Sudija Babijanović : Ukrali su mi 13 bicikala

Geza Babijanović iz Subotice bio je 41 godinu sudija privrednog, opštinskog, okružnog i drugih sudova i od 1970. godine napisao je oko 1.000 aforizama o sudstvu. Inspiraciju je crpeo u ljudima koje je susretao u sudnici i na savetovanjima.

 

Nakon penzionisanja predsednik je Suda časti Privredne komore, sekretar je Bunjevačke matice, član je Komisiji je za očuvanje tradicije NOB, ali i pesničkih klubova. Sugrađanima je poznat po pesmama, duhovitosti i po tome što je i kao predsednik Privrednog suda i sudija na posao i uviđaje uvek dolazio biciklom.

geza babijanovic

– Kada sam imao 10 godina, napisao sam prvu pesmu o Titu koju sam čitao na gradskom trgu kada se predavala štafeta. Napisao sam i 1.000 epigrama, ali sam ih dao jednoj devojci i ona ih nikada nije vratila. Najviše sam pisao o ljubavi, pišem poeziju na srpskom i bunjevačkom jeziku, a aforizme sam počeo pisati kada sam postao sudija. Svako savetovanje mogu da rekonstruišem po aformizmima koje sam napisao- tvrdi Babijanović.
 

Ako ne bi odmah zapisao aforizam, kasnije mu to nije uspevalo da uradi po sećanju, a među uspešnije izdvaja nekoliko koje je napisao na Kopaoniku 2002. godine: Demokratija je vladavina naroda, ali sekte prave projekte ili badava unosimo podatke kada su nam već sve izneli ili za donošenje zakona angažujte staklarsku industriju, zakon je na staklenim nogama.

 

– I dalje kao predsednik Suda časti RPK imam priliku da pišem aforizme o sudstvu. Ponekad davno napisane pretvaram u aktuelne. Sve aforizme nosim u torbi koju zovem aforistička torba. Pisao sam i tematske, o ministrima, o tužiocima, advokatima, ženama, sudijama. Na primer, ljudski je grešiti, sudije, grešite, da biste konačno i vi postali ljudi ili ako ste propali kao sudija, okušajte se u advokaturi, možda ćete uspeti kao što od lošeg vina može biti odlično sirće – kaže Geza Babijanović.
 

Inspirisale su ga i brakorazvodne parnice, pa je, između ostalog, zapisao: Ako volite svoju suprugu, ustupite je svom prijatelju, bolje da iz vaše ode u njegovu nego u večnu kuću.

 

– Neću objaviti knjigu aforizama jer ima sve više pisaca, a malo čitalaca. Knjige, nažalost, više nemaju značaj kao nekada. Čitam tuđe aforizme, ali ih se plašim, jer me oni navode da od njih napišem svoj aforizam, a želim da ostanem originalan – ističe Geza Babijanović.

 

 

Ukrao svoj bicikl od policije

 

 

Ukrali su mi 13 bicikala. Jednom prilikom mi je policija tražila račun kao dokaz da je nađeni bicikl moj. Nisam znao gde mi je račun i morao sam od policije da ukradem svoj bicikl. Dok sam studirao u Novom Sadu, do Subotice i nazad sam bicikl vozio najmanje 60 puta. Uvek sam na uviđaje išao biciklom, odbijao sam da me voze, a prilikom provere kako je biciklista povređen zbog pada i sam sam naleteo biciklom na vrata automobila – priča Babijanović.

 

BLIC

 KOMENTARI

 1. CICIRINELLA kaže:

  Legenda subotičkog pravosuđa. 

   

   

 2. zorandjala kaže:

  geza ko je popio korpus delikti.

 3. h_d kaže:

  Taman mogu zamisliti ovog osobenjaka kako suprotstavljene strane drve svoje istine u 'njegovom' sudu, a on 'ladan kao špricer smišlja duhovitosti dok mu misli lutaju sa predmeta.

  Da je kojim slučajem PreCednik suda biJo neki erotoman, sigurno bi klijente zamišljao u nekim Kama sutra varijantama.

  U svakom slučaju, tokom karijere se više bavio svojim varijantama nego poslom. O.o

   

   

   

   

OSTAVITE KOMENTAR