Subotičke škole i predškolske ustanove spremno dočekuju povratak dece

Subotičke škole i predškolske ustanove spremno dočekuju povratak dece, tvrde u gradskoj upravi. Sve instrukcije ministarstva su, pre njihovim tvrdnjama, sprovedene u delo.

Zahvaljujući prostornim kapacitetima, druga najveća osnovna škola u Subotici uspela je da obezbedi više nego dovoljnu socijalnu distancu među učenicima.

Tako će niži razredi ići u prepodnevnoj smeni, s tim da prva dva razreda idu u posebnom objektu, dok će viši razredi ići u popodnevnoj, razdvojeni po spratovima i sposebnim ulazima i prostorima za odmor.

I to prvih petnaest prve nedelje ponedeljkom, sredom i petkom, a ostatak utorkom i četvrtkom, a sledeće nedelje obrnuto. U danima kada ne idu u školu, ono što su njihovi drugari slušali uživo biće u gugl učionici, a sve zajedno će biti usklađeno sa nastavom koja će biti na televiziji.

“Prilikom testiranja đaka u našoj školi, odziv učenika koji dolaze u školu izuzetno velik. Od osam stotina učenika koliko broji naša škola, svega deset učenika se izjasnilo za onlajn nastavu, ali će ti učenici pratiti gradivo onlajn, preko gugl učionice pratiti ono što im nastavnici postave, ali će morati dolaziti u školu na kontrolne zadatke i odgovaranja”, kaže direktor Osnovne škole “Sonja Marinković” Pajica Bašić.

Između dve smene biće dovoljno vremena da se dezinfikuju svi prostori. Sredstava ima dovoljno. U svakoj učionici su sapuni, dezinfekciona sredstva, obaveštenja, a prvi čas biće posvećen upravo Kovidu19 i svemu novom što je doneo u školski sistem.

“Ono što je bitno istaći jeste da se maska mora nositi. Izuzetak je jedino kada dete sedne za svoje mesto u klupi gde je sam u klupi. E, onda može da odloži masku, s tim da, takve su preporuke, da ukoliko želi da odgovara ili da nešto kaže, mora staviti ponovo masku”, naglašava Bašić.

U Gradskoj upravi tvrde da su i sve ostale osnovne škole u Subotici spremne za izazove koje donosi ovogodišnji prvi septembar u smislu organizacije, dok su dezinfekciona sredstva bili dužni da obezbede rebalansima budžeta, a za te namene postoje sredstva i u gradskom budžetu.

“Što se tiče osnovnih pravila koje je ministarstvo propisalo – svaka škola u Subotici, ja garantujem, da će da se pridržava toga, da se pridržava već toga i zato i krećemo u ovu školsku godinu. Znači, spremni smo. Sve, kao što sam rekao, stvari koje će nas možda dočekati – zajedno ćemo ih preskočiti. A dočekaće nas sigurno”, kaže član Gradskog veća zadužen za kulturu i obrazovanje Miloš Nikolić.

Isto važi i za Predškolsku ustanovu Naša Radost za koju u gradskoj upravi tvrde da će ispuniti sve preporuke nadležnog ministavstva.

 

RTVKOMENTARI

 1. Zoran kaže:

  Maske za decu?!?
  Totalni idiotizam!
  3h u skoli u polupraznom razredu….
  A posle u produzenom boravku….
  Nadam se da ce se roditelji pobuniti protiv ovakvih suludih odluka!
  Pravda za skolarce!
  Zelim da moje dete ide u skolu u pun razred, bez maske sa punim fondom casova!

  By the way, te maske koje deca budu nosila ce biti leglo bakterija, bacila i virusa…

 2. Toranj kaže:

  Deca treba da idu u školu, da prate nastavu uživo, da se druže sa drugom decom. Srećno đaci.

 3. Doktor kaže:

  @Zorane, zelim i ja zivot bez korone ali eto…

OSTAVITE KOMENTAR