Subotički biskup podržao stav Srpske pravoslavne crkve

Subotički biskup, mons. Slavko Večerin, podržao je stav Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne Crkve, koji je izrazio protivljenje predlogu Zakona o istopolnim zajednicama u R. Srbiji, prema kojem bi se istopolnim parovima u budućnosti omogućilo sklapanje građanskog braka.

U saopštenju Subotičke biskupije, koji potpisuje biskup Večerin, stoji: Želimo ostati verni Božjem naumu o braku, odnosno o muškarcu i ženi koji je izražen i zapisan na prvim stranicama Svetog pisama: Na svoju sliku stvori Bog čoveka, na sliku Božju on ga stvori, muško i žensko stvori ih (Post 1,27). A na drugom mestu stoji: Zato će čovek ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu i bit će njih dvoje jedno telo (Post 2,24). Na taj način je jasno rečeno da je brak zajednica muškarca i žene koju Bog blagosilja i određuje joj jasnu svrhu: I blagoslovi ih Bog i reče im: Plodite se, i množite, i napunite zemlju, i sebi je podložite! (Post 1,28) Zbog toga Crkva nikada nije, niti sada može, niti će ikada moći blagosiljati istopolne zajednice i izjednačavati ih s bračnom zajednicom muškarca i žene, koju je Krist Gospodin uzdigao na dostojanstvo svete tajne ženidbe.

Ovakav stav nedavno je potvrdila i Sveta Stolica u dokumentu Kongregacije za nauk vere „Responsum“ (Odgovor), kojim odgovara na pitanje i izraženu sumnju vezane za blagoslov zajednica istoga pola. Kongregacija je dala negativan odgovor na mogućnost blagoslova istopolnih parova, jer: Crkva nema niti može raspolagati vlašću blagosiljanja istopolnih zajednica. Te se blagoslove zato valja smatrati nedopuštenima – navodi vatikanska agencija „Vatican News“. Zato Kongregacija ističe, da sveštenicima nije dopušteno blagosiljati homoseksualne parove koji traže neku vrstu verskog priznavanja svoje zajednice.

U tom smislu smatramo da bi donošenje Zakona o istopolnim zajednicama, u predloženom obliku, bilo vrlo štetno za budućnost celokupne društvene zajednice u R. Srbiji. Takvim Zakonom bi se – kako se to takođe navodi u saopštenju Svetog arhijerejskog sinoda – diskriminisala bračna zajednica i sama porodica, kao hrišćanska i Zakonom zaštićena vrednost. Zato izražavamo nadu da predlog Zakona u ovom obliku neće biti prihvaćen, nego da će se u skupštinskoj raspravi pronaći drugi adekvatni načini da se osobama koje žive u takvim zajednicama osiguraju nužna prava i bez izjednačavanja s tradicionalnim i hrišćanskim bračnim i porodičnim zajednicama. Istovremeno ističemo da ni jedna osoba ne sme biti izložena bilo kakvoj vrsti diskriminacije zbog svojih uverenja ili stanja, pa tako ni zbog homoseksualne orijentacije.KOMENTARI

 1. Prirodna Familija kaže:

  Tacno tako!

 2. Szimity kaže:

  Neka protrči malo kroz svoj kler….

 3. Ris kaže:

  Svako ima pravo da voli koga hoće, ali ozvaničiti brak i usvajanje dece ne uklapa se u našu bogatu tradiciju. Ljudska radoznalost nema granicu, pa će danas-sutra tražiti prava-brak sa ovim ili onima.Trebamo se uklopiti u okvire zakona, a ne kome se kako prohte menjati isti. Za početak, motivišimo naše mlade da se venčavaju, radjaju decu i vaspitavaju ih da budu zdravi i pametni gradjani ove naše lepe zemlje.

 4. Salomon kaže:

  Ja ne znam zasto se crkva uopste mesa u sve to? Crkva ima jasno definisani stav o braku i bracnoj zajednici i to je apsolutno stvar crkve i njenih kanona. Pravna regulacija polozaja ljudi koji zive u istopolnoj zajednici je iskljucivo u nadleznosti svetovne drzave i njenog pravnog sistema (judikative) i tu niko nema ni pravo ni nadleznost da mesa i sugerise jednoj sekularnoj drzavi svoje svetonazore. Vera i religija ne obavezuju nikoga ni na sta. Zakoni jedne drzave obavezuju sve, kako one koji su njeni gradjani, ali i isto tako i sve one koji borave na njenoj suverenoj teritoriji bez obzira po kom osnovu.

