Subotički poljoprivrednici vremenske prilike i savete mogu da pročitaju na telefonima i kompjuterima

Da li će vreme danas biti pogodno za radove u poljoprivredi? Subotički poljoprivrednici više ne moraju da gledaju u nebo kako bi doneli odluku o tome, već aktuelne vremenske prilike, prognozu i savete od sada imaju i na mobilnim telefonima i računarima, zahvaljujući jedanaest savremenih metoroloških stanica postavljenih u ataru grada, koje za njih prikupljaju te podatke, dok su njihova analiza i saveti dostupni putem mobilnih aplikacija.

Na ovoj i još deset lokacija širom Subotice postavljene su savremene meteorološke stanice za prikupljanje podataka o padavinama, vetru, temperaturi i vlažnosti zemljišta, odnosno lista. Svi ovi podaci su odlučujući za radove u poljoprivredi.

“Pored toga što se prikupljaju i mogu da se pogledaju, mogu da pomognu i u odluci kada koja operacija treba da se dogodi u poljoprivredi, ti podaci mogu da posluže poljoprivrednim proizvođačima u odlukama kada treba da se tretira neki usev, pomoću Prognozno-izveštajne službe”, kaže članica Gradskog veća Subotice za poljoprivredu Hajnalka Bognar Pastor.

Prikupljeni podaci, analize i prognoze dostupni su poljoprivrednicima na računaru i telefonu.

“Meterološke stanice predviđaju u narednih sedam dana mogućnost korišćenja svih agrotehničkih mera, odnosno temperature vazduha, vetra za koriščenje zemljišta u najboljem mogućem smislu. Dakle, postoji predikcija u narednih sedam dana, na osnovu koje će poljoprivrednici moći i kroz aplikaciju koja im sugeriše na koji način i u koje vreme mogu da određene agrotehničke mere sprovode”, dodaje šef Kancelarije za poljoprivredno zemljište Grgur Stipić.

Meterološke stanice donacija su Nemačke razvojne agencije GIZ i Telegrupe


RTVKOMENTARI

  1. Gligorije kaže:

    Molim redakciju, da prikažu koja je Aplikacija za koriscenje ovih usluga???
    Sve je uopsteno receno, nista konkretno.
    Hvala

OSTAVITE KOMENTAR