Sve manje beba u Srbiji

Žene u Srbiji i dalje rađaju manje od dvoje dece, a sve više je onih koje nikada nisu rađale, pokazuju podaci popisa. Iskustva roditelja pokazuju da se majke koje prvo dete dobiju posle tridesete teže odluče za novu trudnoću. Prosek rađanja u Srbiji na kritičnom nivou, kaže demograf Vladimir Nikitović.

 

Podaci popisa stanovništva pokazuju da žene u Srbiji i dalje rađaju manje od dvoje dece, a da je sve više onih koje nikada nisu rađalem kao i onih koje se sve kasnije odlučuju za prvu trudnoću.

Problem nedovoljnog rađanja vidi se u prirodnom priraštaju, koji je godinama negativan. U 2011. godini stanovništvo Srbije se smanjilo za 37 hiljada. Godinu dana ranije, taj broj je bio manji za nekoliko hiljada.

 

Statistika pokazuje da problem nedovoljnog rađanja u Srbiji traje više od pola veka. Tako, svaka četvrta žena nikada nije rađala, a petina ženske populacije odluči se da rodi jedno dete.

 

Dvoje dece ima 42 odsto žena, dok tri deteta ima svaka dvanaesta. Samo dva odsto žena ima četvoro dece, a onih sa petoro je dva puta manje.

 

“Broj žena koje su rađale i relativno i aposlutno je smanjen, ali najveći pad beležimo kod žena koje su rodile petoro i više dece, više od 40 procenata. Veliko smanjenje beležimo kod žena koje su rodile četvoro dece, nešto više od 20 procenata”, kaže Snežana Lakčević iz Republičkog zavoda za statistiku.

 

Žene rađaju sve starije, u proseku sa 28 godina. Iskustva roditelja pokazuju da se one majke koje prvi put dobiju dete posle tridesete, teže odlučuju na novu trudnoću.

 

“Bojim se da se bez nekih sistemskih mera, koje bi predstavljale podršku budućim majkama i majkama sa decom, u smislu olakšavanja svakodnevnog života i mogućnosti da usklade rad i roditeljstvo, mi nećemo imati nikakav pomak”, rekla je Bojana Selaković iz udruženja “Roditelj”.

 

Žene najviše rađaju u Tutinu, Sjenici i Novom Pazaru, a najmanje u Knjaževcu, Negotinu i Beogradu, tačnije u opštinama Stari Grad, Vračar i Savski Venac.

 

“Dvoje dece, to je prosta logika, što je dugoročno dovoljno da bi jedna populacija opstala, ako nemate drugih uticaja. Mi smo, ako gledamo tu tekuću statistiku, znači prosek rađanja svih generacija u jednoj godini, na nivou 1,5 što se smatra kritičnim nivoom ispod koga je teško oporaviti se i dostići taj prosek od dvoje koji je neophodan”, objašnjava demograf Vladimir Nikitović.

 

U Srbiji najviše rađaju Romkinje, u proseku tri deteta. Više od dvoje rode Bošnjakinje, Muslimanke i Goranke. Sa druge strane, niža stopa rađanja je kod Slovenki, Ruskinja i Srpkinja, koje na svet ne donesu ni dvoje dece.

 

Bebac.com


KOMENTARI

 1. Anonimni kaže:

  Za to sto zene ne radjaju su podjednako odgovorni i miskarci.

 2. DR.TIKVICKI kaže:

  NIJE PROBLEM U MUSKARCIMA I ZENAMA, PROBLEM JE U DRZAVI, OD OVOG MINIMALCA NEMOGU PREZIVETI MUZ I ZENA A DA NEPRICAM DA I IMAJU BAR JEDNO DETE
   

 3. Majk kaže:

  Ova drzava bas i ne podrzava porodice sa vise dece pa se zato odlucujemo na manje dece.Ne znam da li je to bila ludost,hrabrost ili neki moj inat i revolt sto sam jedinica,ali ja sam ih rodila cetvoro.Osim sto nismo placali vrtic za trece i cetvrto dete,nismo dobijali nikakvu pomoc.Za deciji dodatak je jedna plata bila PREVELIKA!!!!Ko uopste ima prava da kritikuje mlade parove???

 4. Zebica82 kaže:

  Da ne pominjemo da neke i ne mogu ostati u drugom stanju…Iz raznih razloga
   

 5. gamabunta kaže:

  pa i ne treba da rađaju, svet je ionako prenaseljen.

 6. stormwatch kaže:

  Sve manje ima beba jer vlasnici imaju sve vise kerovai i to lepo vaspitanih, osisanih, izpedikiranih, obucenih u haute couture. I kako sad imati decu pored kera? Pa jos ce ker da ode u depresiju ako mu dodje dete u porodicu, nikakva konkurencija ne sme biti izmedju kera i deteta!

OSTAVITE KOMENTAR