 5. Bunjevac kaže:

  podrška biskupu!

 6. PetarT kaže:

  Dole religija! Zivela sloboda!

 7. Mecca kaže:

  Zašto se popovi mešaju u državne poslove. Mogućnost da istopolni parovi sklope građanski brak ne treba da dotiče crkvu. Crkve uređuju svoja pravila i procedure, po kojima će verovatno zauvek biti onemogućeno sklapanje istopolnog braka pred oltarom i država im se ne meša u to.
  Između 5 i 10 procenata populacije je gej seksualne orijentacije i takva seksualna orijentacija nije rezultat svesnog izbora tih ljudi, već se ona formira mimo njihove volje i prosto je deo ličnosti takvih osoba. Spoznaja da takve osobe postoje i da one nisu “krive” za svoju seksualnu orijentaciju treba da bude pokretač aktivnosti njihovog okruženja da im olakša svakodnevni život i da ih u svim domenima ljudskih aktivnosti stavi u ravnopravan položaj sa heteroseksualnom populacijom.
  Crkve, ako nemaju nameru da pomognu u ovome, ne treba ni da odmažu sa svojim rigidnim stavovima formiranim pre dvadeset vekova. Hvala dragom bogu što razvoj nauke i ljudskih prava kroz istoriju nije zavisio samo od crkvenih velikodostojnika, jer bi još uvek živeli u srednjem veku.
  Poštovani sveštenici, svet se od Sabora u Nikeji poprilično promenio.

 8. drug Bajić metač tavana z'Đurđina kaže:

  Biskup je faca.Podrška!

 9. Trovach kaže:

  Gradjanski brak nema veze sa crkvom, pa ne vidim razlog da se one uopste mesaju u to. Supruga i ja smo u gradjanskom braku i ne pada nam na pamet da se vencamo u crkvi.

 10. didlyrider kaže:

  Jako je zanimljivo da o ovome priča grupa odraslih muškaraca u haljinama!

 11. Oki kaže:

  @Mecca
  Znači po tebi oni su se takvi firmirali mimo njihove volje. Ok.
  Pedofili, nekrofili, itd, su se takođe formirali mimo njihove volje, da li će i oni sutra tražiti svoja prava na ulici( parade) i potom u zakonima da im se dozvoli da javno to rade bez ikakvih posledica.
  Gde je kraj ludilu???
  Oće da se budu homoseksualci, neka ih, ali kako da oni podižu normalno dete koje bi odraslo u takvoj zajednici, ne mi im to ne smemo dozvoliti!!!
  Ja bih im najrađe poklonio ostrvo i neka ih tamo nek se “razmnožavaju”

 12. Anonimni kaže:

  Tako je to kad se ne zna da li smo sekularna država ili nismo. Crkva neka deli pravdu i stavovove u svom dvorištu. Srećom, ipak neće biti po njihovom. Ne možemo živeti kao pre dve hiljade godine. Ovde je reč o poštovanju ljudskih prava.

 13. Beli Bunjevac kaže:

  A šta je sa Adamovom prvom ženom Lilith?

 14. Staro zakeralo kaže:

  Trovach – a kojeg ti je supruga (s)pola?

 15. Da budemo načisto kaže:

  Mecca – Poštovani! Niko se ne rodi kao gej, pa da ne može da bira. Kod dece je moguće i evidentno da do određenih godina postoji latentna sklonost ka istom polu, koja kasnije u pubertetu, ako se podržava u društvu i okolini ili na osnovu nekog iskustva koje doživi, prerasta u trajno opredeljenje. Tako nastaju gej i lezbo osobe. Sve drugo su gluposti. Ne računam ovde ko se rodi sa nekim poremećajem hromozoma, ali to kod gej-lezbo populacije u 99% slučajeva nije u pitanju. To su fizički zdrave osobe, inače bi se da nije tako to “opredeljenje” moglo lečiti medikamentima i svrstavalo u bolest, a ne u devijantno ponašanje, ako me razumeš?

 16. Gligorije kaže:

  PetarT
  A šta je Sloboda? Definisi nam molim te. Hvala

 17. Croat kaže:

  ko je pravi katolik il pravoslavac nece se zeniti osobom istog pola, sta se oni onda nerviraju . Apsolutno sam da se dozvoli gradjanski brak istopolnim zajednicama. ( sto bi bilo njima bolje nego nama !)

 18. Oki kaže:

  @croat
  Jeste, nek im se dozvoli, ali tad će tražiti da se i njima dozvoli da usvajaju decu!!!
  A realno sagledano, to dete koje bi oni usvojili je dete iz normalnog braka.
  I niko me neće ubediti da če to dete sagledavati svet iz normalnog ugla.
  Pa da je priroda, ili bog, tako htela-o, onda bi se i oni razmnožavali.
  Jednostavno nije prirodno

 19. Mona_Y kaže:

  @Oki

  Edukuj se ipak malo vise malogradjanine.

 20. Croat kaže:

  oki da mi bas nesto volimo decu nebi im ovakav svet ostavili. Prosetaj gradom pokazi koliko fasada ie bez grafita, vidi koliko smeca ima na ulici, kakve su nam skole i sigurno i ti vidis da se ne trudimo da im nesto posebno lepo ostavimo.
  A ima raznih porodica, neke su odgojili roditelji neke samohrane majke neke babe i dede, mog najboljeg prijatelja otac koji je nedavno preminuo odgojio je savrseno otac udovac ciju zenu su zatukli hortijevci. Mislim da dete iz istoplnog braka moze da bude kompletno kao i ono iz tradicionalnog.
  A tradicija ima raznih, neke vreme pregazi.
  Cudno je bilo videti i zene sofere u autobusu a danas to ni ne primetimo

 21. bać Nesto kaže:

  Sićam se kad je jedan popo kazo u pridiki da ključ iđe u bravu a da dva ključa jel dvi brave nemaje smisla.
  Ja pridlažem da se ovima dozvoli da sklapaje brakove al pod jednim uslovom:da u stanu di žive ne smidu koristit ključ i bravu nego ako su muški vrata njim moraje bit brez brave a oni nek imaje svaki po jedan ključ,a ako su ženske da moraje na ulaznim vratima imat dvi brave al ključ njim triba uzet.

 22. Mecca kaže:

  @ Oki

  Pedofilijom i nekrofilijom se bavi krivični zakon, a ovde je reč o dobrovoljnoj zajednici dve osobe koju treba regulisati posebnim zakonom.

  @ Da budemo načisto

  Pominjete nekoliko spoljnih faktora koji utiču na formiranje gej osobe. Ni jedan od tih faktora nije pod kontrolom deteta u pubertetu (situacija u porodici, društvu, doživljena iskustva itd.) a utiču na formiranje njegove seksualnosti. Seksualna orijentacija nije stvar nečijeg izbora, nego se ona formira pod uticajem većeg broja faktora, od kojih su skoro svi van kontrole dotične osobe kod koje se taj proces odvija.
  Evo jedan primer gde su gej osobe trenutno u neravnopravnom položaju. Kada muž i žena žive u braku bez dece i jedan supružnik umre, drugi supružnik nasleđuje barem polovinu onoga što su zajednički stekli i to (udeo u nasleđivanju) je regulisano zakonima. U istoj situaciji u zajednici dve osobe istog pola, vrlo je nejasno kako bi se završila ostavinska rasprava jer ne postoji zakon koji to reguliše.
  Usvajanje dece od strane gej parova, pitanje koje najčešće iritira heteroseksualce, je samo jedna od mnogo životnih situacija koje treba regulisati zakonom. Zakon, na kraju, može da predvidi da takvi parovi ne mogu da usvajaju decu,ali mora takođe da reguliše i druga pitanja iz oblasti porodičnog prava na takav način da ovu populaciju učini što je više moguće ravopravnom.

 23. Mister No kaže:

  Láncos sapkás fiúk
  Navahok, apacsok ,sziúk
  Kezdődik a bu.i bár
  Jó se..e ba..nak,megkapod majd ami neked jár
  Song Bu.i Bár from band ,,Rózsaszìnü Pitbull”. 🙂

 24. Ruki kaže:

  Pametan je …Ova izjava mu je najpametnija dogma? Samo gde je sve ovo tako ‘dobro’ naučio?

 25. YU kaže:

  PRIRODA JE REKLA SVOJE , ZA RAZMNOŽAVANJE LJUDI SU POTREBNE ŽENSKE JAJNE ĆELIJE I MUŠKI SPERMATOZOIDI. KO NEMOŽE TAKO, GLEDAJUĆI KROZ PRAVILA TEHNIKE ILI SI ISPRAVAN KOMAD ILI SI ŠKART.
  A ŠKART NETREBA DA SE MNOŽI. IMA TO I U BIBLIJI.

