Subotički buvljak – neprepoznatljiv

Vanredno stanje proglašeno zbog korona virusa  uticalo je i na subotički buvljak. Parkinzi su prazni. Nema kupaca iz Mađarske, jer su granice zatvorene, i samo je pitanje dana ili sedmica, kada će potpuno nestati mađarska roba sa pijace.

Prema rečima nadležnih iz Akcionarskog društva „Tržnica” koje upravlja buvljakom, pijaca radi po uobičajenom redu, ali uz pridržavanje propisanih bezbednosnih mera radi sprečavanja širenja korona virusa. „Osim buvljaka, dezinfikovane su i sve staze oko pijace. Uradili smo sve u skladu sa propisanim merama. Pored toga, na više od 50 mesta postavljeni su dozeri sa tečnošću za dezinfekciju ruku i suvo pranje ruku. To je jako bitno i za naše zakupce, kao i za posetioce pijace” objasnila je Marina Čović, zadužena za odnose sa javnošću u AD „Tržnica”.

Ištvan Nađ je iz Bačkih Vinograda došao na pijacu. Kaže sada će da obavi kupovinu, nakon toga nastoji da ostane kod kuće: „Treba mi nešto što je korisno, da kući mogu da radim, da se čovek ne dosađuje. Osim toga, prošli put mi je vetar razbacao nekoliko crepova, sada ću to da izbušim, ali kući nemam odgovarajuću bušilicu, i upravo sam to kupio. Posle toga farbaću i ogradu, imam već boju, sada sam kupio razređivač. Razgledaću još, kupiću još malo hrane, sira i slično.”

Kako su fakulteti zatvoreni roditelji Eve Torok došli su iz Stare Moravice da joj kupe garderobu, a iskoristivši lepo vrede odlučili su da kupe i prolećno cveće za baštu: „Pogledaćemo ove lepe biljke, cveće, i od toga ćemo da odaberemo, kao i različite stvari za domaćinstvo koje su nam potrebne. Protiv korona virusa borimo se uobičajeno, dezinfekcijom, čestim pranjem ruku, ne rukujemo se, ne grlimo i slične stvari izbegavamo. Ne bojimo se, uvereni smo da će brzo tome da odzvoni.”

Odgajivačica cveća Beata Šiši stvarno ima bogatu ponudu: „Sada je naglasak na sezonsko cveće, akcenat je na petonije, koje sada mogu da se sade, kao i na nezaboravku koji mogu da izdrže moguće noćne mrazove i možda neprijatnije hladno vreme a da lepo cvetaju.”

Nadležni na pijaci prodavcima dele i maske za lice, dok prodavci mlečnih proizvoda i živinskog mesa rade isključivo u gumenim rukavicama.

RTV Pannon

 KOMENTARI

 1. Ledenjak kaže:

  Biće ovo težak period za zakupce tezgi , pogotovo za gazde što imaju po nekim procenama i desetak tezgi Što na njih što na familiju a nešto i na širu rodbinu Srećom sredsta za robu koja je u sivoj zoni na koju nije plaćen PDV ostaće barem kao ponovni kapital dok se ne smiri situacija.Ako ništa drugo prosiće šakom i kapom kukaće na sav glas jer ovo je ipak demokratsko društvo Sve je moguće i ništa nije nemoguće.Ipak su oni povlašćena grupacija za razliku od drugih sitnih malih privrednika kojima inspekcija stalno visi za vratom a znamo da u vreme krize mnogi od njih su spremni svoje resurse ustupiti onome kome treba

 2. Anonimni kaže:

  Zasto mislite da niko na pijaci ne placa doprinose, pdv i sve ostalo plus veoma papren zakup od 13meseci?
  Jesu ti ostali mali privrednici zatvorili svoje objekte ili rade standardno? Nama ako ce neko pomoci i izaci u susret moze biti samo AD Trznica i niko drugi.
  Ti isti mrdljivi, prevaranti koji imaju svi do jednog registrovani firmu na mesecnom nivou uplate zakup oko 30 miliona dinara. Pola te sume se sliva u gradski budzet svakog meseca posto je grad vecinski vlasnik.

 3. Denis kaže:

  Vanredno stanje je al na kasama u trznici i naplata nije ponasaju se ko da je najnormalnije!!! … Al prvo pocne normalan zivot , granice otvore . pijaca dok ne otvore granice je zavrsena prica , dal to svatili danas neko svatice za par meseca .

 4. Neko sa buvljaka kaže:

  Odgovor za Ledenjak
  U svako doba svaki od tih “sitnih malih privrednika” koji nisu “povlascena kategorija” kao ovi sa pijace(po vasem misljenju) moze zakupiti tezgu,preci na buvljak i uzivati u “povlascenom”statusu,pogotovo zimi na – 20 C po citav dan,recimo.Svako ima svoju muku i ne pisite ovakve jednostrane i proizvoljne komentare.Hvala.

 5. Sale kaže:

  A moze i ako mu se ne svidja poceti raditi legalno u nekoj fabrici ili na nekom radnom mestu gde ce uplacivati doprinose a ne davati svaki prelaz mito carinicima…tako je tesko a ne znam nikoga da je ovih godina batalio sverc i prodaju na buvljaku i pijacama i poceo rad u 3smene-Stop sivoj ekonomiji!

 6. Anonimni kaže:

  Kao prvo makse za lice ne dele.
  Drugo ko ce dolaziti kupovati kad je vanredno stanje i zatvorene granice sa svih strana.
  Kako ce se vrsiti probanje garderobe kad treba biti udaljen metar ipo,kome prodati kad ljudi se plasi virusa(sasvim normanlo) vazno da buvljak radi,normalno LOPOVSKA posla samo da bi uzeli novac.
  Cekaju da se zarazi neko na buvljaku pa ce onda preuzeti mere jer najlakse je zaraziti se na buvljaku.
  Sedeti tamo ne raditi nista naidje zarazena osoba zarazis se odes kuci i prenes virus u kuci….
  Suvise reci….

 7. Marko kaže:

  Sale ja sam napisao da ti nisi u srbiji(osim ako nisi dosao da nas zarazis), i da ne znas pojam pijace i buvljaka, doprinosi se placaju veoma redovno,a to sa carinicima nekome odgovara tako naravno Vrhovima.

 8. Marko kaže:

  Gospodinu Ledenjaku je dosadno,sigurno je u kucnoj izolaciji pa pametuje,bio preko pa sad je kuci!!!

 9. Dak kaže:

  Ajmo ovako,na pijaci nema nikog,ima jos nesto malo u savic hali,hali sa madjarskom robom,trenerka nema gde da se kupi,sira je nestalo,ko ima digao je cenu pa mozete i u radnji kupiti,wc papira isto jos malo ima.A maske ne dali niko…

 10. Zabrinuta kaže:

  Prvo
  2 metara između prodavaca i kupaca ne postoji…nema toliko…zar je to po zakonu..mislim u ovom vanrednom stanju?
  Drugo
  Prodavaca nema bas iz istog..ne postoje uslovi za prodaju a i zakon da se ispoštuje..
  Treće
  Vidite li tezge?
  Niko ne radi…rade samo u Savić hali jer žele da prodaju robu iz madjarske…sir..salame itd..(rok im silazi)…
  Četvrto
  Plaćam sve dopronose…porez..pio..socialno..plus najam tezge…a i kući sve moram platiti…ali od čega?
  Peto…
  U Nìšu itd su se zatvorili ovakvi objekti jer kako god pogledamo neizvodljivo je da se pridržavamo svih propisa…primer samo razdaljina…
  Nikog ne interesuje naše zdrvlje…samo da prikupe novac od zakupa tezgi…kako to Vučić može da dozvoli????
  Ne pričajte gluposti da je sve po zakonu i da postoje sredstva za dezinfekciju..postoje..da…i to je to.. a kad bi radili maltene bi jedni drugima duvali u usta..razmak od tezgi ili između redova ne postoji(po novo nastalom stanju)….
  Al NIKO TO NE GLEDA!
  OBRATITE PAŽNJU NA SLIKE,PRAZNO SVE…A OD ČEGA DA ŽIVIMO?…A PRI TOM SVE DA PLAĆAMO…?
  PLATIĆU PIO..POREZ..SOCIALNO…AL TEZGE ZAŠTO?
  ZAŠTO SE GRADONAČELNIK NE PREISPITA?
  ZAŠTO GA BAŠ BRIGA ZA ZDRAVLJE LJUDI…KOJI OD STRAHA I NE OTVARAJU…
  BITNO JE DA NAPUNE SVOJ DŽEP…TJ BUĎŽET…OVO JE NENORMALNO!
  SVI TO ZNATE!…JOŠ JEDNOM NI PO ZAKONU NEMOŽEMO NORMALNO RADITI!….ODAKLE NAM 2 METRA IZMEĐU REDOVA..KUPACA ITD???,
  ZABOLE VAS ZA SVAKOG!
  A I U PRILOGU SE VIDE SLIKE ZATVORENIH RADNJI(TEZGI)
  SRAM DA VAS BUDE!!!!

 11. Šta predlažeš kaže:

  Šta, “Zabrinuta”, predlaže umesto ovoga što je urađeno? Da se potpuno zatvori pijaca ili da se ukine ono o 2 metra rastojanja? Koji “uslovi”? Ne razumem. Da li država zbog epidemije da svakom trgovcu sa buvljaka nadoknadi gubitak? Ili da otvori granicu da bi donosio robu+virus gratis? Da li još uvek verujete da je ovo nečiji hir a ne apokalipsa na svom početku? Šta nudite, za ime sveta, kao bolje rešenje???

 12. Pera kaže:

  Da vas podsetim? Nije vam valjao Milošević, koji vam je omogućio da preko pijace preživite ubistvene ekonomske sankcije, pa ste ga linčovali. Govorili su vam pametni da ćete ga od blata praviti a vi ste se licemerno smejali. Doveli ste Petog oktobra novu vlast koja je za dve decenije sve opljačkala i devastirala. Ovaj “ledenjak” je njihov, nepomiren je činjenicom da još ima preživelih. Sada su vam uzeli i ono esencijalno – slobodu.

 13. Marko kaže:

  Ovaj sto trazi predlaganja sigurno je ometen u rzvoju,ili polu pismen (pa razume sta hoce), ili je njihov(trznice).Covece niko nije trazio da se otvore granice.Naprotiv da se zatvori buvljak u cilju sprecavanja i prevencije zaraze.A mi sa pijace kao i do sad,nista i ni od koga nismo trazili,niti cemo.kada se vrati redovno stanje pa da se sve otvori.dezifikuju pijacu! Ko zna kad su je poslednji put prali,ja sam tamo svaki dan pa vidim koliko je prljavo i ne oprano,navodno to sve rade kana nismo tamo!

 14. Zabrinuta kaže:

  Šta predlažes…predlažem plaćanje sve državi..od pio a,zdravlja itd…ali da nas oslobode bar plaćanja tezgi ili bar neki kompromis.Ne,netražim da mi išta država nadohnadi…zbog nemogućnosti rada samo malo razumevanja i olakšice…
  Pozdrav

 15. Zivadinka kaže:

  Slazem se u potpunosti sa ‘Zabrinuta’ ,bar da nas oslobode placanja tezgi dok se ova situacija ne smiri

 16. Šta predlažeš kaže:

  @Zabrinuta i Zivadinka – pa kako država da vas oslobodi plaćanja tezgi, nisu njene, obratite se “Tržnici” ili Saviću, ONI su vlasnici tezgi a ne država, pobogu, sa njima nađite kompromis!

 17. Ivan kaže:

  Sta predlazes vidi se da nemas pojma i da samo lupetas, 70% vlasnik je grad subotica!
  Cuti i ne javljaj se vise i solidarisi se.

 18. Šta predlažeš kaže:

  @Ivane, oni (zakupci) imaju ugovor sa TRŽNICOM i treba sa njima pre svega da se dogovore, i Savićem naravno (ako i njegovog nije 70 % “vlasnik grad”), dakle, očigledno da ne “lupam”, jer od sve kuknjave gore potpisane “Zabrinute” i “uslova” koje pominje, ostade najviše to DA LI ĆE PLATITI ZAKUPNINU ZA TEZGE! Zašto misliš da se ne solidarišem? Samo pitam, osim oslobađanja od plaćanja zakupnina za tezge, šta je to što bi moglo da se uradi za te ljude na pijaci da bi imali od čega da žive? ŠTA PREDLAŽEŠ osim neplaćanja tezgi? Da se dekretom zabrani virusu da se širi? Da “neko” HITNO proširi širinu redova i razmak između tezgi? O čemu je reč? Alooooooooo!!!
  Još jednom pitam: DA LI VI UOPŠTE SHVATATE ŠTA SE DEŠAVA?

OSTAVITE KOMENTAR