Svetski dan zaštite životinja

Danas je svugde u svetu obeležen raznim manifestacijama Svetski dan životinja. Svetski dan životinja, u svetu je počeo da se obeležava još 1931. godine tokom konvencije ekologa u Firenci i imao je za cilj da upozori na položaj ugroženih životinja. Ovaj dan je izrastao u događaj koji je posvećen svim oblicima životinjskog sveta i kao takav se obeležava širom planete.

Slika

Prema zvaničnim podacima komiteta UN zaduženog za zaštitu životinja i prirode, svakoga dana nestane oko 100 životinjskih vrsta, a prema nekim procenama nevladinih organizacija, svakih 15 minuta nestane po jedna. Razlozi leže u nehumanom osvajanju prostora u moru i na kopnu, bez osvrtanja na posledice. Čak i u najrazvijenijim zemljama sveta, koje imaju uređeno zakonodavstvo, postoje izuzeci i životinje se islažu svirepostima. Napomenimo samo koridu, borbu pasa, petlova, lov na kitove itd. Među kritično ugroženim životinjskim vrstama koje se suočavaju sa neminovnim istrebljenjem, su velike pande, tigrovi, morske kornjače, veliki primati, slonovi i nosorozi. Morske kornjače nestaju iz svojih vekovnih staništa najviše zbog krivolova, a zatim i zbog zagađenja. Čak šest od sedam podvrsta morskih kornjača smatra se kritično ugroženim. Veliki primati nestaju prevashodno zbog smanjenja životnog prostora pa šimpanza i gorila ima manje od 650 na celoj Zemlji. Slonovi ostaju bez svojih staništa "zahvaljujući" drvnoj industriji. Iako znatno manje nego tokom istorije, lovokradice i dalje zbog novca nemilosrdno ubijaju najveće kopnene sisare. Nosorozi se takođe nalaze na crvenoj listi najugroženjih vrsta, pa ih danas gotovo i nema izvan nacionalnih parkova i rezervata. Iako su ove vrste životinja veoma udaljene od našeg regiona, situacija u Srbiji ni približno nije povoljna za životinje. Među zaštićenim životinjama kod nas su pojedine vrste pelikana, roda, beloglavi sup, rečni rak, bubamara, žabe, belouške, šarke. U Srbiji postoji 215 vrsta biljaka i 429 vrsta životinja koje su kao prirodne retkosti stavljene pod najstroži stepen zaštite države. Na teritoriji Srbije kao nestale vrste smatraju se crni lešinar, bela kanja, mala droplja, orao bradan, tetreb ruževac.
Ovaj dan je i po prvi put obeležen u Subotici. Udruženje uzgajivača sitnih životinja i savez uzgajivača sitnih životinja izložili su neke od svojih eksponata, sa ciljem da skrenu pažnju na ugroženost životinja i na taj način podignu svest o potrebi očuvanja svih vrsta životinja.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

+ 74 = 82

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 5 + 11 ?
Please leave these two fields as-is: