Subotički biskup primio predsednika Skupštine AP Vojvodine

Subotički biskup mons. Slavko Večerin primio je u utorak 27. aprila 2021. godine u Domu biskupije predsednika Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara, gospodina Ištvana Pastora.

Biskup Večerin i predsednik Pastor razmenili su mišljenja o aktuelnoj društveno-političkoj situaciji i razgovarali o mogućnostima unapređivanja saradnje između pokrajinskih i lokalnih nivoa vlasti i Subotičke biskupije.

Biskup Večerin je predsedniku Pastoru posebno zahvalio za posredovanje oko velike materijalne potpore koju Mađarska, preko Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, izdvaja za obnovu subotičke katedrale, drugih crkava i realizaciju pastoralnih projekata. Zahvaljujući toj vrsti potpore u proteklim godinama obnovljeno je više crkava, izgrađeno nekoliko parohijskih dvorana, a realizovani su i mnogi pastoralno-edukativni projekti, i u više navrata je pružena potpora delovanju Malog semeništa i gimnazije „Paulinum“ u Subotici.

Predsednik Pastor je podsetio na dobru saradnju vlasti na svim nivoima i institucija mađarske nacionalne manjine u Republici Srbiji sa Subotičkom biskupijom dok joj je mons. Janoš Penzeš bio na čelu, i izrazio je nadu da će se ta saradnja u skoroj budućnosti još unaprediti.

Na kraju su obojica sagovornika izrazila spremnost da i dalje čine sve iz područja svojih kompetencija, kako bi napredak Katoličke crkve bio blagotvoran za celokupno društvo.KOMENTARI

 1. ta iđite kaže:

  Jel ovaj Pasztor katolik?Kao politikant namazan svim mastima – sumnjam!

 2. Cvetic kaže:

  Biskup bi trebao malo da povede racuna o popovima, da ih kazni jer to sto oni rade je sramota. KASNE NA SAHRANE PO DESETAK MINUTA!!!!!! Uzimaju puno para za sahrane, a nisu u stanju na vreme stici.

 3. Volimljude kaže:

  Kakva je konkretna korist u smislu poboljšanja uslova života za obične ljude proizašla iz ovog sastanka?

 4. hugo grocijus kaže:

  svaka čast.
  veroispovest bi morala da se uvede kao obavezna kategorija u svakodnevnom životu čoveka. pravoslavci su napravili pomak u tom pravcu. nadam se da ni ostale vere neće pokleknuti na ovom zadatku.

 5. Rmpek kaže:

  Biskupe? Kada će te razmotriti problematiku sa svećenicima na terenu?

 6. Cvetic kaže:

  Rmpek
  Zasto bi razmatrao problematiku kad im je dobro ovako. Uzeti sto vise para za sahrae i mise, a nepostivati porodice pokojnika i kasniti na sahrane i dolaziti u patikama i trenerkama to je za svaku osudu.

 7. pista kaže:

  Gosn biskupe… i jel vam se ispovedio ovaj bivsi komunjara?

OSTAVITE KOMENTAR

9 + 1 =