Subotička filharmonija organizuje onlajn takmičenje dirigenata iz celog sveta

Protekla godina je bila izuzetno teška za kulturne delatnike, kako za pojedince tako i za zaposlene u ustanovama kulture. Ova godina će, pre svemu sudeći, takođe biti puna izazova, ali to ne znači da će ona proteći bez određenih aktivnosti. Subotička filharmonija recimo planira da baš ove godine pokrene jedno novo takmičenje.

Subotička Sinagoga je vrlo brzo nakon dugogodišnje i sveobuhvatne obnove postala jedno od najposećenijih mesta u gradu na severu pokrajine. Turisti su dolazili iz čitavog sveta kako bi se divili ovoj lepotici u centru Subotice, ali je onda stigla ta nesretna 2020. godina i epidemija korona virusa, i praktično je iz jednog trenutka u drugi sve stalo. Manifestacije najavljene za tu godinu su otkazane, a i posete Sinagogi su svedene na goste iz Srbije. I pored toga u ovoj ustanovi nisu nezadovoljni.

“Fondacija “Subotička Sinagoga”, bez obzira na trenutnu situaciju i bez obzira na to što epidemija još uvek traje, otvorena je svaki dan. Mi smo ponosno završili i 2020. godinu, koja je zaista bila neobična, ali to da smo imali 6500 posetilaca prošle godine, uglavnom iz Srbije, mislim da je broj koji daje nadu”, kaže Hajnalka Ileš, koordinator Fondacije “Subotička Sinagoga”.

Prošla godina je bila vanredna i za Subotičku filharmoniju. Koncerata je bilo manje, a manje je bilo i gostovanja. Ova godina će takođe biti drugačija, ali planova već ima. Jedan od najznačajnijih se vezuje za organizovanje takmičenja za dirigente, prvog takmičenja te vrste u našoj zemlji. Osnovna ideja je da se u Subotici dovedu dirigenti iz čitavog sveta, ali će zbog pandemije ovo prvo takmičenje biti održano onlajn.

“Širom sveta sada postoji nova tendencija, da se organizuju onlajn koncerti, odnosno lajv strim koncerti, odnosno onlajn takmičenja, nažalost, kažem nažalost zbog ove epidemije. Mi smo mislili da je vreme da se i mi malo unapredimo i da napravimo nemoguće u suštini, sada, u ova teška vremena. Kako izgleda uspećemo da ostvarimo ono što smo mislili da ćemo ove godine odraditi”, objašnjava Žiga Pal, direktor i prva violina Subotičke filharmonije.

Interesovanje za takmičenje je veliko, pa je samo u prvih deset dana, od objavljivanja propozicija, učešće prijavilo više od 50 dirigenata iz čitavog sveta.

RTVKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

19 + = 26