Subotički Krizni štab treba raspustiti

Subotički Krizni štab treba raspustiti, jer osim obmane građana ne nudi ništa više!

Subotički Krizni štab se rukovodi samo sa plagiranjem republičkih saopštenja, a ne bavi se uistinu  zaštitom građana. A u suzbijanju pandemije najvažnije je onemogućiti da zaraženi šire svoju zarazu dalje. Zato treba (samo)izolovati kontakte.

Situacija u Severno- Bačkom okrugu je zaista alarmantna  i nadležni bi morali da se odgovornije ponašaju. Nije dovoljno da Bogdan Laban komandant Kriznog štaba izda naredbu to jest prepiše odluke Republičkog Kriznog štaba . Potrebna je ozbiljnost i odgovornost u ovoj situaciji pre svega onih koji su nadležni za sprovođenje mera. Da li su formirani timovi koji prate sve kontakte osoba kod kojih se utvrdi da su zaraženi, ili je sadašnja napredna tehnika odustala od primene vekovnih principa kako suzbiti širenje zaraze. Kako je moguće da je zaraza ušla u Gerontološki centar u Sarajevskoj ulici. To je pravi primer propusta zaposlenih u GC Subotica, jer je očigledno da je zaraženost uvežena spolja. Tu su zatajile mere predostožnosti i kontrola ulazaka osoba. Malo opuštanje dovede do velikih problema. Ko od nadležnih kontroliše sprovođenje tih mera po javnim ustanovama, domovima zdravlja ,gerontološkim ustanovama, po kućama, onih sugrađana koji su zaraženi. Kako je izolacija jedna od najboljih mera koja se u sadašnjoj situaciji može primeniti, tu izolaciju treba kontrolisati, nadgledati, jer je ona u interesu svih nas. Ako taj deo službe Kriznog štaba ne funkcioniše kako treba tada se zaraza širi. Tada je odgovornost samo na onima koji rukovode sa zaštitom građana i njihovom izolacijom, a to je Krizni štab. Ingerencije koje ima, Bogdan Laban kao komandant Kriznog štaba grada Subotice nije upotrebio znalački već naprotiv nismo videli da se izoluju kontakti, da se odgovorno reaguje, već se reaguje isključivo u političko- medijske svrhe kao što je bio nedavni dolazak ministra Đorđevića.

Situacija je ozbiljna i ovaj Krizni štab svojim nedelovanjem i samo deklarativnim odlukama nije dorastao izazovu koji je pred njim. Nemoguće je da nadležni izbegnu odgovornost za stanje u kojem se nalaze Subotičani. Imajući u vidu da su i raspisani izbori bili jedan od okidača za povećanje broja zaraženih u Subotici, što se lako može proveriti sa periodom inkubacije virusa i održavanim izborima, odgovornost Kriznog štaba time je još veća. Izjave Aleksandra Vučića da su se građani zarazili na protestima je besmislena, a može se lako i proveriti uvidom u to da li su zaraženi građani glasali na prethodnim izborima, i koliko je tih zaraženih građana bilo na protestima. Uvidom u tačne podatke i njihovu transparentnost videli bi kako ovaj sistem obmanjuje građane na svakom koraku, u svakoj izjavi ljudi iz vlasti.

Za Srpski pokret Dveri najave iz vrha ove vlasti da će se građani vakcinisati nepostojećom vakcinom tj. da ćemo biti zamorčići je nešto na šta mi nikada nećemo pristati. Kako se zalažemo da građani imaju slobodu mišljenja, izbora i sl. tako se zalažemo i da vakcinacija bude stvar izbora svakog pojedinca. Uvek pri tome imamo u vidu da je u prošlosti vakcinacija davala dobre rezultate u zaštiti od raznih zaraznih bolesti. U današnjim prilikama sve je ispolitizovano pa i sama SZO i zato je potrebna dodatna opreznost.

Građanima ostaje da se sami čuvaju i primenjuju sve mere predostrožnosti, jer je očigledno da ova vlast i Krizni štab kako na lokalnom tako i na republičkom nivou nemaju kapacitet da se nose sa problemima kao što je ova epidemija.

 

GrO Dveri SuboticaKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR