Subotički maturanti se upoznali sa obrazovnim ustanovama i poslovnim IT sektorom našeg grada

U režiji organizacije „IT Subotica 2030“ oko 600 subotičkih maturanata posetilo je danas Ekonomski fakultet, Visoku tehničku školu i Građavinski fakultet u Subotici gde su im predstavljeni studijski programi, prvenstveno iz IT oblasti, kao i procesi upisa i polaganja prijemnih ispita. Nakon obilaska ovih visokoškolskih ustanova maturanti su posetili i lokalne IT kompanije koje bi mogle biti njihovi budući poslodavci ukoliko se odluče za karijeru u IT sektoru i ostanak u svom gradu.

Sve veća potreba za stručnom radnom snagom u domenu IT tehnologija, kao i želja organizacije „IT Subotica 2030” da izgradi Suboticu u regionalni IT centar, doprinela je ideji da se priredi događaj pod nazivom “Subotica Open IT” kako bi subotički maturanti, kao i oni sa severa Vojvodine, upoznali potencijale našeg grada i odabrali ga kao mesto u kom će studirati, a možda i raditi. Početkom oktobra, u okviru projekta “Subotica open IT”, naš grad posetili su i maturanti iz Sombora, Apatina, Kule, Bačke Topole, Sente, Ade, Bečeja i Kikinde.  Mnogi od njih su se po prvi put susreli sa najsevernijim gradom u Srbiji i videli da je Subotica dobra opcija za studiranje i karijeru, pogotovo u IT branši.

Iako većina njih još uvek nije sigurna gde i šta će studirati, maturant Gimnazije iz Apatina Nemanja Milješić objašnjava da Subotica jeste u najužem izboru.

„Još uvek u razmišljam o opcijama za studije, ali interesovalo me je kako izgleda studiranje u Subotici. Nakon ove posete imam jasniju sliku o tome. Brat mi studira u Subotici i znam da je ovde studentski život sadržajan i dobar.“

Filip Budanović, projektni menadžer organizacije “IT Subotica 2030” kaže da se nakon svake posete maturanata vrši anketa o utiscima iz obrazovnih ustanova i kompanija, i da rezultati govore da više nego ranije jedan broj mladih ljudi razmišlja o Subotici kao mestu za studiranje i karijeru.

“Mislim da smo ovom akcijom uspeli da predstavimo obrazovno-karijerni put u Subotici, i pokažemo kako gostima, tako i subotičkim maturantima, da Subotica ima mnogo toga da ponudi i da ne mora da se ide stotinama kilometara daleko od svoje kuće da bi se steklo adekvatno i kvalitetno obrazovanje i ostvarila uspešna karijera u IT oblasti. Nakon oktobarskog događaja, koji je bio namenjen gostima sa severa Vojvodine, logično je bilo da uradimo sličan događaj za naše lokalne maturante, za koje ipak verujem da su bolje upoznati sa Suboticom, ali sigurno najveći broj njih nije imao priliku da poseti visokoškolske ustanove, a posebno lokalne IT kompanije. Cilj ove akcije je da mladi na vreme steknu predstavu  o IT ambijentu u našem gradu i ostanu ovde da studiraju i rade u ovoj oblasti“.

Da su ovakve akcije uspešne pokazuje i činjenica da su i Visoka tehnička škola, kao i Ekonomski fakultet u Subotici ove godine imali veće interesovanje za IT studije u odnosu na prethodne godine.KOMENTARI

 1. Croat kaže:

  Posto Srbija ide u pravcu da postane izolovana ruska gubernija, korumpirana i raspadnuta i bez toga , ja bi rekao da je IT karijera jedna od bojih, sa njom lakse moze da se pobegne na zapad.

 2. Subotica univerzitetski grad kaže:

  Nakon 500 srednjoskolaca sirom Vojvodine, sada i 600 Suboticana. Dobra promocija koja ce sigurno doneti rezultate. Kampanju treba podrzari i prosiriti na jos neka mesta u Srbiji.

 3. facebook kaže:

  Bravo za inicijativu, nadam se da će uspeti. Takođe moram da vas pohvalim jer radite i posao gradonačelnika. Njegov posao bi trebalo da bude da privuče investicije i mlade u naš grad jer bez njih grad nema budućnost. Ali on se samo bavi sa svojom kriminalnom organizacijom, „sns mafijom“.
  Još jednom sve čestitke za vas a gradonačenik nek jede go*na.

 4. Anonimni kaže:

  Croat nick ti je bas za tebe.
  Neka fala programeri zive brutalno u srbiji ne planiramo da idemo na zapad hvala

OSTAVITE KOMENTAR