Subotičkom Narodnom pozorištu nagrade za režiju i glumu

Dodelom nagrada završene su XII Pozorišne svečanosti „Festival pobednika festivala“ u  Rakovici. Ove godine, tokom šest festivalskih dana, publika je mogla u takmičarskom delu Festivala da pogleda neke od predstava profesionalnih pozorišta iz Srbije, koje su u prethodnoj sezoni bile nagrađene na pozorišnim festivalima.

Stručni žiri je dodelio nagrade u četiri kategorije: Najbolja predstava, najbolja režija, kao i najbolji glumac i glumica.

 • Nagrada za najbolju režiju dodeljena je Ivi Milošević za režiju predstave „Zla žena“ Jovana Sterije Popovića, u izvođenju Narodnog pozorišta Subotica.

Obrazloženje: Sterijina “Zla žena” u interpretaciji Ive Milošević, izrazito je stilizovana analiza teskobe i samoće u maloj sredini u kojoj je usamljenost prirodno stanje koje, što bi rekao Sterija, nije lako trpeti.

 • Nagradu za najbolju glumicu dobila je Milica Sužnjević za ulogu Sultane u predstavi „Zla Žena“ Jovana Sterije Popovića, u režiji Ive Milošević, a u izvođenju Narodnog pozorišta Subotica.

Milica Sužnjević je u ulozi Sultane, uspela ne samo da objedini, već i da uspešno pomiri dve dijametralno suprotne ljudske osobine i potrebe, zlo i žeđ za pažnjom i ljubavlju. Njena Zla žena nije obesna gospodarica koja zlostavlja sluge, već nesrećna žena koja se svojim zlom brani od tuge i sopstvene nesreće.

 

suteatar.orgKOMENTARI

 1. Milivoje kaže:

  sve je to lepo, ali kada ce biti zavrsena restauracija pozorista? ja vec mnogo dugo cekam na to. penzioner sam, i cesto idem peske od mog stana kod velike poste do mlecne pijace, i svaki puta kad prodjem pored pozorista, smuci mi se kad vidim one kranove, limove, i kada cujem busilice i dovikivanje radnika. tako da, kada ce biti zavrsena restauracija pozorista?

  dakle, moje pitanje je kada ce biti zavrsena restauracija pozorista? razmisljam o ovome svake veceri nakon gledanja televizora a pre spavanja. to bi mnogo ulepsalo centar grada, da vise nema tih limova i kranova. hoce li se to ikad desiti? ako hoce, kada ce? reko bih da ja vise cekati ne mogu, ali nije bas do tog nivoa doslo. barem ne jos. ali mi je definitivno dozlogrdilo da cekam. hoce li uskoro biti zavrsena restauracija pozorista?

  cesto razmisljam o ovoj temi. ako bi se to desilo u skorije vreme, centar grada bi poprimio novi izgled. sve bi bilo mnogo lepse i, sto bi rekli mladji ljudi, atraktivnije. takodje, mnogo bi mi lepse pao moj dnevni prolazak pored iste gradjevine. tako da, da li mogu ocekivati da ce se to uskoro desiti? kada ce biti zavrsena restauracija pozorista? hoce li uskoro? ili ce trebati jos dugo da se ceka? ja vise cekati ne mogu.

 2. Dragi Điki kaže:

  Sinoć sam gledao na TVu da i u Beogradu slično rade. Započeti radovi, ograđeno raskopano i nema nikog na gradilištu. Povremeno dođe nekoliko radnika, kucka nešto pa ode.
  Moguće da povlašćena preduzeća dobijaju posao i onda ne mogu sve odjednom nego razvlače posao i zajebavaju.

 3. Radojka kaže:

  Nije lose. Od vremena Ljubise Ristica i KPgt, kada smo isli svetom, dosli smo do festivala u Rakovici. Bravo!

 4. zozon kaže:

  @Radojka
  O ovom tvom komentaru bi se baš moglo diskutovati. Prvi koji je počeo sa devastiran je stare zgrade pozorišta je upravo Ljubiša a o tim putovanjima u inostranstvo i nošenju kofera napunjenih novcem nas poreskih obveznika bi se mogla ispričati posebna priča. Ima nas starijih koji znamo malo više. O orgijama i pijankama na Kelebiji i Paliću da ne pričamo. Da mu nije bilo baba Jule završio bi na robiju.

 5. croat kaže:

  zozon
  Ja sam bio na dosta predstava rezirane od strane J. Ristica i uglavnom mi se nisu dopale ali osamdesetih on kao reziser jeste predstavljao jednu priznatu avangardu u pozorisnoj umetnosti, ako nigde drugde u Jugoslaviji je bio proslavljen. Njemu se samo nije trebalo dati da u potpunosti upravlja subotickim pozoristem vec samo da bude reziser. A ovo danasnje pozoriste ima dobrih predstava i pored toga sto zgrada nije zavrsena.

 6. stormwatch kaže:

  @croat

  nije ristich bio nikakav umetnik nego teshki plagijator kao i svi nazovi doktori bez zavrshene srednje skole kod vas dole….ristich je samo 100% iskopirao (loshe) ono shto su njegove francuske kolege radile 30 i vishe godina prije njega….taj lik i njegov angazhman u vlasti je sramota za bilo koju civilizovanu zemlju…takav niskokalorichni tost i kola propali shund “umetnik” reda sistemsko politichkog aparatchik parazita kao shto je emir kusturica….takvi likovi nisu ni vredni pomena…..ali dole jesu, zato shto izolovan narod od dole ne razume da postoji neshto drugo – normalno i pre svega umetnichko….

 7. Volimljude kaže:

  Bravo glumci! Trebalo je da postavite fotografiju prostora u kome rade ovi divni, talentovani posvećeni ljudi! Pozorište opstaje zahvaljujući njima, a ova zgrada sa slike, ovo Potemkinovo selo, nema veze s tim.

OSTAVITE KOMENTAR