 26. Pitanje kaže:

  A šta je sa nama iskrenim vernicima koji volimo osobu istog pola i Boga? Molimo se zajedno sa vama i među vama smo braćo.

 27. Jovan kaže:

  Pa onda …šta kažu za premijera ili premijeku kome pripadaju po crkvenim pravilima ?

 28. vlasta kaže:

  Nece ped.ri i l.zbejke dobiti prava na brakove! Stop bolesnicima!

 29. Ime kaže:

  Kakvi istopolni brakovi, kakvi bakrači bre!?! Još i decu da usvajaju?! Užas!!! Bože nas sačuvaj!
  A što se tiče deljenja imovine posle neke pederske smrti…pa neka naprave testament svako od njih i rešen problem.

 30. Heteroseksualac kaže:

  Upravo sam na internetu procitao da je jedan heteroseksualni otac dobio 20 godina robije za obljubu maloletne cerke i njeno podvodjenje migrantima. Prema tome nagvazdanje o otome sta moze heteroseksualac a sta ne moze homoseksualac je bespredmetno. U antickoj Grckoj, toj kolevci demokratije i kolevci nase danasnje nauke, su pederastija i homseksualizam bile sasvim normalne svakodnevne i uobicajene pojave oko kojih se niko nije uzbudivao i bile su potpuno drustveno prihvatljive. U zivotinjsku svetu je nauka registrovala i proucila homoseksualnost kod oko 1500 zivotinjskih vrsta. Homoseksualnost je stvar genetike i nista drugo.

 31. Da budemo načisto kaže:

  @Mecca – Ne znam šta vam nije jasno, ako se slažete, što se iz vašeg odgovora vidi, da se gej/lezbo osoba formira, a ne da se rađa sa takvim sklonostima, kao što idioti tvrde? To oko “stvari izbora mimo svoje volje” upravo je ta propaganda “da je gej okej” i ohrabrivanje tih latentnih sklonosti nezrelih osoba da ih prihvate “kao normalne”, što mu dođe kao tas na vagi, umesto da društvo bude izričito u opredeljenju da je to devijantno, da ne dozvoli propagandu “normalnosti” onoga što nije normalno, a istovremeno da bude tolerantno prema takvim osobama, zaštiti ih i omogući im da uživaju sva građanska prava, da ne smeju da budu maltretirani dok svoje sklonosti obavljaju među svoja četiri zida. Da li je tako? Ako dva muškarca ili dve žene žele da žive zajedno, to je njihova stvar, a ostavinsko pitanje mogu da reše vrlo lako, jer svako svoju imovinu može da ostavi kome god želi, pa i svom istopolnom partneru. Zar ne? Zašto je tu potreban “brak”? Usvajanje dece NIKAKO jer ta deca ne mogu da budu vaspitana kao heteroseksualne osobe, već mogu da odrastaju samo sa homoseksualnim sklonostima, nametnutim uticajem “roditelja”.
  @Heteroseksualac – Ostavite se loših primera u heteroseksualnim porodicama, o tome ovde nije reč, uvek ih je bilo i uvek će ih, nažalost, biti pa i takvih očeva kakvog pominjete. Homoseksualna “porodica” nije porodica i – TAČKA! Drugo, ne živimo u staroj Grčkoj niti starom Rimu pa ni pod Turcima koji su obožavali dečake pa da bi nam to bio uzor za “normalnost”. Treće, o životinjskom svetu nauka je dala odgovor, nije bitno što ga ne znate, ali ta POJAVA a ne PRAVILO opet nam ne može biti reper za ponašanje. Na kraju, budite spokojni da homoseksualnost nije stvar genetike, genetika daje drugačiju vrstu nasleđa, a o tome bi trebalo da imate mnogo više znanja kako bi shvatili da princip genetskog prenošenja funkcioniše na drugačiji način, što bi zahtevalo mnogo prostora i truda da vam se objasni. (Isto)polni nagon u genima nosimo svi jer nema osobe kojoj ga neki predak nije imao, ali je stvar u njegovom aktiviranju pod uticajem okoline, društva, vaspitanja, pubertetskih iskustava…i naravno, “modernog” ohrabrivanja da se takva sklonost razvije umesto heteroseksualne.

