Subotička „Fidelinka“ prodata za više od dva miliona evra

U poslednjih šest meseci imovina i ćerke-firme nekadašnje kompanije „Fidelinka“ iz Subotice, koja je u stečaju dužem od deset godina, prodate su za nešto više od dva miliona evra.

Neposrednom pogodbom prodata je imovina „Fabrike testa Fidelinka“ i „Fidelinka mlinarstvo“, dok je „Fidelinka – pekara“ prodata kao pravno lice. Pored njih, u pripremi je i prodaja preduzeća „Fidelinka –skrob“.

Pokretna imovina Fidelinkine fabrike testa, koju je činila oprema za proizvodnju testenine, od kojih su najvažnije linije za proizvodnju raznih vrsta testenine sa sopstvenim silos ćelijama, ponuđena je krajem prošle godine za prodaju putem neposredne pogodbe, s procenjenom vrednošću nešto većom od 106 miliona dinara.

Odbor poverilaca se složio sa ovom prodajom, pod uslovom da je najmanje prihatljiva ponuda od 100.001 evro, što je nešto više od deset odsto procenjene vrednosti imovine.

Fabrika testa Fidelinka u stečaju je od avgusta 2010. godine. U dva navrata tokom 2021. godine imovina preduzeća je nuđena na prodaju putem javnog nadmetanja, ali bez uspeha pošto nije bilo zainteresovanih ponuđača.

Na treći poziv su pristigle dve ponude, od kojih je prihvaćena 100.010 evra vredna ponuda preduzeća Matador 021 VS iz Vrbasa, što je nešto manje od 12 miliona dinara.

Najveći deo ove svote, nešto više od 9 miliona dinara uplaćeno je založnom poveriocu „EH investment“ iz Zemuna koje se pojavljuje kao poverilac i kupac mnogo vrednije imovine – brenda Fidelinke, kao i mašina i nepokretnosti „Fidelinka mlinarstva“.

Marta ove godine ponuđena je na prodaju neposrednom pogodbom imovina Fidelinka mlinarstva, koju čine nekretnine i oprema – silosi, sušare, vage, mlinovi, odnosno žig Fidelinke po ceni koja nije smela biti manja od 1,74 miliona evra. Nakon sprovedenog postupka neposredne pogodbe i pregovora sa ponuđačima, navedena imovina i brend Fidelinke prodati su „EH investment“-u krajem istog meseca po ceni od 1,79 miliona evra.

Ovo preduzeće je kao poverilac početkom februara dostavilo ponudu za kupovinu cele imovine preduzeća.

Fidelinka mlinarstvo u stečaju je od avgusta 2010. godine, a tokom 2016. godine prodati su silosi i oprema ovog preduzeća u Čantaviru i Bajmoku za nešto više od 42 miliona dinara.

Metodom prikupljanja javnih ponuda, početkom maja ove godine prodata je i „Fidelinka pekara“, kao pravno lice, koja je u stečaju od 2011. godine. Njena procenjena vrednost iznosila je 43,6 miliona, a prodata je po ceni duplo nižoj od procenjene vrednosti – 21,8 miliona dinara dosadašnjem zakupcu, kompaniji „Don Don“ iz Beograda.

Po poslednjem kvartalnom izvešaju, najam pekare ovo preduzeće je plaćalo nešto više od 282.000 dinara mesečno. Početni bilans na početku godine iznosio je nešto više od 227 miliona dinara u gotovini na računu, potraživanjima nekretninama i opremi, dok neizmerene obaveze poverilaca u stečaju iznose više od 3,2 milijarde dinara.

Krajem aprila ove godine oglašena je prodaja preduzeća „Fidelinka skrob“, takođe kao pravnog lica, čiju najvažniju imovinu predstavljaju skrobara i magacini i drugi objekti. Minimalna prihvatljiva cena, po oglasu, iznosi 57,7 miliona dinara.

„Fidelinka – skrob“ je u stečaju od septembra 2010. godine.

Sva navedena preduzeća predstavljaju ćerke-firme Kompanije Fidelinka koja je u stečaju od jula 2010. godine, a uz matičnu kompaniju i jedine stečajeve zavisnih preduzeća koji su još u toku, pošto su do sada zaključeni slučajevi stečaja preduzeća „Fidelinka nekretnine“, „Fidelinka coop“, „Fidelinka rent-a-car“, „Fidelinka – konditorski program“ i „Fidelinka – distribucija“.

 

RTVKOMENTARI

 1. Mozakss kaže:

  Da je pravde prvo bi prvo bi prethodnim vlasnicima se sudilo,poreskim organima da dokazu poreklo imovine ibnovca,odakle da kupe takvu fabriku,i posle je dovedu od bankrota..
  Dosmanski lopovi,kojima narod treba da sudi,a fabrika d ase vrati narodu i da bude drustveno preduzece.

 2. Nikola Fido kaže:

  @Mozakks, kakav DOS, ovo privatizovano po Miloševićevom zakonu o svojinskoj transformaciji. Akcije pripale radnicima, radnici ih prodali kome su već prodali.

 3. Eto sad nema vise niceg kaže:

  Ovo nebi bilo da nebi zuti i cede.
  A ova prodaj nemozes povatati ko kome sta placa.
  Uzas

 4. Astor kaže:

  Hoće li nas sad preplaviti horde gladnih zombi migranata

 5. Anonimni kaže:

  Bruka za giganta,sve lopov do lopova,nepravda i Direktora Vujačića oteraše u grob,koji je toliko godina živeo i rdio za fidelinku.užas

 6. Radnik bivse firme kaže:

  Sve se moze rasprcati, sto smo tesko izgradili…Mafijasluk—

 7. Neko ko vidi sve kaže:

  Lopov Ceda Jovanovich unistio,a niko odgovarati nece,sramota.

 8. Danilo kaže:

  Ovde su umesani lokalni demokratski kerovi!

 9. Mirjana kaže:

  Svi bivši direktori se prevrću u grobu! Stvorili moćnu firmu. Ali „miševi“ razvukli, Slobu izdali, pa namerno uništili!
  Možemo samo žaliti…

 10. Nikola kaže:

  E zato je Čeda čekao izborne rezultate u sedištu Vođine sekte onu noć. I najsrdačnije mu čestitao bio.

OSTAVITE KOMENTAR

42 + = 45

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 6 + 12 ?
Please leave these two fields as-is: