“Subotička toplana” počela grejnu sezonu za 10.500 potrošača

Nakon što je uspešno završila remont postojenja i “tople probe”, JKP “Subotička toplana” otpočela je grejnu sezonu. Oni koji ne koriste daljinski sistem grejanja, uglavnom su već ranije nabavili ogrev u drvarama koje su dobro snabdevene. Ipak, ima dosta i onih koji drvo ili ugalj kupuju tek sada, i to – na džakove.

JKP “Subotička toplana” počela je grejnu sezonu za oko 10.500 domaćinstava i poslovnih potrošača. Tome su prethodile “tople probe” kao i remont kotla, pumpnog postrojenja i hidraulične skretnice. To je zahtevalo značajnu investiciju, a očekuje se da će ona doprineti poboljšanju kvaliteta usluge daljinskog sistema grejanja kao i uštedama za korisnike.

“Ovim remontima povećavamo našu energetsku efikasnost. Građanima i poslovnim potrošačima koji koriste naše usluge poručujemo da mogu mirno da dočekaju zimu. Sigurno će im biti dovoljno toplo u stanovima i neće imati nikakvih problema sa isporukom toplotne energije”, izjavio je Predrag Bobić, direktor JKP “Subotička toplana”.

Oni koji se greju posredstvom “Subotičke toplane”, dobijaju račune koji predstavljaju zbir fiksne cene od 28,8 dinara po kvadratnom metru i varijabilnog dela za potrošnju u iznosu od 5,13 dinara po kilovat času. A oni koji su za grejanje odabrali drvo ili ugalj, tek dopunjavaju postojeće zalihe, tako da je potražnja u drvarama prepolovljena u odnosu na prošlu zimu.

“Cena tone uglja iz Banovića je 14.500 dinara, sušenog kolubarskog 13.500, lignita iz Kreke 12.100, a običnog kolubarskog lignita 8.200 dinara. Kada je ogrevno drvo u pitanju, bez obzira na vrstu – da li je bukva, hrast, grab ili cer – za sve je cena 6.000 dinara po kubnom metru, sa uračunatim pilanjem i prevozom”, kaže Lajčo Bašić Palković iz drvare u Subotici.

U drvarama kažu da mnogi Subotičani ogrevno drvo i ugalj kupuju i na džakove. Prilikom ovakve kupovine, cena uglja je 450, a drveta 550 dinara. U drvarama kažu da dnevno prodaju između 60 i stotinu džakova ogreva.

RTVKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR