Subotički fudbalski tereni i timovi 20ih i 30ih godina

Fudbalska istorija Subotice, vrlo dobro znamo, počinje na Somborskoj kapiji sa Bačkom još 1901. godine. Sport i fudbal, doživeo je svoj procvat završetkom I svetskog rata kada široki slojevi omladine žele da se uključe i svuda niču klubovi i sportska društva. Njihova šarolika imena, otkrivaju ko se okupio u koje društvo. TANK (trgovački akademski nogometni klub), BUNJEVAC (Bunjevački šport klub), ELEKTRIK (klub električne centrale), HAKOAH (jevrejsko sportsko i kulturno udruženje), KONOBAR (konobarski atletski klub), ŽAK (željezničarski atletski klub)…
Slika

Jedanaest igrača – sedam nacionalnosti (FK RADNIČKI 1928. g)
Slika

Recimo, za fudbalski klub „Zrinjski“, igraju pripadnici Žandarmerije a za „Radnički“ levo orijentisana radnička omladina. Ako je „rat nastavak politike drugim sredstvima“ (Von Klauzevic), onda su njihove utakmice bile nastavak rata sportskim sredstvima, pošto su to bili stari znanci iz prvomajskih tuča u Dudovoj šumi i sa radničkih protesta i štrajkova.
„Nogometni savez Jugoslavije“ je formiran 1919. godine i činili su ga šest podsaveza (Subotički, Beogradski, Zagrebački, Splitski, Sarajevski i Ljubljanski). Prvaci podsaveza, igrali su završnicu prvenstva. To je razdoblje lokalnih liga koje je dalo veliki podstrek rivalstvu klubova i sve uzbudljivijoj i zrelijoj igri.

Slika

U Subotičkom, dominiraju Bačka, SAND i ŽAK tridesetih godina. Više puta su u samom vrhu i daju igrače za državni tim.

FK Bačka ove godine proslavlja 110. rođendan, tradiciju ŽAKa nastavlja Spartak, a SAND, koji je okupljao liberalno građanstvo, nažalost se ugasio posle II svetskog rata. Klub koji je u prvenstvu 1929.g bio četvrti u Jugoslaviji i naneo jedni poraz prvaku, splitskom Hajduku (5 : 1), dao je reprezentaciji nekoliko vanrednih igrača. Ovaj put pomenimo Šifliš Gezu „Gulivera“, golmana vrlo visokog rasta. Kako su govorili, „pokrivao je pola gola“ (otud nadimak). Pet puta je branio za državni tim i bio učesnik olimpijskih igara u Amsterdamu 1928. godine.

Prvo fudbalsko igralište je vršnjak najstarijeg kluba na prostoru Jugoslavije – FK Bačka. Njihove prve tribine, srušila je oluja 1925. godine, pa je naredne, za dvadesetpetogodišnjicu osnivanja, sagrađena nova tribina, koja je i danas na svom mestu.

 

Stari stadion Bačke (pre 1926. godine)

 

Slika

Otvaranje novog 1926. g
Slika

Vidi : Nekad davno na SOMBORSKOJ KAPIJI
Gradski stadion, Subotica je dobila 1936. godine
Vidi : IZGRADNJA STADIONA 1935 / 36.

 

SAND ima svoj drveni stadion na mestu današnje Rotografike. Prvi u zemlji ima električno osvetljenje još tridesetih godina! Naravno ne onakvo kakva su danas ali dovoljno da se igraju i noćne utakmice.

Na SANDu
Slika

Slika

Istočna strana, prema Partizanu (Tada fabrika Rotman, posle rata Zmajevac a danas…)
Slika

U Dudovoj šumi, svoj teren ima Subotički Šport klub (osnovan još 1875.)
Slika

teren-u-dudovoj-3

Stadion preduzeća Hartman i Konen (prostoru današnjeg FK Solid)

stadion hartman i konen

Postoje i dva terena u krugu trkališta (danas Hipodrom), u zapadnim Ugarnicama i više provizornih terena na kojima se trenira i igraju nezvanične utakmice. Npr STMC (Subotički Metalski Telovežbački Klub) ima igralište na Palićkom putu a SD Radnički igra na livadi između Zorke i kasarne (taj teren sa dva drvena gola i danas postoji).

Kod Zorke, SD Radnički (nema svlačionice, presvlačenje kod Končekovih)
Slika

Stari stadion u Bajmoku

SlikaKOMENTARI

 1. Lansky kaže:

  Pomenimo i dva subotička mala stadiona. Prostor za onaj u Prvomajskoj ulici, napravile su savezničke bombe 1944. godine (označeni pogoci na mapi)

  Slika

  Slika

  O Stadionu malih sportova vidi na :
  Mali stadion od 1963. g. do danas

  Slika

 2. NILSON kaže:

  Interesuje me gde bi ove mape palih bombi mogle da se pogledaju u celosti?
  Cini mi se da je ovo samo isecak…
  Hvala.

 3. Mors kaže:

  Evo nesto zanimljivo. U pitanju je biografija Nogometnog Drustva Sloga Subotica iz albuma Nogometih klubova 1925. :)

  Slika

 4. Gost kaže:
  Mors napisao:Evo nesto zanimljivo. U pitanju je biografija Nogometnog Drustva Sloga Subotica iz albuma Nogometih klubova 1925. :)

  Poštovani LANSKI ima jedna fotografija vrlo stara čak su je pomalo izgrizli miševi. Na njoj se nalaze dve ekipe verovatno jedna je iz inostranstva jer na sredini mali harmonikaš svira himnu. Slika je sa gradskog stadiona za sada se nezna koje su to ekipe, ali u pozadini se vidi lepi ulaz onaj još sa sleta. Mišljenja sam da ovaj fotos isto pripada ovoj temi vezano za grad fudbal, i za stadion, igralište – ili kako se govori o tri binama kojih više nema. Pozdrav uzeo sam za shodno.ALUGY

 5. Lansky kaže:

  Tačno. To je slika iz arhiva Dietrich, fudbalskog susreta između Segedina i Subotice . Himne je svirao mališa na harmonici.
  Slika
  Slika

 6. Bacska1901 kaže:

  ŽAK 1927. na igralištu kraj Hartman & Conen fabrike na Palićkom putu. Ovo igralište ŽAK je koristio od 1923 do 1929 godine.

  http://img850.imageshack.us/img850/9774/ak19274.png
  Slika

 7. Bacska1901 kaže:

  Slika
  grb subotičkog Sporta

 8. Lansky kaže:

  Međunarodni odbojkaški turnir 1965. god. na Malom stadionu
  Slika

 9. Bacska1901 kaže:

  Molio bih sve one koji imaju neku fotografiju ili podatak Sport-u i SAND-u, i o njihovim igralištima u Dudovoj šumi i Kertvarošu, da postave na forum

 10. Lansky kaže:

  Detaljnim analiziranjem, zahvaljujući g. Đuli Ditrihu, ove fotografije su locirane na teren preko puta prve kasarne, na posedu Hartman i Konen. (danas Solidov fudbalski teren)
  Slika
  Slika
  Slika

 11. sarcevic miroslav kaže:

  Znas mozda gde je fk ker bio stacioniran i gde je igrao utakmice?

 12. arbeitmann kaže:

  pozdrav. naleteo sam skoro na ovu fotografiju, da li bi na slici mogao biti fudbaler subotickog ZAK-a? prvenstveno me zbog grba zanima.

   

   

  sve najbolje

 13. Lansky kaže:

  Rekao bih da je ovo somborski ŽAK ali nije 100 %.
  Grb subotičkog ŽAKa je imao u sredini loptu a oko nje krila i slova. 

 14. arbeitmann kaže:

  Hvala puno na odgovoru. Postoji li negde slika ŽAKovog grba? Ili slike grbova ostalih subotičkih klubova (SANDa npr.)?

 15. milcha kaže:

  u pravu si!!! ovo je grb zak sombor.. postavicu vam link nekog nemackog sajta na kome ima znacki iz subotice pre rata…

 16. Lansky kaže:

  Auu, bravo ! To je to!

  SAND (1912) i ŽAK (1922.g)

  SANDovci su bili crveno-crni a ŽAK plavo beli.