 32. Homosapiens kaže:

  Jedva čekam taj dan kad će se sklopiti istopolni brak(građanski) samo zato da se jede ovi “bezgrešni” heteroseksualci(homofobi) koje nit dotiče taj proces nit ih ugrožava. Nisam gej,naprotiv volim suprotni pol ali ste tako smešni da ću kupiti kokice i sa velikim isčekivanjem gledati ishod. Nemate zrno tolerancije prema nečemu drugačijem (recimo nacionalnosti) pa ne vidim ni toleranciju prema istopolnim brakovima.
  P.S
  Novine i internet su vam puni oglasa koje postavljaju transeksualne osobe a ja bih rekao da je ponuda tu zbog potražnje. 😉 Mislite o tome “bezgrešni”! Volite vi to,priznajte! 😉

 33. Heteroseksualac kaže:

  @ Da budemo nacisto

  Primere koje navodim nisu uzeti kao uzor, nego svakodnevna pojava i cinjenica. Vi gospodine moj sluzite za uzor da se vidi kako izgleda jedan funkcionalni i neobrazovani analfabeta, zatucan do bola. Vi mozete slobodno ziveti u svojem klerofasistickom zatucanom svetu i prosipati tome adekvatno znanje. Pojava nije pravilo ali ona potvrdjuje odstupanja od pravila. Kakva porodica? sta porodica? Brakovi se razvode, Ima vise razvedenih nego vencanih. Deca raspustena od neodgovornih roditelja, ulicare okolo, nadrogirana i kriminalizovana. Opste rasulo drustva i njegovih vrednosti. Korupcija i kriminal na sve strane, i vi onda meni trtljate nesto o nekakvoj pravoj i zdravoj porodici? Genetsko nasledje je takvo kakvo jeste i ono ne dolazi iz guslarskih pesama i popovskih baljezganja. Gen blesavosti koji nosite u sebi nije aktiviralo drustvo niti kler. Njega su vam podarili roditelji, a drustvo i zatucana okolina vam ga je samo malo doterala i prilagodila sferi u kojoj zivite. Vi gospodine moj dolazite iz iste one skole koja jedina zna tacno odakle dolazi homoseksualizam i sta je uzrok njegovom nastanku, kao sto isti ti zajedno sa vama isto tako znaju i da se bolest narkomanije leci tako sto se bolesnog coveka dobro izdeveta lopatom.

 34. Borac 99 kaže:

  Ž ma kakvi ženidbe brakovi šta pričate ljudi pa jeste normalni? Usvajanje i podizanje dece u homoseksualni brakovima????? Nek se j*** do mile volje ali neka ostave decu i nas ostale na miru neka se j*** iza četiri zida niko im ne brani ali dalje od dece seksualno devijantne osobe sikter a ovaj pita jedan vernik je među vernicima homoseksualac je pa kako to pa tako lepo blender jadan treba da znaš kako ako si i dotako biblio treba da znaš fuj ogavni ste.

 35. Oki kaže:

  @…….načisto
  Ovaj hetero…., kad nema valjane argumente odmah kreće sa vređanjem i nipodaštavanjem drugih komentatora.
  Problem je u njemu, on je taj koji konstantno menja nadimak i pokušava nametnuti (pamet) drugima.

 36. Da budemo načisto kaže:

  @Heteroseksualac – Sve ste rekli o sebi! Ostali ste bez teksta pa vređate i ređate opšta mesta i proizvoljne floskule i zaključke. U tom “opštem rasulu” koje sada vlada (a ne sećate se maloletnih banda siledžija iz 60-ih godina po kvartovima, baš u Subotici!) predložite nešto bolje osim heteroseksualne porodice. Ja ovako genetski blesav ne umem da smislim ništa bolje.
  @Oki – O čemu se radi? Hetero nije valjan argument? Nego je “vređanje” kada kažeš da homo nije valjan argument? Ako se ne slažeš sa nekim onda ga “nipodaštavaš”? Pa neću reagovati valjda kada se slažem, čemu rasprava služi nego da se sukobljavaju mišljenja? Pamet, inače, najviše nameću oni koji je nemaju, pa vam se zato čini da ja namećem pamet drugome jer se obraćam takvima, “prepametnima” a šupljim. A što se tiče menjanja nadimaka, nisam znao da je to protivzakonito ili nemoralno, niti da ih ne smeš vezati za temu. Izvinjavam se. Za jedan isti nadimak pojedinci se zakače i onda nema veze ŠTA se kaže nego KO kaže!

 37. bać Nesto kaže:

  Vid’što nam je biskup popularan….koliko komentara je dobio.

