Svaki peti oglas za posao na engleskom jeziku

Nacionalna služba za zapošljavanje u svojoj evidenciji trenutno ima 778.000 osoba koje traže posao. Prošle godine, sa evidencije NSZ, radno mesto je pronašlo tek 205.295 radnika, od kojih 51,9 odsto čine pripadnice lepšeg pola. Ova statistika govori da je tek samo svaka četvrta osoba uspela da pronađe put do plate i aktiviranja sati u radnoj knjižici.

 

Konkurencija je oštra. Na oglase, kojih u vreme ekonomske krize nema dovoljno, prijavljuje se armija nezaposlenih.

 

Oni koji ciljaju bolje plaćene poslove, pored fakultetske diplome moraju da ispune još neke uslove. Veliki broj firmi, da bi napravio bržu selekciju, tražeći radnike, oglašava se na nekom od stranih jezika. Tom prilikom, od zainteresovanih kandidata, insistiraju da biografiju napišu na engleskom jeziku, a ima i onih koji insistiraju na nemačkom, ruskom, španskom…

 

– Na ovaj način, preduzeća u startu filtriraju kandidate, pa umesto 100 prijava, imaju 20 – objašnjava Stefan Salom, direktor razvoja u „Infostudu“. – Kandidati koji površno poznaju neki strani jezik, neće se usuditi da apliciraju na oglašeno radno mesto, u kome, u najvećem broju slučajeva postoji stvarna potreba za korišćenjem tog jezika.

 

U prošlogodišnjoj evidenciji „Infostuda“, u čak 72 odsto oglasa se tražilo poznavanje engleskog jezika.

 

I na ostalim sajtovima za zapošljavanje može da se pronađe veliki broj oglasa u kojima se insistira na poznavanju stranih jezika. Gotovo u svakom petom slučaju, oglas je objavljen na engleskom jeziku. Međutim, pored visokobrazovanih kadrova, nije redak slučaj i da se za mesta portira, vozača i prodavca, traži si-vi napisan na stranom jeziku.

 

U Nacionalnoj službi za zapošljavanje, za „Novosti“ kažu da oni ne objavljuju oglase na stranom jeziku s obzirom na to da, kao državna institucija, imaju obavezu da to bude isključivo na jeziku koji je u službenoj upotrebi, u skladu sa zakonom i prema Ustavu Republike Srbije.

 

NEDEFINISAN ZAKON

 

U Zakonu o službenoj upotrebi jezika i pisama, tek površno, u članu 3, navodi se da se da u usmenom i pismenom opštenju organa i organizacija međusobno, kao i sa strankama, odnosno građanima, mora koristiti službeni jezik. To je srpski jezik ili jezik nacionalnih manjina na područijima gde one žive.

 

NovostiKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR