Svetsko priznanje za Zvonka Bogdana

Svetska tamburaška federacija dodelila je čuvenom vojvođanskom kantautoru Zvonku Bogdanu najviše priznanje ove asocijacije – titulu doživotnog počasnog predsednika.

 

zvonko-bogdan-jpg_660x330

Titula je Bogdanu dodeljena pred sinoćni koncert u Subotici i to zbog njegovih zasluga u promociji tamburaške muzike u svetu.

 

“Večeras ćemo ovde slušati pesme, pjesme i pisme i valjda ga zbog toga svi volimo, ne samo u Subotici, Novom Sadu, Beogradu, nego i u Sarajevu, Banja Luci, Zagrebu, Ljubljani, Čikagu, Torontu…” – rekao je predsednik Svetske tamburaške federacije Jovan Pejčić pre uručenja priznanja čuvenom kantautoru.

 

Umetnički direktor ove federacije, maestro Jovan Adamov, podsetio je da Zvonko Bogdan ne svira tamburicu, ali zato “ne postoji na zemljinoj kugli tamburaški orkestar koji nije vezao svoj repertoar za Zvonkovo stvaralaštvo”.

 

“Zvonkovo muzičko stvaralaštvo nije samo naše nacionalno blago, to je svetsko blago, jer tamburaši odrastaju, postižu slavu i izvođačku veštinu vežbaju na njegovoj muzici. To je sasvim dovoljan razlog za ovu nagradu. Na stranu koliko je učinio za popularizaciju tamburaške muzike, jer nema na svetu tamburaša koji ne zna za Zvonka Bogdana” – rekao je Adamov.

 

Zvonko Bogdan održao je sinoć, u prepunoj Velikoj većnici Gradske kuće koncert povodom dva jubileja – 45 godina od izlaska njegove prve ploče, odnosno 45 godina do osnivanja Radio Subotice.

 

Tim povodom, Bogdanu je uručeno još jedno priznanje, i to predstavnika nekadašnjeg zagrebačkog Jugotona, a današnjeg Kroacija rekordsa, koji je 1968. godine i objavio prvu ploču ovog “panonskog barda”.

 

Zvonko Bogdan je rođen u Somboru 5. januara 1942. godine. Pored toga što je poznat kao interpretator, on je i kompozitor, pesnik i jedan od najboljih trenera i vozača kasačkih konja u bivšoj Jugoslaviji i Srbiji. Osim konja, njegova ljubav su i golubovi pismonoše.

 

Zvonko Bogdan je snimio 11 LP ploča, 5 singl ploča i mnoštvo kaseta i CD-a u raznim izdanjima. Najviše snimaka ima sa tamburaškim orkestrom Radio Televizije Vojvodine – nekada Tamburaški orkestar Radio Novog Sada, pod upravom Janike Balaža.

 

RTVKOMENTARI

  1. Danilo Vasić kaže:

    Prijatelju Čestitam na ovom velikom životnom uspehu…

OSTAVITE KOMENTAR