Sve nas je manje

U Subotici su danas 3.643 stanovnika manje u odnosu na prethodni popis iz 2002. godine, pa ovaj grad trenutno broji 144.758 građana. Alarmantna je situacija u apatinskoj opštini u kojoj je popisano 29.777 stanovnika, što je oko osam odsto manje nego prilikom prethodnog popisa.

.

Veliki odliv stanovništva i posledica bele kuge doprinele su da u Somboru danas živi 10.000 stanovnika manje nego pre samo devet godina, a ništa bolje nije prošao ni Vrbas, gde je popisano tri hiljade građana manje nego ranije. Pozitivnim priraštajem ne može da se pohvali ni Bačka Palanka, gde je nestalo jedno veće selo, a prema rezultatima popisa u ovoj opštini trenutno živi 56.400 stanovnika.

.

Najmanji demografski udar pogodio je Zrenjanin, u kom je svega 1.500 ljudi manje nego u odnosu na popis iz 2002. godine, dok danas ima 6.500 Kikinđana manje nego pre devet godina.

.

Dok su Sombor, Vrbas, Apatin i drugi gradovi u protekloj dekadi ostali bez hiljada žitelja, u Novi Sad se slilo oko 55.000 novih stanovnika. Tako je vojvođanska prestonica „porasla” sa gotovo 300.000 na 355.000 stanovnika.

.

Većina građana Vojvodine koji su na „privremenom boravku” u Novom Sadu tvrdi da su manje sredine napustili zbog nemogućnosti da pronađu adekvatan posao, ali i odsustva kulturnih i zabavnih sadržaja.KOMENTARI

  1. Hanibal Lektor kaže:

    Kao što je Duško Radović imao običaj da kaže: “Jednoga dana ćemo svi živeti u Beogradu (Novom Sadu?)”

  2. slep, gluv, ćuti - NOT kaže:

    Sve ovo običan građanin zna… Pitanje treba da se uputi prošli, sadašnjim, a i svim budućim glavešinama ovog sela: Šta ste, gospodo, uradili da Subotica bude atraktivna, ugodna za život!? Ništa? Doviđenja!!!
    Dvadeset novih fasada, nije pozitivan korak ka životu. Lepe su one. Svaka čast. Ali od toga neću biti podići kulturni, zabavni, rekreativniji nivo.
    Formula je jasna: Pozorište, kulturni centri, zatvoreni bazen i akva park, jezero Palić, cineplex…

OSTAVITE KOMENTAR

59 + = 63