   

  • novak mirkonj kaže:

   ovo je značka Sivačkog Atletskog Nogometnog Društva , ona gore a ispod je ŽAK IZ Subotice ,koji je nastao os ZzVAK-a, koji je osnovan još 1915 a 1921 godine promenio ime u ŽAK.Godine l945 tim se gasi a novi tim postaje ŽSK SPARTAK iz Subotice i tako na žalost više ne poštuje tradiciju,što je odlika KOMUNISTA . Sve o predratnim fudbalskim klubovima i svim GRBOVIM KLUBOVA odnosno značkama,možete da pročitate i vidite u jedinstvenoj knjizi SPOSTSKA DRUŠTVA SUBOTICE NA ZNAČKAMA Od l876 do 2017.godine koja je i jedina te vrste do sada izdata na teritoriji bnivše SFRJ.Pozdrav od Novaka.

 17. milcha kaže:

  slucajno sam pronasao…
  a ima i grbova iz ostalih gradova kraljevine jugoslavije.. 

 18. milcha kaže:

  zanima me fk ker, jer skupljam grbove predratnih jugoslovenskih klubova, da li je iz subotice, i da li bih mogao da saznam jos nesto o njemu????

 19. Čitatelj kaže:

  https://www.gradsubotica.co.rs/images/uploaded_images/fckercani.jpg

  Milcho, ovo je postano na jednoj drugoj stranici.

 20. Čitatelj kaže:

  Na ovoj istoj stranici. FC Ker

 21. Anonimni kaže:

  Bravo! Hvala za grbove!

 22. Lansky kaže:

  1941-1944.
   

 23. krass1 kaže:

  Zna li neko gde je bio teren FC KER-a. Da li je onaj sto je bio u nekadasnjoj ciglani POLET, ili je bio negde drugde?

 24. pop015 kaže:

  Imam  ovu fotografiju na njenoj poledjini pise da je to GOLUBICA ZICA , fudbaler ZAK-a ,pozdrav Zoran

   
 25. Lansky kaže:

  Prema poslednjem saznanju, ovo ipak nije grb subotičkog SANDa već njegovog imenjaka iz Sivca

  Grb subotičkog SANDa je izgledao ovako:
   

 26. Margita kaže:

  SAND znači Subotičko Atletičko Nogometno Društvo. Na njemu su posle II svetskog rata igrali igrači "Elektrovojvodine" i "Partizana". To je bio najduži fudbalski teren u Jugoslaviji od 110m, a širina mu je bila srazmerno veća. Domaćini "Elektrovojvodina" ranije "Centrala", postavili su na igralištu SAND prvo električno osvetlenje u Jugoslaviji, iskoristivši svoje unutražnje kadrovske i inventarske kapacitete, te je tako na igralištu SAND odigrana prva noćna utakmica u Jugoslaviji. "Reflektori" su bili postavljeni na visokim drvenim stubovima na svakih dvadesetak metara, a sijalice su bile smeštene u velikim kablovima (posudama) za vodu od 20 l, koji su bili pocinkovani i time dodatno reflektovali deo svetlosti. Sa obe kraće strane terena postojala su po jedno igralište postavljeno poprečno, kao na stadionu "Bačke", od kojih je ono sa južne strane bilo 2 puta veće, a služila su za treninge. Postojale su i natkrivene tribine od oko 20 metara, sa 5 redova sedišta, od kojih je prvi red bio na visini od 1,2m. Na igralištu je pored svlačionica postojao i bife za goste, sa bilijar stolom.

 27. Novak Mirkonj kaže:

  Znacka sa aplikacijom kruga i stita ispod,gde su na krugu slova SAND,a stit je bordo.crno.bordo boje je znacka SIVACIKO ATLETSKO NEMACKO DRUSTVO.To je fudbalski klub nemacke manje u Sivcu,pre Drugog Sv. rata.Imao je iste boje na znackama kao i Suboticki SAND koji je izdao preko 15.razlicitih znacaka i koji se kod osnivanja zvai M,T.E maguar tornai cmub. Ja inace imam snacke svih Subotickih fudbalski klubova pre Drugog.Sv.rata,a bilo ih je ukupno 32.Svaki je izdao po nekoliko varijanti znacaka. Pozdrav, Novak Mirkonj iz Subotice tel.062/ 8528228.

