Svetski dan medija

U svetu se obeležava Svetski dan slobode medija, uz poruke da svi medijski radnici moraju da rade bez straha i odmazde i da pretnje i nasilje kojima su izloženi moraju biti zaustavljeni. Dvadesetu godinu zaredom, se obeležava Svetski dan slobode medija. Iz OEBS-a upozoravaju da i u zemljama članicama te organizacije postoji zabrinutost u vezi sa pravima novinara i njihovom bezbednošću.

 

 

Savet za štampu poziva građane da ukoliko imaju pritužbe na pisanje medija da im se jave. Žalbe se mogu podnositi zbog povrede Kodeksa novina, prihvataju se žalbe onih koji su povređeni objavljenim tekstom ili fotografijom ili žalbe koje su podnete uz njihovu pismenu saglasnost. Ne prihvataju se žalbe koje se odnose na sadržaje štampanih medija od čijeg je objavljivanja prišlo više od  tri meseca. Žalbe na sadržaje online medijae mogu da se podnesu dok su ti sadržaji dostupni javnosti.

 

Udruženje novinara Srbije izdalo je, uoči obeležavanja Svetskog dana medija, Proglas u kome ističe da su novinari i novinarstvo u Srbiji u najtežem ekonomskom položaju u novijoj istoriji i da su ugrožene medijske slobode u zemlji.

 

UNS je u Ministarstvo kulture i informisanja uputilo poruku u kojoj ističu da je potrebno braniti medije od ljudi koji govore o privatizaciji medija, a misle na sopstvene interese i onih koji na sav glas pričaju o slobodi medija, a misle na profit. U godišnjem izveštaju Organizacije “Fridom haus” navodi se da je Srbija na 74. mestu kada se radi o slobodi medija, i da spada u grupu “delimično slobodnih zemalja”, gde većina medijskih kuća protežera neku političku partiju.Više od 600 novinara ubijeno je u poslednjih deset godina, mnogi od njih dok su izveštavali iz sredina koje nisu zahvaćene sukobima. Atmosfera nekažnjivosti opstaje. U devet od deset slučajeva ubistvo novinara prođe nekažnjeno.KOMENTARI

  1. freelancer kaže:

    REALNO, novinari nisu ništa bolje ni zaslužili. ITEKAKO mi je poznato KO, KAKO i ZAŠTO sebe naziva “novinarem”, koliko su uopšte pismeni i šta sve sebi dopuštaju.

    Tzv. “sloboda medija” u Srbiji se doživljava i shvata IZOPAČENO! Kao i “demokratija”, “dečija prava”, “prava životinja”. Neumereno treskanje od jedne do druge krajnosti… Jer, “tako to radi svet”, jevropa… DA LI? 

  2. freelancer kaže:

    P.S. Primer: naslovna strana Blica, naslov “Mašinovodja prošao kroz crveno blablabla…”, povodom VD u tunelu na Tošinom bunaru u BG-u. Ovo ne samo DA NEMA VEZE sa istinom i stvarnim činjenicama, već SRAMNO proziva totalno nedužnog čoveka na naslovnoj strani novina, koje čitaju gradjani države sa prosečnim IQ ekvivalentnim broju cipela. I…???? Da tužiš “novinara” za neistinu, klevetu, uvredu…??? PA POSKAKALA bi komplet idiotarija iz svih “novinarskih” udruženja da brane “ČAST I UGLED” svog kolege. Morona., by the way…

OSTAVITE KOMENTAR