 38. Mecca kaže:

  @ – Da budemo načisto

  Poštovani, čini mi se da se iz naše “polemike” kristališe obostrani stav da homoseksualne osobe treba da imaju ista prava kao i heteroseksualne osobe, samo vi to više prepuštate nekom podrazumevanju i logici, a ja podržavam donošenje zakona koji bi regulisao položaj ove zajednice.
  Taj zakon je neophodno doneti jer se shvatanja normalnosti, logike i prava jako razlikuju od individue do individue, dok bi zakon regulisao položaj homoseksualnih osoba mnogo decidnije, jasnije i detaljnije. Napisao sam da bi zakon mogao da predvidi npr. da gej parovi ne mogu da usvajaju decu i tu bi se onda svaka polemika završila (po pitanju usvajanja dece od strane gej parova lično nemam jasan stav, mada naginjem ka tome da bi mogli da usvajaju decu).
  Iz primera o nasleđivanju koji ste dali, mogao bih zaključiti da niste pravnik ili ako i jeste, da baš nemate mnogo kontakta sa ostavinskim raspravama. Poznato je da veoma mali broj ljudi ostavlja testament, pa se ostavinske rasprave sprovode po zakonima koji to regulišu, između ostalog i Porodični zakon koji ne reguliše položaj i prava gej zajednice. Vrlo često u životu dolazi do preuranjenih i nepredviđenih smrtnih ishoda (saobraćajke, srčani udar, pogibije itd.), pa testamenti ostaju nenapisani čak i od strane onih osoba koje su nameravale da to jednom urade. U takvim slučajevima ostavinske rasprave se sprovode po zakonu, a sadašnji zakoni ne prepoznaju životne zajednice homoseksualnih osoba i njihova prava. Čak i ako napišete testament, postoji tzv “nužni deo” zbog koga se veoma često vode parnični postupci i nakon smrti osoba koje su ostavile testament, a naslednike lišile nužnog dela koji im po zakonu pripada.
  Čini mi se da se baš na primeru jedne ovakve životne situacije (smrt životnog saputnika/partnera) jasno vidi zašto je potrebno zakonom regulisati prava i položaj jedne zajednice, koja samo u našem gradu, po slobodnoj proceni, broji između pet i deset hiljada ljudi.
  Smatram da i ovakve polemike vode ka boljem sagledavanju problema o kome raspravljamo a samim tim i njegovog rešenja. Pozdrav

 39. bać Nesto kaže:

  Zašto drug Tito o ovome nikad nije raspravljao?

 40. Da budemo načisto kaže:

  @Mecca – Naravno da polemike vode boljem sagledavanju problema, pa i vi ste mi, kao laiku za pravne stvari, skrenuli pažnju ne problem koji stvarno postoji što se tiče nasleđivanja istopolnih partnera. Pošto nisam za to da se njihova zajednica “overi” zakonski, jer su homoseksualne osobe već zakonom zaštićene kao građani, kao i ustavnim pravima koja zabranjuju diskriminacije između ostalog i po polnoj osnovi, smatram da bi to bio presedan i stavio ih u povlašćenu kategoriju, s obzirom da im niko ne brani niti sme da brani da žive zajedno. Apsolutno bespotrebno. Bili bi zaštićeni kao “beli medvedi”, za dobru jotu uživali više zakonske zaštite i prava nego “obični”, heteroseksualni građani. Dakle, što se tiče nasleđivanja, njima je jedino rešenje kada počnu da žive zajedno da bez obzira na godine i zdravstveno stanje svaki od partnera napiše svoj testament da u slučaju smrti onom drugom ostavlja…to i to…i da ga potpišu kod advokata. Ne verujem da onda može da bude problema sa “nužnim delom”, već se vodi postupak kao i za svako nasleđivanje, pa Bože moj, koliko je ugovora o dvorbi sa ostavljanjem imovine osobi koja dvori i niko od toga ne pravi pitanje! A kada je reč o broju od 5 do 10 hiljada, ne znam odakle vam takva procena, smanjite malo, za po jednu nulu, pa će cifra biti realnija. Pozdrav takođe.

 41. Oki kaže:

  @da budeš načisto
  Izgleda da ti baš i nisi načisto sa samim sobom.

 42. Da budemo načisto kaže:

  @Oki – Šta vam nije jasno, šta vas to toliko iritira u mom pristupu?

 43. Ne dirajte ga kaže:

  Bac Nesto-Ima mnogo homoseksualaca medu popovima,nisu dobar primer!

 44. Mecca kaže:

  @ Da budemo načisto

  Voleo bih da mi objasnite koja bi naša prava bila ugrožena ako bi se doneo Zakon o istopolnim zajednicama. Ja ne mogu da sebi stvorim predstavu o tome.
  U braku sam dvadesetšest godina i nikada nam nije palo na pamet da odemo kod advokata i ostavljamo testament, a po vama bi članovi istopolne zajednice to morali da unapred reše kod advokata ili notara. Evo vam već primer nejednakosti, jer ja kao heteroseksualac to ne moram da rešavam unapred, jer kada pandrknem ostavinska rasprava će se sprovoditi po zakonima napisanim za nas “normalne”, pa će moji partner proći očekivano dobro, a homoseksualni parovi moraju to (pisanje testamenta) da urade unapred da ne bi naslednik u ostavinskoj raspravi prošao kao bos po trnju.
  Da se maknemo od problema nasleđivanja i zamislimo drugu, vrlo čestu životnu situaciju. Na odelenju u bolnici leže homoseksualna i heteroseksualna osoba. Načelnik odelenja im saopšti da im u posetu mogu doći samo deca i bračni drug. Po sadašnjoj zakonskoj regulativi homoseksualnoj osobi ne bi mogao niko da dođe u posetu. Decu ovaj pacijent svakako nema, ali ima partnera koga sadašnji zakoni ne prepoznaju. Da li mislite da su u ovakvoj situaciji jednaka prava oba pacijenta ?
  Ovakvih primera i situacija u životu ima bezbroj i zato bi donošenje zakona trebalo da olakša funkcionisanje gej zajednice.
  U demokratskim društvima je uvek naglašena zaštita manjina, a gej populacija to svakako jeste. Sve demokratske zemlje su potpisale Deklaraciju o ljudskim pravima, većina su ustavom definisane kao građanske države gde su svi pojedinci jednaki pred zakonom i imaju jednaka prava, pa i pored toga donesu još i posebne zakone koji regulišu položaj nacionalnih manjina. Ovakvi zakoni, kao Zakon o istopolnim zajednicama, su deo zakonske regulative u demokratskim državama, a ja smatram da smo još uvek (ne znam dokle ćemo biti) demokratska država.

 45. Da budemo načisto kaže:

  @Mecca – Vrlo jednostavno: Da vas podsetim, zaboravili ste na to: “Brak je zakonom uređena zajednica muškarca i žene…itd”, što znači da je u okviru toga zakonski uređeno nasleđivanje bračnih drugova. Pošto zajednički život istopolnih partnera NIJE BRAK, ne može da se uredi na takav način (ne samo iz zakonskih razloga – koje je najlakše promeniti – nego i drugih, o kojima nećemo sada raspravljati a ima ih i više nego dovoljno), onda možete sebi stvoriti predstavu zašto istopolni partneri, AKO ŽELE da regulišu pitanje nasleđivanja, najjednostavnije to mogu da urade na način koji sam pomenuo. ŠTA JE TU PROBLEMATIČNO? Nema šta da donošenje zakona “olakšava funkcionisanje gej zajednice”, jer takva gej-zajednica pravno formalno ne postoji, ni ne treba da postoji i ona se formira, tj.zajednički život, doduše, slično kao i bračna, na osnovu obostrane dobrovoljnosti, ali NIJE BRAK, ponavljam još jednom, i NE MOŽE DA BUDE, prema tome nema potrebe da se reguliše dodatnim zakonskim propisima! ZAŠTO BI SE ZAKONSKI REGULISAO ZAJEDNIČKI ŽIVOT NEKIH OSOBA? Samo zato što su gej? A šta ako samo hoće zajednički da žive, a nisu gej? Oni nisu “zajednica”? Šta mi znamo šta rade među svoja četiri zida? Da li zakonski regulisati samo zbog nasleđivanja? Složili smo se oko (ne)usvajanja dece, prema tome, treće potrebe za takvim regulisanjem NEMA…koje su to “situacije u životu (kojih) ima bezbroj” po vama? NE POSTOJE. Neka sami naprave nekakav “ugovor o zajedničkom životu” (gej ili ne gej) i neka taj akt ima pravnu snagu da dozvoljava neka podrazumevajuća prava koja imaju bračni partneri u nekim situacijama (poseta u bolnici i dobijanje informacija o zdravstvenom stanju partnera – na primer u smislu istog domaćinstva, itd.), to je najviše sa čime mogu da se složim, ali to je toliko MINORNO da nije vredno pomena. Oni u taj ugovor mogu da unesu što god žele, niko im ne brani, i nije potrebno donositi poseban zakon o istopolnim zajednicama!
  Mislim da je vaše shvatanje “prava manjina” pogrešno, jer tzv. “gej-populacija” nije nikakva MANJINA, pošto bi tada i razne druge grupacije koje postoje na osnovu različitih sklonosti (ne mislim samo na devijantne), mogle da se proglase MANJINAMA i da traže zakone za sebe! Postoje Ustav i zakoni koji se odnose jednako na sve GRAĐANE, i svi su oni jednako GRAĐANI, i “većine” i “manjine”, i gejevi i šahisti, tako da je glupo posebnim zakonima stavljati razne “manjine” pod posebnu zaštitu, jer ja ako povredim prava nekoga ko je gej, trebalo bi da odgovaram za to što sam ga povredio kao ČOVEKA I GRAĐANINA a ne kao “manjinu”, jer ako sam to uradio na rasnoj ili nacionalnoj osnovi, u zakonskim okvirima su predviđene sankcije za takvo (ne)delo, zar ne? Inače, ako bi za to bile predviđene posebne i rigoroznije sankcije za gejeve, tada bi oni bili, kao tzv. “manjina”, više zaštićeni-privilegovani u odnosu na heteroseksualace, a heteroseksualci se našli u poziciji da kao većina u istoj državi imaju manja prava od “gej manjine”, jer sankcionisanje napada na nas-heteroseksualce, ne bi imalo težinu napada na homoseksualca! Da li me razumete – ako me neko udari kao heteroseksualca, odgovara samo po jednoj osnovi, a ako sam homoseksualac, onda se to napadaču stavlja u dodatnu, otežavajuću okolnost, bez obzira na motiv zbog kojeg me je udario!? Čak i ako to nije bio motiv, gej to uvek može da tvrdi! Ko će to da dokaže da nije tako jer, Bože moj, on je “gej” pod posebnom zaštitom?
  Što se tiče vašeg pominjanja “demokratije” i tzv. “demokratskih zemalja”, nemojte me zasmejavati, molim vas lepo, citiraću vam samo par navoda, prvi: Postoje dve stvari o kojima ljudi najviše govore, a nikada ih nisu videli – to su BOG i DEMOKRATIJA (s tim što su Boga, makar svoga, neki još i videli ali demokratiju…jok!) Zatim, šta je razlika između jednoumlja i demokratije: u jednoumlju svi misle jednako, a u demokratiji svaka budala ima svoje mišljenje! Šta je po vama DEMOKRATIJA? Ja tvrdim – ništa, dim, fatamorgana, iluzija, ne može se definisati, to što mi diskutujemo ne može se nazvati demokratijom, nego razmenom mišljenja u kojoj ili postoje ili ne postoje maniri slušanja sagovornika i uvažavanja ili neuvažavanja njegovih stavova. Stvar ponašanja, obrazovanja i vaspitanja, a ne nekakve “demokratičnosti”. Na nivou zajednice, države, postoje Ustav i zakoni, koji su jednaki za sve – ako su jednaki za sve i ako se na sve jednako primenjuju, onda je to uređena PRAVNA DRŽAVA, a ako nisu jednaki ili se ne primenjuju jednako, onda je to problem postojanja ili nepostojanja PRAVNE DRŽAVE a ne nekakve “nedemokratije”. Znači, suština je borba za uspostavljanje funkcionisanja PRAVNE DRŽAVE, a ne nekakve iluzorne “demokratije”, (pojma koji su “izmislili mangupi da bi lakše došli do vlasti”). Ako PRAVNA DRŽAVA funkcioniše, šta je onda demokratija – šlag na torti, višnja na šlagu, šta li? Kada mi neko kaže “ja sam demokrata”, ili neka stranka ima prefiks “demokratska”, prvo što mi pada na pamet jeste – evo još jedne bitange i lažova!!! Čak i prvi naziv Titove Jugoslavije bio je DFJ – Demokratska federativna Jugoslavija odmah posle rata, a što je bilo “demokratije”, znamo – da Bog sačuva!!!

 46. Ime kaže:

  Zato u utorak svi pravac kod advokata i ostavite testament…za svaki slucaj…i resen problem!

 47. Black Lady kaže:

  U Bibliji piše Adam I Eva, a ne Adam i Steva, u svoja četiri zida nek rade šta im je volja, zašto moraju toliko da se eksponiraju? Crkva ima svojih mana i katolička i pravoslavna, ali svaka čast na zajedničkoj ideji

OSTAVITE KOMENTAR