 28. Novak Mirkonj kaže:

  Dali neko zna kada su osnovani Suboticki fudbalski kliubovi BOHEMIJA I HUNGARIJA,koji su postojali izmedju dva Sv.rata.Hungaria je navodno postojala samo godinu dana a obe su izdale po dve veoma lepe znacke.

 29. Novak Mirkonj kaže:

  Suboticki fudbal ne pocinje sa „Subotickim atletickim klubom BACKA“,vec sa Subotickim SPORT KLUBOM koji je osnovan 1878. godine. Imao je svoj teren na podrucju Dudove sume u Subotici. Klub je izdao 3 znacke povodom jubileja i to 1878-1920. , 1878-1928. i 1878-1938. Ovaj klub je najstariji fudbalski klub u Subotici, a pored „SPORT KLUBA“ iz Sombora koji je osnovan 1887. i najstariji fudbalski klub na podrucju bivse Jugoslavije. FK BACKA je najstariji fudbalski klub, jedino kao klub, koji neprekidno, pa i danas postoji, mada je i on 3 puta menjao naziv( FK SLOBODA, FK ZVEZDA I FK BACKA- koji danas nosi).

 30. FK Spartak kaže:

  Lansky i Gospodin Mirkonj su zaista puno uradili da šira subotička javnost dobije relevantne podatke…Puno truda se ulaže da bi se došlo do određenih činjenica ali na žalost živimo u vremenu gde je gotovo sve relativizirano i obesmišljeno…Ne mislimo svi tako i želim da bar jednim komentarom odam priznaje obojici za rad i trud…

  Ako budet imali vremena pišite o Sportu, pokojni Tapiška mi je jednom prilikom pričao da je u Dudovoj šumi započeo prve fudbalske korake, da li je tada još postojao SPORT ne znam a ni on već nije bio siguran oko naziva…
  Takođe je zanimljivo i sve vezano za SAND, pokušavam naći rezultate KUP-a između dva rata, jer kao da sam negde pročitao ili da je bio u finalu ili da ga je i osvojio..

 31. Anonimni kaže:

  ODAM PRIZNANJE OBOJICI ZA RAD I TRUD… FK Spartak neka pogleda i slike
  treba da je jasno da i ARHIV dietrich ARCHIVUM – rad i trud, kao i svi dobri komentari

 32. Novak Mirkonj kaže:

  Za one koje to interesuje,evo koje je sve fudbalske klubove imala Subotica,a koji su za vreme svoga postojanja izradili i izdali znacke.AK.Backa,B.A.K. iz Bajmoka, S.C.K Centrala, SK.Borac, B.S.K.BUNJEVAC, S.C..Concordia, S.K.SLOBODA, F.A.K.O, S.K.Ferum, S.N.D.GRADJANSKI, Hakoah, T.U. Hajduk, HUNGARIA. K.A.C, S.K.Mehanicar, S.K. Muzicki, T.A.N.K, M.T.E, FAK.OLIMPIJA, K.A.C konobarski klub, SK.POSTARI, SK.PRIVREDNIK, SK.RADNICKI, S.A.N.D, Sz.V.A.K, Z.A.K, Sz.T.C,, S.M.T.C, SC.METALAC, SC.VASAS, SK.SLAVIJA, SK. SPORT koji je i najstariji Suboticki fudbalski klub, SK.SPORT, ND.SLOGA, SK.TIPOGRAF, SK.TRIGLAV iz Cantavira, JSK.ZRINJSKI, i C.S.A.K iz Cantavira.

 33. zsolt kaže:

  Sportski pozdrav!Da li zna neko gde je suboticki ZAK igrao svoje domace prvenstvene utakmice u periodu od 1941 do 1944 godine?Klub je u to vreme igrao u madjarskoj 2.ligi pod imenom Szabadkai Vasutas Atlétikai Klub.Dva puta su bili 4. u ligi,u grupi Jug.

OSTAVITE KOMENTAR

+ 38 = 48

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 4 + 3 ?
Please leave these two fields as-is: