sve je dobro dok ne padne dizalica sa staze i ne usmrti radnika. Čekaj, pa to se dogodilo.

 4. Varioc kaže:

  Sve je to lepo napisano,ali realnost je malo drugačija,kolko su radnih sati,tj. Norma sati pokrali od radnika? Isti taj sedlak i krišak i njihov poltron Nikolić Milenko su hiljade ljudi oštetili za mnogo radnih sati,o tome ne pišete a? Daleko im lepa kuća!

 5. Marko kaže:

  Kako da ne…
  To što ste ukinuli prekovremeni rad i što su plate mizerne to ne spominjete?
  Radnici vam odlaze. Ni to ne spominjete

 6. On kaže:

  Istina bilo je ludo vreme,radiš mesecima a plate nema,vagoni se prave a para nigde,kralo se od radnika,neko se bogatio i ovajdio,da štrajkovalo,gladovalo u firmi ali i kući,luda vremena a ovi što se kite tudjom mukom,i stavljaju se u kontekst zrtve ni blizu nisu bili,nego su minirali štrajk na razne načine,sedeli kući ili radili nešto,dok je nekolicina njih bila bitku,čuvali firmu što je ostalo od nje,otimala od lopova firmu kako bi je vratili na ispravan put,i dala nekom ko evo ulaze nalazi posao,a to što se radi mimo ljudskosti to bi prepiso drzavi krivicu,što dozvoljava da se eksploatiše radna snaga,neplaća kako treba,kradu sati ili se radi po deset sati,za sitne pare,tu je drzava kriva,ista ta koja je i dovela Bratsvo do ponora pre prodaje Tatravagonki,

 7. Mučen kaže:

  Bratsvo ni b od njega..Najokoreli kapitalizam sa zapada u toj firmi vlada!!Kao ne mogu nac radnika pa naravno kad njim kicmu savijete do pucanja.I jos kad sindikat pardon nema sindikata za zastitu radnika…Samo prodane duse…

 8. Superstar kaže:

  Samo recite iskreno koliko kafa popijete za vreme radnog vremena,a o pušenju da ne govorimo i onda plate male,a kičma se lomi.Ha ha

 9. Bio radio i nikad više kaže:

  I dalje je tamo princip, što veći čekić u rukama, to bolji majstor. Realno takav posao treba da je plaćen minimum hiljadu evra na mesečnom nivou.

OSTAVITE KOMENTAR