Subotičke ROBNE KUĆE

Savremene robne kuće su u vreme velike Jugoslavije za jedan grad predstavljale jednu od najprestižnijih stvari. Grad koji nije imao robnu kuću, nije ni bio pravi grad. Stare prodavnice i dućani, pa i ono što se zvalo „robne kuće“,  još su bili oni klasični, sa pultom, a prava robna kuća značilo je : pokretne stepenice, razna odeljenja na više spratova i moderno dizajniran prostor.

Danas treba upregnuti maštu da bi se dočaralo šta su pre 40 godina značile POKRETNE STEPENICE. Tadašnji jugoslovenski centri imali su jednu ili dve, a Subotica do 1987. čak četiri robne kuće. Da li blizina Mađarske i živ malogranični promet, tek nešto je sigurno opravdavalo ulaganje u veće trgovačke kapacitete. Preko granice, Segedin je do sredine osamdesetih imao samo jednu robnu kuću (Centrum).
Prvi je stigao STANDARD (zagrebačko poslovno udruženje Standard konfekcija). Na mestu poslednje prizemne zgrade u ulici Matka Vukovića, novembra 1971. godine, otvoren je moderan objekat sa tri sprata, izuzetno solidan, tada najsavremeniji u Vojvodini. Domaće i inostrane firme, roba široke potrošnje, dečija, ženska i muška konfekcija, odeljenje sa igračkama i tobogan, kafić…

Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika

Godinu dana ranije, na Paliću je otvorena Robna Kuća Inex.

Te 1971. srušen je stari mlin i teren je raščišćen za RK BEOGRAD, tada najveći trgovački maloprodajni sistem u Jugoslaviji. Idejni projekat je predvideo da se arhitektura prilagodi okruženju, čak i da se na fasadu stave ukrasi sa srušenog restorana Mali Mir ali tim ukrasima više nije moglo da se uđe u trag. Međutim, kad kod nas nešto stane, onda to stoji decenijama i taj plac je postao ruglo narednih 16 godina.

Stari mlin

U međuvremenu, 1976. godine, subotički Namateks je otvorio veliku robnu kuću CENTAR, na mestu već pomenute gostionice Mali Mir.
Prizemlje, dva sprata i na krovu Kafe BAR i prodavnica sportske i lovačke opreme. Veliki prostor i tada vrlo moderna arhitektonska rešenja.

Otvaranje RK Centar

Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Iako je RK Beograd stigao u svaku varoš, u Subotici je još stajao prazan zaparložen plac na samom Korzou. Već se razmišljalo i o sadnji drveća na tom prostoru, ne bi li se bar privremeno kultivisao.
Najzad, došao je april 1987. i osvanula je nova RK BEOGRAD, četrdesetprva po redu, a peta u zemlji po veličini. Sada je ona ubedljivo najbolje snabdevena i interesovanje je s razlogom veliko.

Prvog dana jednom kupcu nagrada – KOLOR Televizor

Otvaranju su prisustvovali gradonačelnici Subotice i Beograda. Radi ilustracije kakav je bio politički jezik toga doba, evo šta je istakao Aleksandar Bakočević, predsednik skupštine grada Beograda:
„Opredeljivanjem za ovakav oblik snabdevanja i komuniciranja između trgovine i kupaca, radnim ljudima i građanima biće obezbeđen još viši nivo života…U politici društveno ekonomskog razvoja Beograda, postavili smo ambiciozne i još veće zahteve trgovini čiji udeo mora biti daleko veći u ukupnom privređivanju sa stanovišta unapređenja prometa roba, jačanja jedinstvenog tržišta i ostvarivanja većeg uticaja na menjanje stanja u proizvodnoj sferi bla, bla, bla…

LanskyKOMENTARI

  1. sasa oldtimer kaže:

    taj prvi kupac u robnoj kuci Beograd je moja komsinica Kata Pavlovic sa prozivke .Ako se dobro secam pricala je mojoj majici da je sa sinom i muzem otisla jos u 7 sati ispred i cekala.Dobila je EI Nis tv u boji sa daljinskim (nalik na pola cigle)

  2. djomla kaže:

    Zanimljivo je da su sve tri robne kuce nikle u centru grada, a kako i ne bi, kada su sve te firme bile drzavne. Danas je malo dugacija situacija, trzni centri se grade na pariferiji jer je plac u centru skup, mada mozda dobijemo jos jednu "robnu kucu" u samom centru. Ko zna.

    Tuzno je to sto su trenutno sve te robne kuce u katastoralnom stanju, ni blizu nekadasnjim. Cak i Gallerija kao novi centar nije uspela da promeni situaciju u gradu, vec se i ona utopila u ovadsnje mrtvilo. Buvljak je pobedio.

OSTAVITE KOMENTAR