Subotička filharmonija pred gašenjem

Subotička filharmonija, prvi orkestar te vrste na tlu bivše Jugoslavije, osnovana još 1908. godine, navodi da u poslednjih nekoliko godina nema nikakvu finansijsku podršku nadležnih gradskih službi.

Poslednji koncert Subotička filharmonija održala je 2016. godine, i svi dalji pokušaji da se obezbedi finansiranje i rad orkestra kroz sada jedino moguće projektno finansiranje završavali su se, kako navode u orkestru, odbijanjem projekata Filharmonije. Obrazloženja su, kako dodaju, bila da su projekti “loše napisani” ili pak “nepotpuni”, a zamereno im je i da “nisu naveli istorijat orkestra”.

Iz Sekretarijata za društvene delatnosti Subotice za Radio Slobodna Evropa (RSE) navode da je 2017. godine ovom orkestru dodeljeno 90 hiljada dinara (oko 760 evra), za projekat “Betovenijada” (Dani Betovena). Ovaj novac, odgovaraju u Filharmoniji, nije bio dovoljan da pokrije ni polovinu troškova takvog projekta.

Odustali od konkursa

Naredne godine na konkursu Filharmonija nije podnela potpunu dokumentaciju, te komisija nije ni uzela u razmatranje njihovu prijavu, navode u Sekretarijatu za društvene delatnosti.

Nakon ova dva iskustva, u Filharmoniji su odlučili da više ne konkurišu. Orkestar je sada, uz status udruženja građana, bez sopstvenih prostorija i sredstava za normalan rad, kaže za RSE Imre Tot, šef sekcije violista.

“U mnogim gradovima i državama filharmonijski orkestri se tretiraju kao bitne kulturne institucije, poput pozorišta ili biblioteke, čime je njihov rad osiguran. Subotička filharmonija je trenutno bez stalnog finansiranja, time i bez mogućnosti održavanja koncerata. Moje je mišljenje da je to posledica nedostatka volje i sluha komisije za projekte i članova gradske uprave zaduženih za kulturu, ali takođe i nacionalnih saveta”, rekao je Tot.

On navodi da Nacionalni saveti “podržavaju kulturne sadržaje svojih zajednica, ali samo ako se oni odnose na etno i folklorne muzičke forme”, dok u radu filharmonije “ne vide nikakav nacionalni značaj”.

“U orkestru, međutim, ima muzičara svih nacionalnosti, ali je od toga svakako mnogo važnije da se kroz rad ovakvog orkestra neguju i čuvaju muzička dela i mađarskog, i hrvatskog, i srpskog naroda. Poseban problem koji se iz toga očitava je činjenica da kulturni radnici ne vide značaj klasične muzike čak ni kao nečije nacionalno nasleđe. A njena univerzalna vrednost očito je izvan kriterijuma koji se danas postavljaju u kulturi”, navodi Tot.

Kulturno nasleđe Subotice

Subotička filharmonija je jedna od najprepoznatljivih institucija kulturnog nasleđa ovog vojvođanskog grada, na krajnjem severu Srbije. Osnovao ju je poznati tada austrougarski kompozitor Erne Lanji, 1908. godine, a iste godine orkestar je održao i svoj prvi koncert.

“Ovaj orkestar ima takvu prošlost kakvom se jako mali broj orkestara sa ovog prostora može pohvaliti. Zaista veliki muzičari XX veka su nastupali sa subotičkom filharmonijom. Ovaj orkestar je najstariji orkestar u staroj Jugoslaviji. Znači, pre Beograda, pre Novog Sada, Sarajeva, Zagreba i Ljubljane Subotica je imala svoj filharmonijski orkestar, uz operu”, kaže direktor Subotičke filharmonije Žiga Pal.

Do Prvog svetskog rata održano je 20 koncerata, na kojima su se pojavljivala svetski poznata muzička imena poput Pabla Casalsa, Bele Bartóka, Jenea Hubaija. Nakon Prvog svetskog rata nastalo je izvesno zatišje u radu, delom uzrokovano i smrću Ernesta Lanjija. Rad se obnavlja 30-ih godina, a pun zamah Filharmonija dobija posle 1945. godine, naročito pod dirigentskom palicom Milana Asića.

Velikani muzičke i operske scene

Uz nekoliko kasnijih dirigentskih izmena, Subotička filharmonija je uspešno nastupala u narednim decenijama oslanjajući se pre svega na sopstvene talentovane muzičare, školovane u gradskoj muzičkoj školi, ali su bila česta i gostovanja poznatih imena muzičke i operske scene tadašnje Jugoslavije – Miroslava Čangalovića, Gerturde Munitić, Jovana Kolundžije, Lajka Felixa, Dragane del Monako, Rite Kinke.

Na repertoaru subotičkih muzičara na oko 250 održanih koncerata nalazila su se dela gotovo svih velikih kompozitora, od Baha, Betovena, Štrausa, Mocarta, Lista, do Mokranjca, Konjovića, Hristića i Zajca.

Posle drugog svetskog rata, jezgro Subotičke filharmonije su činili muzičari koji su bili zaposleni u Narodnom pozorištu u tom gradu, a njima su se pridružili profesori i talentovani učenici Muzičke škole. Umesto onih koji su otišli u penziju, nisu primljeni novi muzičari pa je sam pozorišni orkestar nestao.

Filharmonija je reorganizovana 2007. godine, a tadašnja gradska uprava podržavala je napore subotičkih muzičara kako bi Filharmonija naredne 2008. godine proslavila sto godina postojanja. Namera je bila da se formira kvalitetan orkestar koji će odgovoriti potrebama novog, renoviranog, subotičkog pozorišta.

Poslednji nastup pre tri godine

Do 2016. orkestar je tradicionalno nastupao pred građanima Subotice najmanje dva puta godišnje, za novogodišnje praznike i za Dan grada. Te godine održan je praktično poslednji koncert, kada prestaje i finanasiranje orkestra, navode u Filharmoniji.

Od 2016. godine, vlast u Subotici čini koalicija Srpske napredne stranke, predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Saveza vojvođanskih Mađara.

“Iz meni nepoznatih razloga, grad je odlučio da finansijski ne podržava Filharmoniju. A da se stvori iluzija da je sačuvana tradicija simfonijskog muziciranja, dovode se muzičari sa strane iz drugih gradova i zbunjuje se publika jer se taj orkestar predstavlja kao subotički orkestar, koji nikako nije identičan sa onim koji je osnovan 1908. godine. Istovremeno, subotički muzičari ne dobijaju priliku za nastupe”, kaže šef sekcije violista Filharmonije Imre Tot.

Sa violinom na ulicu

Tot navodi da bi rešenje bi da se osnuje javna institucija Simfonijski orkestar, kao što je to pozorište ili muzej pod pokroviteljstvom grada ili pokrajine Vojvodini, ili da orkestar radi u sklopu pozorišta, kao pozorišni ansambl, što je iskustvo i nekih drugih gradova.

“To je samo stvar političke volje nadležnih u gradu. Do sada ona nije postojala. Sve do prethodnog saziva gradske skupštine, postojala je volja da se do neke mere orkestar finansira, ali nikada nije postojala volja da se ovaj simfonijski orkestar, najstariji u Srbiji, dovede u neki status institucije kulture”, navodi Imre Tot

Direktor Subotičke filharmonije Žiga Pal navodi da je u drugim državama muzička kultura na mnogo višem nivou.

“Na žalost, kod nas kultura propada. Mnogo je važnije da imamo one grozote na televiziji, onaj rijaliti šou i takve stvari, što ja ne razumem, ali na kraju ako to narod voli, nek voli. Ali za mene je zaista sramota da vidim na društvenim mrežama da devojka koja svira violinu, i koja je osvojila prvu nagradu u Italiji mora da svira na ulici. E pa to je naša sramota. To je naš obraz, obraz ovog društva i obraz političara ove zemlje”, kaže Pal

Direktor Subotičke filharmonije najavljuje potragu za sponzorima koji će pomoći da se okrkestar sa tradicijom dugom 111 godina ne ugasi. U minimalnom sastavu i dalje sviraju, a za decembar su dobili poziv za nastup u Budimpešti.

 

Slobodna EvropaKOMENTARI

 1. .... kaže:

  Ako se dozvoli da se ugasi Subotička filharmonija to će biti sramota za Suboticu!
  Molimo sve nadležne koji mogu da pomognu i da vrate Orkestar na pravi kolosek… Sve mi nije dobro čitajući ovu vest… Definitivno se Subotica gasi ali probajte ljudi pomoći da nešto ipak i ostane u toj Subotici.

 2. Petar kaže:

  Sramota. Za kakve gluposti oni u Gradskoj kući odobravaju pare, svedoci smo svakoga dana. Na primer-Tri miliona za “potapajuće stubiće.” Taj projekat je bio dobro napisan, imao je odeljak o “ugradnji”. Stubići na korzou, stubić ili dva u Morinju, prolazi projekat.
  Simfonijski orkestar će se ugasiti.
  Simfonijskom orkestru se nema kako ugraditi, pa projekat ne može ni da prođe. A nisu pogodni da sviraju Toletu, Vladi i Bogdanu na Crnogorskoj večeri. Tamo je zavijala Jadranka Barjaktarević.
  Biblioteku nam obnavlja susedna država. Šta će njima Biblioteka, jedva sriču poruke kada im stignu na skupe službene telefone. Zadužili nekoga od referenata da pročita nešto od Danila Kiša pa da im prepriča, da ne bude da nikakvog pojma nemaju kada su ga izglasavali za počasnog građanina.
  Kultura je odavno napustila naš grad.

 3. HPTN kaže:

  pa, dobro, doće Bora Drljača opet, šta se sekirate…

 4. Takodje kaže:

  Subotička filharmonija, prvi orkestar te vrste na tlu bivše Jugoslavije, osnovana još 1908

  Ni veceg sela,ni vecih kompleksa.Prva?To bać Stipe je dirigent izmedju 2 okopavanja kukuruza ?
  Ili je osnovana u famoznoj miani zvanoj Boss ?
  Msm,Suboticanima PRVOJ u sferi “biti”
  Pazi ….najbitnije stvari Subotice???
  Filharmonija
  Narodno pozoriste
  Sinagoga
  Gradska kuca
  Picerija Bos
  Buvljak
  Palic
  Pronadji zagadjeno ili zalutalo ili opsednuto ili …

 5. Raspop Teodosije kaže:

  Ma koga od odgovornih boli ona stvar za kulturu. Biće za Boru Dljaču i za “Zavičajne dane”. Tada će da se vataju za uši zavijaju oko Gradske kuće, dok se na sred Trga krčka ajvar u zarđalim smederevcima. Povraća mi se od ovoga u šta se pretvorio ovaj naš lepi grad. Međutim, sami smo krivi. Imali smo primer Grka na Kipru i ništa iz toga nismo naučili…

 6. Takodje kaže:

  Pazi minusa za 2 sata.Upravo sam to i napisao.Da je kojim slucajem isti broj pluseva bio,poruka bi bila totalno promasena.

 7. adkersu kaže:

  Takodje – pronađoh zagaDJeno, zalutalo i opsednuto: Vaše razmišljanje i vama sličnih, a u slobodno vreme probajte da se opismenite. Verujte mi, to ne boli.

 8. Salamander kaže:

  Propadanje kulture je evidentno jer ne postoji ni ustanova koja bi vodila računa o tome – ako i postoji ne oglašava se niti preduzima nešto povodom ovoga. S obzirom u kojim uslovima je Subotička Filharmonija opstajala ja se divim tim ljudim na entuzijazmu i zalaganju da doprinesu ovom gradu nešto drugačije što nema veze sa kafanskim pevaljkama. Jedno od najlepših dešavanja je bio božićno-novogodišnji koncert i te godine kada je na korzou bio postavljen video-bim uživali su svi građani kako oni u gradskoj kući tako i oni napolju – prvi put sam zapazio da ne treba mnogo da ljudi u centru sami od sebe zaplešu valcer. Samo koje milionče manje u džepove i bilo bi i za filharmoniju koja zaista zaslužuje makar jedan mali deo pažnje lokalnih vlastodržaca bez obzira što klasična muzika preti da ugrozi njihov plemenski mentalitet jer podstiče kulturni napredak.

 9. No pasaran kaže:

  @HPTN – Ne, doći će ti Tompson pa se nećeš gaditi i proseravati!

 10. punisher kaže:

  bitno da zavicajci i crnogorci dobijaju pare iz budzeta a nas suboticane ko je*e.
  Balkanizacija naseg prelepog grada je uspela. Postali smo selendra, bez kulture i bez morala. Bravo za labana, bravo za naprednjake i svm, bravo za zutu bandu, bravo za sve politicare i za sve politicke partije i veliki pozdrav za njihove mame….

 11. Istina... kaže:

  Tikva se pokondirila pa ima “filharmoniju”. A na trgu u sred “grada” organizuje festivale mangulica, kobasica i slanina. Licemerje ili palanaštvo? Biće da je oboje.

 12. HPTN kaže:

  Pazi ovi što jedan odmah pominje piceriju i buvljak u istom kontekstu kao filharmoniju, gradsku kuću i sinagogu, a onda dolazi drugi i podmeće mi Tompsona, iako niko nije pominjao ni buvljak, a tek Tompsona nije niko.

  To je taj satanski narativ u kome ko god da se pobuni, makar na internetu – odmah mu se podmeće da je ili neotesan, neobrazovan, da bulazni kao nešto, ili bogami – čak i fašista.

  Da nam je mili Bog u pomoći sa ovakvima.

 13. Allegro furioso kaže:

  @ Istina
  Verovao ti ili ne ali bez Mangulice nema ni filharmonije. To ti je isto kao i kod vas u pasivnim krajevima. Kada nema kacamaka, nema ni guslara. Uzgred mi gradjani, urbanizovani Suboticani iz gradjanskih porodica, jedemo kobasice i slaninu, i to nas ni najmanje ne sprecava da posecujemo koncerte filharmonije.

 14. Milenija kaže:

  Ovo se zove OKUPACIJA!

 15. Anonimni kaže:

  Gledam naslovnu crno – belu fotografiju snimljenu valjda negde na pocetku 60 -tih godina. Pitam se da li su mogli u snu, da tadasnji muzicari na celu sa Milanom Asicem (u sredini fotografije) samo da pomisle da ce jedna takva institucija kao sto je filharmonija doziveti takav kraj. Pa jos u Subotici !?

 16. Salamander kaže:

  Vidim da se svi prepucavaju oko palančkog mentaliteta, mangulica i ostalih stvari, ali poenta je u tome da ako postoje sredstva za nastupe nekih po meni marginalnih likova koji se pozivaju u centar grada kao izvođači za velike pare onda bi se moralo naći para i za filharmoniju koja postoji preko 100 godina i koja je proizvela svetski poznate umetnike. Što se tiče mangulica festa, kobasica i vašara u centru i to treba podržati jer svako ima svoj ukus i afinitete, pa i narodnjake koji se pozivaju da upriliče razne manifestacije – stvar je u tome da treba da se ugodi svačijem ukusu, a da se održi minimum stare gradske kulture (ne palančke) jer ako nije nekome poznato u prošlosti su i zemljoradnici (ako neko želi seljaci) u Subotici nakon “namirivanja stoke” išli da slušaju Subotičku filharmoniju. Nema tu ništa loše i nikakvog licemerja da čovek malo proširi vidike u svim muzičkim pravcima i bez obzira na obrazovanje, naciju ili bilo kakvu pripadnost dozvoli sebi da upozna drugačiju kulturu kao i da predstavi drugima svoju.

 17. Anonimni kaže:

  Da li su nasi lokalni seljaci nakon sto namire stoku isli na koncert filharmonije, nije mi poznato. Da su nasi lokalni seljaci odlazili u pozoriste to mi je licno i te kako poznato. Uostalom Mika Jancikin ziva istorija Subotickog pozorista bi siguno imao nesto i na tu temu da kaze.

 18. Bleiburg kaže:

  @Milenija, odnosno Una Rosić.
  Ti se mani držanja pridike Subotičanima.
  Znamo kakve bi ste vi događaje organizovali na trgu. Imali smo neki dan prilike da vidimo i koncert na Splitskoj rivi u vašoj organizaciji.

 19. Frantz Liszt kaže:

  Umesto vrednosti Alpe Adria dobili ste vrednosti Prokletije Anadolija.Kulturna granica je povučena,stado će biti sa ove strane tora sa pripadajućim”kulturnom” ponudom.

 20. Bački kaže:

  Došli smo do tačke gde se otvoreno vrši nasilno rasformiravanje kulturnog nasleđa Subotice koje je utvrđeno i nastalo daleko pre okupacije od strane SHS. Od najnovijeg izvesnog gašenja filharmonije, preko lažne obnove pozorišta i tako sve do progona manjina iz grada. Zaista je neukusno koliko crnogorska mafija i navodni srpski nacionalisti koji su okupirali ovaj grad to sve rade toliko transparentno i slobodno, bukvalno pred očima Subotice i subotičana. kako je sve to danas moguće kad Aleksandar Vučić i njegova SNS uporno trube preko malih ekrana da je Srbija zemlja najveće tolerancije i međusobnog razumevanja? Gradonačelnik grada koji je otvoreno pretio smrću njegovom partijskom kolegi, na kraju je dobio i partijsku nagrade za takvo sileđijsko ponašanje dok njegovi opaki momci mogu da rade šta hoće po gradu. Dokle više?

 21. Čačanin Rezident kaže:

  @Bački
  Dobro zapažanje,samo oko CG mafije si pogrešio u pitanju su podizvođači i lažne patriote podmetnute kao kukavičje jaje.

 22. Dragi Điki kaže:

  Kakva sad crnogorska mafija i kukanje zbog filharmonije. Milioni su otišli na Cakanu i Boru Drljaču. Subotičani su imali demokratske izbore i glasali su za ovu vlast. Koliko čujem, glasaće ponovo. Treba im Laban i Spasoje da ih šamara. Ko zna zašto…
  Jednonacionalni Tavankut glasa za SNS. Zašto Mađari glasaju za takvu vlast? Da li neko zna?

 23. Brđanin kaže:

  Subotičani nemaju muda.To su snishodljivci ,kukavice,…Jer svako društvo ima vlast kakvu zaslužuje.

 24. Takodje kaže:

  Dragi Điki
  Madjari glasaju jer im ne diraju Č…..Najveceg lopova u istoriji Szabadke.

 25. Istina... kaže:

  @Backi

  Davno sam prozreo da si agent Agenture. Vama je zao sto vam nije uspeo Sesti oktobar po ugledu na Oktobarsku revoluciju. Iz vas izbija mrznja po verskom, nacionalnom, rasnom i drugom osnovu. Najvise biste voleli da ne postoji niko sem vas i na tome radite vekovima. Tome vas uci vasa Ideologija. Nick “Backi” koristite da biste lokal-patriot-emotivno pridobili neuke Bacvane za vas globalni interesni agitprop kojim ste zaposeli i ovaj portal. Vi ste Zlo sveta, cak i vasi intelektualci to javno priznaju. Ne pripadam nikome, stitim sebe i moje od vas i vasih sluga u koje spadaju DOS i neDOS, sve stranke “razlicitih” ideologija, cela vlada i nevladin sektor tzv. Cetvrta grana vlasti. Vidite, svi vi “Backi” i ostalih nickova u zavisnosti od potreba agitpropa, nismo svi glupi iako ljude uporno pokusavate takvima da stvorite. Od mene necete dobiti nista, sve moje je samo moje, dzaba vam cele vase masinerije Antisistem. Uzivam da vam kvarim planove, da mozete likvidirali biste me fizicki a kako ne mozete satanizujete me da biste umanjili moj uticaj na one koje koristite vasom izlizanom matricom. I vasa briga za ovu Simfoniju je lazna, klasican napad na nedovoljno servilne marionete. Sta je sledece? Saht bez poklopca koji “ugrozava zivote gradjana i gradjanki Subotice i Vojvodine, demokratiju i put u Evropu”? Ah, da, to smo vec imali. Smislicete vec neku budalastinu da optuzite dezurne krivce.

 26. Azem kaže:

  Albanija nema svoju filharmoniju…….

 27. Rax kaže:

  Ovi sto nam odlucuju o zivotu i smrti nemaju potrebu za ovu vrstu muziciranja, pevace nam ivica dacic, plesati ex predsednik nikolic, doci ce nam ceca i meca, nindza i ko zna koji sve veliki umetnici ove nam zemlje. Naravno da se namerno unistava sva nasa kultura neki bi rekli milosevic i mnogobrojni naslednici su polupametni, velika greska! ,jako dobro i sa izuzetnim kontinuitetom rade na planu, koji su zapoceli 90-tih.

 28. stormwatch kaže:

  @Brdzhanin

  Vi brdzhani posebno nemate muda, a mislite da ih imate…cim nestane zaledjine od vase kriminalne vlasti, mafije, krimosa, jataka i kumova….nestaje i muda…vi ste jaki i dichni samo kada u choporu treba drkati slabije od sebe, siromashne, penzionere, potlachene i one na chijoj grbachi zivite (ali ne zadugo)….a i to kada se skupite u grupu koja se prethodno razbila od droge i alkohola, samo tako ste dichni i kurcheviti…..inace solo niko ne sme da pisne.

 29. .... kaže:

  @Rax-a ti uzmi instrument po svom izboru, pa na trg i bori se Bahovim fugama i tokatama protiv tih što ti odlučuju o životu i smrti.

 30. Wajk kaže:

  Ne treba se čuditi ničemu od ovih zavičajaca,pa oni bi rušili i gradsku kuću samo da satru sve što podseća na Ugarske korene ovog grada!Normalno da im smeta institucija koja je osnovana 1908.godine i koja ima rukovodioce koji se zovu tobože neki Žiga i Imre!Najžalosnije je što se svemu ovome asistira PastoroLovaševa klijentura,čuvajući svoje privilegije.

 31. voyager kaže:

  Sve je tu jasno, treba unistiti sve sto nisu stvorili naprednjaci i njihova “svita”. A kako nisu stvorili nista sem palanke od nekada vrlo prihvatljivog grada Subotice, ostaje samo -unistiti sve (po mogucnoscu kradjom). Manite se naprednjaci rasprave o kulturi, trebaju vam jos stotine godina.

OSTAVITE KOMENTAR